Blog Oralix - periute electrice si igienca dentara

Limba vorbește despre sănătatea ta

Written by blog-admin | Oct 18, 2017 7:18:26 AM

Unele din cele mai comune activități din viața cotidiană, ca vorbitul, mâncatul și înghițitul, sunt făcute cu ajutorul limbii. Modificările care apar la nivelul acestui organ nu trebuiesc ignorate, deoarece pot ascunde indicii cu privire la lipsa unor vitamine din organism sau la existența unor boli.

 Totul se bazează pe faptul că acest organ conţine apă, electroliţi, mucus şi enzime, fiind astfel extrem de sensibil, fiecare schimbare în aspectul lui reflectând schimbări ale stării de sănătate.

Limba este considerată o oglindă a trupului şi a sufletului

Medicina chinezească tradiţională diagnostichează şi după limbă, aspect, ţinută, glas, calitatea pulsului, palparea abdomenului şi a spatelui. Dintre aceste aspecte, limba este cea mai uşor de diagnosticat. Asemeni tălpilor, palmelor, irisului, limba ne spune totul sau aproape totul despre perturbările interne. Fiecare organ este proiectat pe limbă, iar fiecare modificare a acesteia anunţă o boală.

Privește-ți limba în oglindă și „citește-o”

Limba, ca hartă a organelor interne, vorbește despre sănătatea noastră, fiind un instrument la îndemână pentru diagnosticarea rapidă și ușoară a stării fiecărui organ.

  • Analiza limbii și diagnosticarea se face de obicei dimineața, la prima oră, pe stomacul gol și înainte să te speli pe dinți. De asemenea, nu trebuie să fii sub tratament cu antibiotice, anticoncepționale sau alte medicamente care pot modifica aspectul limbii și, astfel, să influențeze diagnosticul.
  • Limba se examinează întotdeauna la lumină naturală, pentru că lumina incandescentă sau fluorescentă îi schimbă aspectul.
  • Observarea limbii înseamnă cercetarea formei, structurii, culorii, petelor și a diferitelor striații care apar. Fiecare anomalie indică disfuncția unui anumit organ.

O limbă normală, care îţi spune că eşti sănătos, ar trebui să fie roz, fără decolorări sau urme ale dinţilor, cu un strat care arată că secreţiile salivei sunt cele corespunzătoare.

Cum „citim” pe hartă

Medicina tradiţională chinezească consideră ca vârful limbii aparţine focului, zona imediat următoare-metalului, lateralele sunt guvernate de lemn, centrul corespunde pământului, iar partea cea mai îndepărtată apei.

Limba este o hartă împărţită în cinci zone:

  • Inima

În vârful limbii putem găsi informații despre sistemul cardiovascular, intestinul subțire, dar corespunde și emoțiilor. Stresul şi anxietatea vor fi trădate de o culoare roşie şi de pete sau crăpături în această regiune.

  • Plămâni

Zona imediat următoare după vârful limbii se ocupă de sistemul respirator și imunitar. Când această regiune se înroșește sau când apar pete roșii este vorba, cel mai probabil, de infecții respiratorii care urmează să se instaleze. Paloarea în această regiune înseamnă un sistem imunitar slab. În cazul anumitor infectii fungice ale plămânilor, apare un strat negru care acoperă aceasta zona, care poate semnala și leziuni ale plămânilor.

  • Sistemul digestiv

Centrul limbii se afla în strânsă legatură cu funcționarea stomacului, splinei și pancreasului, trădând problemele sistemului digestiv. În cazul arsurilor la stomac apar roșeață și mucus gălbui în centrul limbii. Schimbările subtile de culoare din această regiune indică probleme digestive în fază incipientă.

  • Ficatul și vezica biliară

Lateralele limbii sunt mesagerii sănătății ficatului și a vezicii biliare. Urmele dinților în această regiune denotă probleme la nivelul ficatului. Uneori pot apărea pete albăstrui-verzui care, cu cât sunt mai închise la culoare, cu atât indică probleme mai serioase. Cele roșii sunt semne ale lipsei de energie, disconfortului, ale unui abdomen prea proeminent, în plină expansiune, care impune o vizită la specialist. În 7 din 10 cazuri, poate fi vorba chiar despre cancer la ficat sau ciroză.

  • Rinichi, sistemului hormonal și glandele sexuale

În spatele limbii se află zona corespunzătoare rinichilor. Tot aceasta zonă răspunde și de sistemul hormonal și de glandele sexuale. Un strat dens gălbui, în cazul femeilor, reprezinta o probabilă infecție a vezicii urinare.

Culoarea limbii indică eventualele probleme de sănătate

Culoarea limbii este cel mai ușor de observat. În mod normal, limba are o culoare rozalie.

