oralix-logo-1431094947
    Toate articolele > > Importanța spălatului pe dinți înainte de culcare

    Zâmbetul nostru ne caracterizează mai mult decât o fac ceasul, ochelarii sau alte gadgeturi cărora le acordăm atât de multă importanță. Așa cum ai grijă de părul tău, de ten, de îmbrăcăminte sau încălțăminte, la fel trebuie să ai grijă și de igiena ta bucală. Unde mai punem faptul că am fost învățați că prevenirea este mai importantă și mai ușoară decât tratarea unei probleme.

    Trebuie să conștientizăm că avem doar 32 de dinți de care trebuie să avem grijă și să-i ținem sănătoși și frumoși întreaga viață. E adevărat că pot fi inlocuiți, dar cu durere și cheltuială. Trebuie să-ți amintești tot timpul că este mult mai ușor să îngrijești pentru a preveni. Principiile de bază ale îngrijirii dinților vor însemna periajul și folosirea aței dentare, consultarea periodică a stomatologului și păstrarea unei diete echilibrate, care să elimine alimentele dăunătoare danturii. 

    Spălatul pe dinți sau periajul dentar este cel mai important principiu în menținerea igienei bucale. El trebuie să păstreze cavitatea bucală departe de bacteriile periculoase, de carii și de infecții. Pentru o gură sănătoasă și un zâmbet frumos, periajul dentar trebuie făcut de cel puțin două ori pe zi.

    Dimineața periajul dentar este obligatoriu pentru a îndepărta de pe dinți placa bacteriană depusă în timpul inactivității nocturne. Periajul de dimineață, împreună cu apa de gură, va îndepărta stratul de bacterii, adunate în timpul nopții, pe limbă, pentru premiza unei zile ce începe cu o respirație frumos mirositoare.

    De ce spălatul pe dinți înainte de culcare?

    curatarea cu periuta electricaPentru a se forma placa bacteriană este nevoie de bacterii, acizi, salivă și fragmente alimentare. Atunci când mâncați, alimentele care conțin zaharuri și carbohidrați se amestecă cu bacteriile și formează acizi, care la rândul lor formează acea substanță lipicioasă ce apare pe dinți și pe care o putem simți cu ușurință când trecem limba peste ei, în special pe partea din spate a dinților.

    Majoritatea dintre noi mâncăm trei mese pe zi. După aceste mese, foarte multe particule de mâncare rămân blocate între dinți sau în zona subgingivală, favorizând apariția plăcii dentare, care cauzează tartru și ulterior cariile dentare.

    Și dacă noi dormim, asta nu înseamnă că și bacteriile dorm. Mai mult decât atât, bacteriile devin mai active atunci când nivelul salivei, principalul protector al cavității bucale, devine scăzut.

    O eliminare a particulelor alimentare și a plăcii bacteriene, formate pe timpul zilei, va reduce considerabil apariția peste noapte a plăcii bacteriene noi.

    Noaptea este și pentru dinți o perioada de odihnă și recuperare, producându-se procesul de remineralizare cu flour. Nespălatul pe dinți înainte de culcare, după ultima masă, limitează gradul de remineralizare, deci de recuperare a suprafeței dentare.

    Riscurile unei igiene orale incorecte

    Ca și orice alt organism viu bacteriile elimină deșeuri după masă. Aceste deșeuri sunt foarte acide și descompun smalțul dinților, cauzînd astfel apariția cariilor. Când săriți peste periajul dinainte de culcare, placa începe să se întărească și să se pietrifice pe dinți.

    Gingiile reacționează la depunerea plăcii bacteriene ca la apariția unei infecții. Prin atacarea plăcii bacteriene, sistemul imunitar elimină și țesuturile sănătoase care țin dinții la locul lor, facând gingiile să se retragă. Mai mult decît atît, apariția tartrului poate cauza sângerarea gingiilor.

    Respirația urât mirositoare este de asemenea provocată de bacteriile apărute în cavitatea bucală pe parcursul nopții.

    Ce reguli să respectăm pentru periajul de seară?

    • Trebuie să înțelegem că spălatul pe dinți înainte de culcare înseamnă să nu mai mâncăm sau roadem nimic după acest periaj.
    • Dacă folosim periuța electrică, durata periajului este de 2 minute, ele fiind mult mai eficiente. Multe dintre periuțele electrice au timer ca Periuța sonică Slim Sonic Toothbrush GTS2020 Dr.Mayer.
    • Pentru a evita iritarea dinților și gingiilor, periuța de dinți trebuie să fie alcătuită din peri moi, din nailon, cu fire rotunjite la capete. Primul pas pentru un periaj eficient, este reprezentat de alegerea unei periuțe de dinți de calitate, periuta ORAL-B Vitality Cross ActionPeriuța Electrică ORAL-B Vitality Cross Action.
    • Următorul pas este reprezentat de alegerea unei paste de dinți adecvată problemelor pe care le are pacientul: tartru, sensibilitate dentară, gingivită, parodontopatie, etc. Practic pentru un periaj corect, este suficientă aplicarea unei cantități de pastă de dimensiunea unui bob de mazăre, o cantitate mai mare producând prea multă spumă, fapt deranjant pentru unele persoane.
    • Nu uitați că spațiile interdentare trebuie să fie bine curățate folosind ața dentară sau periile interdentare. După periaj apa de gură trebuie să clătească gura, pentru a finaliza igiena și a stabiliza pHul în cavitatea bucală.

    Alături de periajul de dimineață, spălatul pe dinți înainte de culcare este foarte important pentru menținerea unei danturi strălucitoare fără carii și a unei cavități bucale plăcut mirositoare.