oralix-logo-1431094947
    Toate articolele > , > Cum să faci din spălatul pe dinți al copiilor un obicei plăcut?

    Igiena orală a copiilor este unul dintre aspectele importate ale evoluției sale.

    Cu cât dinții și gingiile sunt mai bine îngrjite, din copilărie, cu atât dantura viitorului adult va fi mai sănătoasă.

    De la produsele potrivite până la tehnicile de învățare – spălatul pe dinți solicită toată atenția și imaginația adulților.

    În tot acest proces ne confruntăm fie cu refuzul de “a spăla dinții astăzi”, fie cu o tehnică greșită.

    Sunt câteva lucruri care, făcute constant, ajuta menținerea unui echilibru in ceea ce privește igiena orala.

    Primii pași către un zâmbet sănătos

    Atunci când sunt mici, dinții copiilor sunt mai simplu de îngrijit. Deși pare greu de crezut, primii pași către un zâmbet sănătos se formează încă dinaintea erupției dentare a bebelușui.

    Cu un tifon curat și puțină apă se pot îndepărta ușor și eficient resturile alimentare din cavitatea bucală.

    Odată cu vârsta, simpla igienizare cu apă și tifon nu mai este suficientă. Dinții încep să crească, spațiile interdentare devin tot mai mici, iar alimentația mai variată.

    Toți acești factori cer o atenție sporită în ceea ce privește curățarea dinților. Începand cu apariția primului dinte, se recomandă introducerea unei periuțe degetar, sau chiar a uneia obișnuită potrivită varstei.

    Știm cu toții că, uneori, tot ce este util este și plictisitor. Iar refuzul de a face ce trebuie, este cea mai des întâlnită reacție a copiilor.
    Treptat, spălatul pe dinți îi întâlnește pe: “Nu vreau”, “Nu pot”, “Nu știu” și “Nu îmi trebuie”.

    Spălatul pe dinți, însă, poate fi și distractiv. Cu o periuță de dinți adecvată și o pastă de dinți adaptată vârstei, putem transforma o activitate repetitivă într-una plăcută.

    Importanța igienizării dinților de lapte

    Pentru a face din spălatul pe dinți un obicei plăcut, este necasar să conștientizăm importanța practicării lui.

    Până la vârsta de 2 ani erup primii dinți ai copiilor, cunoscuți drept “dinți de lapte”.

    Acești primi dinți țin locul celor permanenti, care apar în jurul vârstei de 7 ani.  Cu cât dinții de lapte sunt mai mult neglijati, cu atât riscul afecțiunilor severe este mai ridicat.

    Cariile dentare, de pildă, nu sunt o afecțiune comună doar adulților. Ele pot apare și în rândul preșcolarilor.

    Cea mai frecvent întâlnită este caria de biberon – afecțiune a dinților temporari, produsă din cauza depunerilor de lapte sau alimente, în timpul nopții.

    La fel de comune pot fi și demineralizarea sau problemele gingivale.

    Din fericire, toate aceste afecțiuni pot fi evitate, dacă ținem cont de câteva sfaturi importante.

    Învâțăm să ne spălăm pe dinți

    Ca orice altă deprindere și spălatul dinților se învață împreună.

    Mulți dintre noi ne confruntăm zilnic cu refuzul copiilor de a spăla dințișorii. Între 2 și 7 ani, se duc cele mai intense lupte pe marginea acestui subiect.

    Iată câteva trucuri care pot fi de ajutor:

    Produsele adecvate vârstei pot fi alese împreună cu cel mic. Tuturor ne place să deținem controlul, iar cei mici nu sunt mai prejos. Este util pentru copil să poată alege dacă pasta de dinți e din tubul cu dinozaur sau din cel cu lei.

    Rutina pentru întreaga familie nu trebuie să lipsească. Spălatul dinților este eficient atunci când se efectuează de două ori pe zi, timp de 2 minute. Acest obicei este recomandat să ramână fix în rutina familiei. Realizat împreună poate fi mai plăcut.

    Poate și singur. Libertatea de a încerca, chiar dacă nu o va face corect, îi poate spori interesul. Dacă vă spălți dinții unul altuia, poate fi mai distractiv.

    Diversitatea e amuzantă. Nu e o regulă ca spălatul dinților să fie făcut doar în baie. Fie că e vorba de cadă, în timpul băiței de seară, sau de privitul pe fereastră dimineța –  orice schimbare  va fi binevenită. Dansul periuței, în fața oglinzii, e chiar revigorant.

    “Trebuie” nu trebuie niciodată să fie bau-bau. Dacă astazi nu îl putem învinge pe nu, e ok. O pauză de la spălatul pe dinți, poate calma atmosfera. În timp ce noi ne păstrăm rutina, interesul copilului poate să reapară mai ușor.

    Produsele potrivite sunt esențiale. Adesea, o periuță prea dură poate răni gingiile copilului.

    Specialiștii recomandă folosirea unor periuțe de dinti cu peri moi și mâner ergonomic, care să încurajeze o poziție corectă a periuței în timpul periajului.

    Periuta de dinți Vitis Kids, are un design prietenos, gâtul subțire și benzi anti alunecare pe mâner, pentru un confort sporit.

    La fel de importantă este și pasta de dinți pe care o folosește copilul. Un conținut prea mare de fluor poate dăuna.

    Ingredientele naturale și gustul plăcut sunt și ele un plus.

    Pasta de dinți Vitis Kids respectă criteriile menționate mai sus și, în plus, nu conține zahăr, gluten sau lactoză. Are un gust plăcut de cireșe și ajută la remineralizarea smalțului dentar, protejând împotriva cariilor dentare.

    Nu trebuie să ne crezi pe cuvânt, însă. În ceea ce privește sănătatea copiilor, cele mai importante sunt sfaturile medicului.

    Vizita periodică la cabinetul medicului stomatolog ajută prevenirea afecțiunilor dentare și formarea unor obiceiuri sănătoase.