Pentru multi dintre noi mesele bogate sunt detaliul caruia ii acordam cea mai mare atentie de sarbatori. Sa fie cate putin din tot ce traditia o cere.
Peste – sa ne strecuram ca el tot anul. Turte cu nuca si zahar – asa cum face bunica „scutecele Domnului”.
Fripturi felurite si carnati de casa, care merg bine cu muraturile puse de prin toamna. Placinta cu ravas – sa stim ce ne aduce noul an.
Tataie a mesterit tare frumos strugurii din vie, ca parca iti e si urat sa nu pui pe masa ce a iesit de pe mana lui.
Printre rasete si voie buna mai luam si o bomboana din brad – discutiile asa pe nemancate nu isi au rostul.
Ciocnim, mancam, ne bucuram si mergem apoi la alta masa. Ciocnim, mancam, ne bucuram.
Un fel de “Pune-te masa, scoala-te masa ” cum ar fi spus Catrina Moromete, in vremuri indepartate.
“Dar de mine cui ii pasa?” ar continua, astazi, mamele sau bunicile unora dintre noi, oboiste de atatea pregatiri.
In timp ce noi am da ochii peste cap, ori ne-am face mici la masa, ar mai fi cineva de acord cu ele indiferent de perioadele istorice. Dantura fiecaruia dintre noi.
Daunator de ti se sterpezesc dintii
In 2020, multi am fost mai aproape de bucatarie ca niciodata. Un prilej perfect pentru indeplinit dorinte culinare de care ne era dor.
Pentru unii a crescut interesul pentru felurile de mancare, pentru altii interesul fata de sanatate.
Indiferent de tabara din care facem parte, specialistii ne arata mereu ca pot fi lucruri pe care nu le stim despre ambele.
Alimentele pot fi direct raspunzatoare de calitatea sanatatii noastre.
Muraturile sunt reteta perfecta pentru erodarea smaltului dentar. Combinatia de zahar si otet are aciditate crescuta, fapt ce poate fi daunator dintilor.
Rosiile sunt, in esenta, sanatoase. Au, insa, un nivel crescut de aciditate, fie crude sau gatite, care reduce rezistenta dintilor.
Dulciurile si bauturile carbogazoase sunt de asemenea daunatoare sanatatii noastre dentare. Ele contin cantitati mari de zahar si au aciditate crescuta. Consumate in exces pot afecta atat dintii cat si intregul organism, provocand boli diverse.
Citricele sunt extrem de controversate. Bogate in Vitamina C, ele pot ajuta in cazul afectiunilor gingivale. Portocalele au proprietati antiinflamatorii si sunt indeale in tratarea acestui tip de afectiune.
Pe de alta parte, specialistii ne atrag atentia asupra faptului ca citricile au aciditate ridicata, iar consumul necontrolat poate distruge smaltul dentar.
Vinul, fie el alb sau rosu, este in aceeasi categorie de controverse alimentare. Unele studii arata ca un pahar de vin rosu pe zi poate imbunatati circulatia sangvina. Altele amintesc si de compusii daunatori, care pot pata si eroda dantura.
Cafeaua si unele ceaiuri contin acizi tanici care demineralizeaza smaltul dentar si il pateaza.
Nici nu stii de la ce ti se sterpezesc dintii mai repede, de la alimentele daunatoare, sau de la gandul ca ar fi bine sa renunti la mici bucurii culinare?
Bun ca painea calda
Exceptiile sunt uneori acceptate chiar si de medicii stomatologi.
Stim cu totii ca e greu sa ii spui bunicii ca nu ai vrea sa-i gusti muraturile, ori placinta coapta doua ore.
Igiena corespunzatoare si o alimentatie corecta in restul timpului, pot fi de ajutor.
Carnea de orice tip contine fosfor. Acesta este un mineral benefic pentru sanatatea smaltului dentar.
Ouale sunt bogate in calciu si Vitamina D, compusi ce ofera rezistenta dintilor.
Laptele este bogat in calciu. Branzeturile si iaurtul proaspat, fara adaos de zahar, au proprietati antimicrobiene. Branza contine, de asemenea, cazeina – ingredient important in consolidarea smaltului dentar.
Fructele si legumele proaspete sunt bogate in vitamine si minerale care incurajeaza reconstructia naturala a smaltului dentar. Multe ditre acestea contin celuloza, un nutrient ce indeparteaza resturile de mancare si bacteriile din cavitatea bucala.
Nucile au continut scazut de zahar si sunt bogate calciu si magneziu – compusi ce cresc rezistenta dentara.
Ca sarea-n bucate
Desi exista multe alimente sanatoase care pot reprezenta o alegere corecta, excesul poate fi daunator si in acest caz.
Alimentatia fiecaruia dintre noi este cea care ne decide atat starea de santate, cat si pe cea de spirit.
Ce bine ar fi sa poti manca tot ce iti place, fara sa apara efecte neplacute.
Din fericire exista cateva solutii pe care specialistii le recoamanda:
- Mestecatul mai rapid poate reduce timpul pe care alimentele daunatoare le petrec in cavitatea bucala.
- Bautul cu paiul, in cazul cafelei sau al ceaiului, poate diminua cantitatea de produs daunator care ramane in cavitatea bucala.
- Hidratarea cu apa plata este de ajutor. Un pahar de apa la 15 -20 de minute dupa masa, poate indeparta resturile de alimente si bacteriile din cavitatea bucala.
- Igienizarea completa si corecta este cel mai important pas.
Pasta de dinti, periuta, ata dentara si apa de gura folosite impreuna indeparteaza bacteriile in profunzime.
Se recomanda periajul efectuat de 2 ori pe zi, sau la 15 minute dupa masa in cazul in care alimentele daunatoare nu pot fi evitate.
Controlul stomatologic efectuat odata la 6 luni ramane cel mai important pas catre un zambet sanatos.