Parodontoza este una dintre cele mai frecvente și periculoase afecțiuni stomatologice, întrucat este degenerativă, iar netratată la timp, duce la pierderea dinților.
Parodontoza – boala parodontală – este o afecțiune cronică a gingiei, de tip inflamator. Ea se manifestă la nivelul țesuturilor de susținere a dintelui, gingiei, ligamentului parodontal, osului alveolar și poate duce la pierderea dinților, prin distrugerea țesutului moale și a osului care susține dinții, sau, mai grav, crește riscul atacurilor de cord, al accidentelor vasculare cerebrale și poate cauza alte probleme mari de sănătate.
Principala cauză a acestei boli inflamatorii a gingiilor este igiena orală precară, însă există și alți factori de risc care favorizeaza declanșarea bolii. Periajul zilnic, folosirea aței dentare și curățarea profesională în cabinetul stomatologic, pot reduce substanțial șansa de a dezvolta paradontoza.
Pentru că parodontoza interacționează cu boli sistemice, persoanele predispuse la parodontoză sunt:
Acești factori sunt strict legați de sănătatea fiecăruia sau de unele obiceiuri nesănătoase și sunt independenți de problemele dentare, dar pot predispune dantura la afecțiuni care pot conduce la declanșarea parodontozei.
În a doua fază, gingivita netratată evoluează în parodontită. Boala este detectată, în general, la vârsta de 40-50 de ani, când tratarea ei este mai dificilă, semnele fiind:
În lipsa unui tratament adecvat al parodontozei boala avansează și apar următoarele efecte:
Pentru un diagnostic clar, procedura absolut necesară este sondajul parodontal, care este făcut la cabinet, de specialist. Sondajul va măsura zona sau punctul unde sonda întâmpină o rezistență fizică, dată de atașamentul parodonțiului la dinte. În funcție de rezultate se poate trece la tratament.
Există diferite tipuri sau clase de paradontoza. Paradontoza cronică este cea mai frecventă clasă și afectează, în general, adulții. Paradontoza agresivă începe, de obicei, în copilărie sau la maturitatea precoce și afectează doar 1 sau 2% din populație.
Tratamentul diferitelor parodontopatii permite menținerea zâmbetului dumneavoastră, a capacității masticatorii, facilitatea și plăcerea de a mânca sanatos, și contribuie la sănătatea intregului organism.
Terapia initială
Prima etapa presupune îndepărtarea factorilor importanți precum placa bacteriană și tartrul, procedura fiind utilizată și în cazul altor afecțiuni.
De asemenea, în multe cazuri medicii recomandă efecturea unei echilibrări ocluzale, astfel încat dinții afectați de paradontoză să nu aibă parte de o forță masticatorie excesivă. Ulterior este nevoie de îndepărtarea factorilor ce pot duce la evoluția afecțiunii:
Primele etape sunt nechirurgicale, adică detartraj, surfasaj, eventual tratament antibiotic pe cale orală.
Următoarele etape, inclusiv cele chirugicale, lambou, grefe, adiții, se vor face numai după diminuarea inflamației și atunci când există încă pungi adânci care nu pot fi curățate nechirurgical.
În sfârșit, tratamentul de susținere prin igienizări efectuate regulat la 4 sau 6 luni este indispensabil pentru mentinerea rezultatelor obținute în primele faze ale tratamentului.
Se optează pentru tratamentul chirurgical doar atunci cand terapia inițială nu a dus la rezultatul asteptat. Astfel, după circa o luna, are loc o noua evaluare a pacientului pentru stabilirea stării inflamației și pungilor parodontale care trebuie să scadă. În cazul în care pungile au o adancime mai mare de 5 mm și nu și-au modificat dimensiunile în urma tratamentului inițial, iar in tot acest timp gingiile sângerează, există șanse ridicate ca afecțiunea să își continue dezvoltarea.
Intervențile chirurgicale de tip parodontal sunt necesare pentru crearea accesului necesar în vederea înlaturării tartrului și placii bacteriene. Aceste intervenții chirugicale, lambou, grefe, adiții, se vor face numai după diminuarea inflamației și atunci când există încă pungi adânci care nu pot fi curățate nechirurgical. În sfârșit, tratamentul de susținere prin igienizări efectuate regulat la 4 sau 6 luni este indispensabil pentru menținerea rezultatelor obținute în primele faze ale tratamentului:
Tratamentul parodontozei este complex şi urmăreşte încetinirea evoluţiei bolii.
Tratamentul timpuriu este foarte important, iar scopurile acestuia sunt prevenirea distrugerii ţesuturilor, controlul infecţiei, prevenirea mobilizării dinților, prin îndepărtarea plăcii bacteriene.
În funcţie de gradul de gravitate a bolii, medicul dentist decide un program de tratament și etapele acestuia.
Radiografiile dentare sunt deosebit de valoroase în aceste cazuri, ele evidenţiind pierderea osoasă din jurul dinților. Refacerea dimensiunilor normale ale şanţului gingival este scopul principal urmărit.