Maseaua de minte apare la maturitare. Insa, intelepciunea si cel de-al treilea molar nu au o legatura prea profunda.
Singura asemanare ar putea fi faptul ca ambele pot da batai de cap. Daca judecam dupa numeroasele neplaceri cauzate, am putea spune ca acest dinte este cel mai incapatanat dintre fratii sai.
Din fericire, exista numeroase solutii care pot diminua disconfortul provocat de cel de-al treilea molar, pe care ar fi bine sa le cunoastem din timp.
Ce este maseaua de minte?
Maseaua de minte este cel de-al treilea molar care erupe pe arcada in jurul varstei de 17 – 25 de ani.
Este situata de obicei in cel mai indepartat loc de pe maxilar, imediat dupa ultimul molar.
Eruptia ei atat de tarzie este datorata dezvoltarii structurii osoase. Maseaua de minte are nevoie de mult spatiu pentru a erupe, iar arcadele umane se dezvolta complet abia in preajma maturitatii.
Care este rolul maselei de minte?
Molarul de minte erupt corect poate ajuta semnificativ masticatia. Poate fi de asemenea un inlocuitor bun al altui molar de pe arcada. Insa, pentru ca rolul sau sa fie unul benefic, molarul de minte trebuie sa:
- Erupa corect,
- Fie sanatos,
- Poata fi curatat usor,
- Nu deformeze muscatura.
Astazi, insa, sansele ca maseaua de minte sa nu necesite extractie sunt destul de mici. Principalele cauze fiind genetica umana, evolutia maxilarului si igiena orala precara.
Cum stiu daca am masea de minte?
La fel ca in cazul bebelusilor, aparitia maselei de minte vine insotita de simptome precum inrosirea sau inflamarea gingiei, durere si discomfort in timpul mestecatului. Sunt si cazuri in care poate aparea febra.
De asemenea, exista persoane care nu prezinta deloc simptome atunci cand cel de-al treilea molar erupe.
35% din populatia globului nu dezvolta deloc masele de minte. Stiinta defineste aceast procent ca o evolutie a speciei umane. Noi i-am putea spune, simplu, noroc. Desigur daca restul molarilor sunt intacti si nu necesita extractie.
In aceste doua cazuri, radiografiile dentare si consultul stomatologic periodic pot fi de ajutor.
Cand trebuie extrasa maseaua de minte?
Ca orice alt dinte de pe arcada, cel de-al treilea molar trebuie indepartat atunci cand poate pune in pericol sanatatea dintilor din jur, sau a intregului organism.
Daca provoaca infectii, carii, dureri, tumori sau alte complciatii, medicul poate recomanda extractia.
Aceasta masura poate fi recomandata si ca metoda de preventie, in functie de situatia dentara totala a fiecarui pacient.
Medicul dentist poate spune cu exactitate daca problema cauzata de molarul de minte poate fi tratata sau este necesara extractia acestuia.
Extractia doare?
Pentru unii da, pentru altii nu. Extractia molarului de minte nu este si nu ar trebui sa fie dureroasa, in majoritatea cazurilor. Aceasta procedura se efectueaza, de regula, sub anestezie.
Medicul recomanda efectuarea radiografiilor dentare inainte de a incepe procedura de extractie, pentru a putea stabili exact metoda de lucru.
Procedura este, in multe cazuri, una de scurta durata.
Desigur, sunt si situatii in care experienta poate dura cateva ore, timp in care putem simti durere. Acest lucru se intampla destul de rar, din cauza complicatiilor dintelui.
Post interventie, durerea si disconfortul resimtit pot creste in intensitate, insa pentru perioade scurte de timp.
Din fericire, medicul poate prescrie diverse medicamente (fie antibiotice, fie antiinflamatoare, fie ambele) care ajuta vindecarea locului incizat.
Am pregatit pentru tine top 10 informatii utile, menite sa sustina eforturile medicilor, atat in cazul extractiilor cat si in cazul eruptiilor:
-
Durerea – simptom confuz
Aceasta poate fi resimtita uneori in zona urechii sau a tamplei, ori la dintii vecini, atunci cand molarul erupe. Foarte rar durerea apare chiar in locul in care va avea loc eruptia. Controlul stomatologic de la primul simptom poate preveni compliatiile.
Durerea post extractie este diferita ca intensitate in functie de arcada. Dupa extractia maselelor de jos durerea poate dura mai mult decat in cazul celor de sus.
-
Radiografiile dentare pot preveni complicatii
Ele pot determina daca maseaua de minte trebuie scoasa sau pastrata. O astfel de investigatie poate arata daca molarul de minte intersecteaza un nerv important. Extractia fara a cunoaste acest aspect poate provoca pareza.
-
Igiena orala riguroasa este necesara
Efectuata constant poate preveni infectiile post extractie. In primele 24 de ore, insa, ar trebui evitat periajul dur, clatirea energica si scuipatul.
In cazul in care maseaua de minte nu trebuie scoasa, curatarea riguroasa este necesara pentru a preveni deteriorarea ulterioara.
-
Gheata sau compresele reci
Compresele reci sau geata, ajuta si la cateva ore/zile post interventie, reducand inflamatia si disconfortul. Acestea au acelasi beneficiu si atunci cand maseaua erupe.
-
Produse cu agenti antiseptici
Clorhexidina este cel mai recomandat si benefic agent antiseptic, protivit atat ca tratament preventiv cat si post extractii. Pastele de dinti, apa de gura, sau gelurile cu acest compus sunt ideale pentru igienizare atat in timpul eruptiei maselei cat si pot extractie.
-
Nu ar strica o periuta de dinti moale
Un loc inflamat este sensibil si poate fi usor iritat. De aceea, periuta normala de dinti poate fi greu de suportat. Specialistii recomanda folosirea unei periute cu peri moi sau foarte moi, pana cand maseaua erupe, sau locul incizat se vindeca.
-
Gargara cu solutie salina
Poate fi un remediu benefic pentru reducerea disconfortului. Acesta sustine efectele medicamentelor si poate ameliora, pe termen scurt, durerea.
-
Repaosul nu este un moft
Dupa extractie este recomandat sa ne odihnim cat mai mult, chiar daca nu simtim durere. In primele 24 de ore se formeaza cheagurile de sange care ajuta la vindecarea tesuturilor. Orice activitate intensa poate accelera ciruclatia sangelui, impiedicand procesul de vindecare.
-
Nu toate complicatiile dor
Maseaua de minte in pozitie orizontala este unul dintre cazuri. Aceasta nu provoaca durere decat atunci cand ajunge deja spre dintii vecini, impingandu-i. Daca ignoram sfatul medicului de a scoate o astfel de masea, este posibil sa apara alte complicatii.
-
Pauza de la vicii
Miscarea de suctiune din timpul fumatului poate distruge cheagurile care ajuta la vindecare. Alcoolul poate provoca infectia zonei incizate. Pentru a evita complicatiile este recomandat sa le intrerupem pentru cel putin 24 de ore post interventie.