Indicațiile date de culoarea limbii:

  • limbă pală – răceli frecvente, probleme ale articulaţiilor şi rinichilor;
  • limbă roşie – durere, inflamaţie, colon iritabil, alergii;
  • limbă foarte roşie – stadiu avansat de febră;
  • limbă purpurie – circulaţie slabă, sindrom premenstrual, oboseală;
  • limbă fără vlagă, moale – digestie deficitară, membre dureroase;
  • vîrful limbii roşu – stres, probleme de circulaţie;
  • limbă cu crăpături – deshidratare, epuizare, febră;
  • limbă „spinoasă” – inflamație a ficatului, deficienţă de vitamina B;
  • înveliş alb, gros – digestie lentă;
  • înveliş gălbui gros – probleme digestive, constipaţie;
  • înveliş gălbui subţire – probleme la plămîni.

Aspectul limbii trădează problemele de sănătate

La cineva care are valorile fierului scăzute, limba ar putea avea un aspect catifelat și decolorat. Oricine bea cafea, fumează sau mestecă tutun poate avea limba de culoare maronie.

Limba încărcată poate indica prezența unei cantități prea mari de toxine în tubul digestiv.

Starea stratului de protectie, „glazura” de pe limbă, poate genera indicii utile în diagnoză. În mod normal, acesta este foarte subțire și albicios. Un galben pal spre rădăcina limbii poate fi de asemenea apropiat de normal. Aspectul defectuos al glazurii reapare în câteva ore, chiar dacă limba a fost curațată.

Supraponderalii au o glazură galbenă și groasă, cei care mănâncă picant o vor avea uscată și galbenă. Glazura cojită sau inexistentă semnifică deficiența severă a a rinichilor, mai ales atunci când culoarea limbii este roșie și limba crăpată.

O limbă încărcată indică întotdeauna toxine în tubul digestiv:

  • dacă este încărcată înspre rădăcină, toxinele sunt în intestinul gros;
  • dacă este încărcată la mijloc, în intestinul subțire și stomac;
  • dacă limba este încărcată la rădăcină, iar zona albicioasă are forma literei U, e vorba de o iritare a intestinelor.

Dacă depozitul lingual este subțire, afecțiunea este localizată la suprafață, fiind ușor de tratat. Poți remedia această problemă dacă urmezi o cură de detoxifiere a organismului și consumi mai multe alimente cu un conținut ridicat de fibre.

Crăpăturile și forma limbii indică probleme la un anumit organ

Crăpăturile și forma limbii indică o problemă la organul corespunzător zonei respective.

Dacă limba este umflată, atunci poate fi vorba de o infecție în gât, o dereglare a tiroidei sau chiar cancer.

Persoanele care suferă de sindromul Down au limba îngroșată.

O limbă umflată și pufoasă denotă colesterol, grăsime. Atunci când pe limbă se văd semne ale dinților înseamnă că există un deficit de energie al splinei, ceea ce poate duce la oboseală, senzație de frig și diaree.

Prezența petelor pe limbă poate fi un semn al unei boli sau alergii

Petele de pe limbă pot indica modificări hormonale, diabet sau o alergie.

Limba cu pete are de fapt mici depozite de culoare albă răspândite pe suprafața limbii, însă acestea dispar dacă sunt răzuite cu o periuță linguală

Poate fi vorba despre afte sau o micoză generată de ciupercile din familia Candida, care pot apărea ca urmare a unui tratament cu antibiotice.

Petele albe pot însemna și lipsa unei igiene orale corespunzătoare, halenă, deshidratare sau febră. 

Ulcerațiile și veziculele de pe limbă pot indica probleme mai grave de sănătate

O ulcerație sau aftă se vindecă în mod normal în cel mult 10 zile. Leziunile care nu dispar nici după această perioadă și par să se înrăutățească, ar putea fi un semn de cancer oral și ar trebui analizate cât mai urgent de către medic.

Dacă bășicuțele sunt în apropierea vârfului limbii și sunt spumoase, e vorba de o bronșită, dacă sunt maronii, este pneumonie.

Forma limbii poate da indicații despre afecțiunile de care suferi

Forma limbii este și ea importantă și-ți poate da indicații despre afecțiunile de care suferi.

O limbă normală nu este foarte groasă, nici prea subțire, este netedă și nu prezintă crăpături. În mod normal, limba trebuie să aibă un aspect de carne proaspătă, fără amprente dentare.

Astfel, dacă limba ta:

  • e firavă, există o deficiență a sângelui sau o deshidratare;
  • e alungită, persoana are probleme emoționale;
  • are părțile laterale curbate în sus, persoana este stresată;
  • este deviată este semn de accident vascular cerebral, trecut sau viitor.

Prezența unor leziuni pe limbă poate semnala debutul anumitor boli. Aspectul venelor de pe dosul limbii poate da și el informații despre circulația sanguină.

Cu cât venele sunt mai mari, umflate și îngroșate, și cu cât acestea avansează mai mult spre vârful limbii, cu atât circulația la nivelul inimii este mai îngreunată. Astfel apariția unui infarct poate fi prevăzută cu săptămâni de zile înainte de a se produce.

Limba este cel mai puternic mușchi din corpul uman și, totodată, organul care îți oferă semne importante privind starea ta de sănătate.

Culoarea, textura și forma limbii sunt indicatorii esențiali ai stării tale de sănătate.