Există multe tipuri de periuțe, la fel de multe și diverse ca și pasta de dinți. Indiferent dacă optezi pentru o periuță electrică sau una manuală, important este să se asigure o curățare eficientă a dinților. Periajul joacă un rol esențial pentru păstrarea sănătății dentare, de aceea alegerea periuței potrivite este o etapă atât de importantă în îngrijirea danturii.
De cel puțin două ori pe zi, trebuie făcut un periaj de trei până la cinci minute, cu o periuță manuală sau circa două minute cu una electrică. Periajul trebuie făcut dinspre gingii spre vârful dinților și pe toate fețele dinților.
Criterii de alegere pentru periuțele de dinți
Scopul fiind setat, trebuie să alegem periuța, manuală sau electrică, ținând cont de următoarele aspecte:
- Perii trebuie să aibă capetele rotunjite. Dacă sunt ascuțiți, vor leza gingia, iar dacă sunt turtiți, nu vor îndepărta eficient placa bacteriană. Recomandare: Periuță de dinți VITIS Gingival Dentaid
- Mânerul trebuie să permită tinerea periuţei într-un mod confortabil.
- Dimensiunea periuţei trebuie să fie potrivită vârstei celui care o utilizează:
– Pentru copiii până în doi ani, periuţa trebuie să aibă capul de 15 mm.
– Pentru copiii între 2 şi 6 ani, capul periuţei poate avea 19 mm.
Recomandare: Periuță de dinți GUM Kids 3-6 ani Ultra Soft
– Pentru copiii între 6 şi 12 ani, dimensiunea este de 22 mm.
Recomandare: Periuță de dinți GUM Kids GUM Technique Junior 7-9 Ani Ultra Soft
Periuta de dinti GUM Kids GUM Technique Junior 7-9 Ani Ultra Soft
– Iar după vârsta de 12 ani, periuţa poate avea capul de 25 mm lungime.
Recomandare: Periuță de dinți R.O.C.S. Toothbrush Teens soft 8-18 years
Avantajele periuțelor de dinți manuale
- Accesibilitate și costul redus – pot fi găsite cu ușurință în foarte multe magazine și farmacii, fiind și destul de ieftine.
- Portabilitatea – fiind mai mică ca dimensiuni este mai ușor de transportat. Nu necesită conectare la priză și nu are nevoie de baterii.
- Presiunea scăzută asupra dinților și gingiilor – cu o periuță manuală presiunea exercitată pe dinți sau gingii este mai ușor de controlat, pericolul apariției unor iritații, dureri și sensibilități fiind mult diminuat. Smalțul dinților este mai puțin afectat.
- Ușurința folosirii de către copii – pentru cei mici alternativa manuală a periuței de dinți este mai ușoară, mai agilă în folosire și nu în ultimul rând mai sigură.
- Diversitatea modelelor – periuțele de dinți manuale vin într-o gamă mai variată de forme, dimensiuni și textură a perilor.
- Curățarea temeinica a limbii – fiind mai ușor de manevrat sunt mult mai eficiente în curățarea limbii și a cavității bucale.
Dezavantajele periuței de dinți manuale, țin în principal de confortul scăzut în utilizare, adică efort mai mare la periaj, precum și lipsa unui control asupra duratei periajului, cele mai multe dintre cele electrice având temporizator.
Avantajele periuțelor de dinți electrice
- Confortul sporit la utilizare – este necesar să poziționați periuța la un unghi de 45 de grade și să o lasați să acționeze. Recomandare: Periuța electrică Oral B PRO 6000
Periuța electrică Oral B PRO 6000
- Eficiența sporită – studiile au arătat că periuțele electrice îndepărtează mai bine placa, reducând riscul apariției gingivitei. Tehnologia sonică avansată produce o acțiune de curățare puternică, dinamică, de 31000 pulsuri pe minut. Recomandare: Periuța sonica Travel Sonic GTS2005T White Dr.Mayer
- Ușurința manevrării – periuțele electrice sunt ideale pentru vârstnici și persoanele care suferă de o formă de artrită, sindrom de tunel carpian și alte afecțiuni articulare, care îngrădesc libertatea de mișcare. De vreme ce capul periuței se mișcă singur, încheieturile și palmele nu mai sunt forțate, iar spălatul pe dinți devine mai ușor. Recomandare: Periuța sonica reincarcabila cu sterilizator UV GTS2050UV Dr.Mayer
Dezavantajele periuțelor de dinți electrice se referă în primul rând la costul ridicat și necesitatea periodică a reîncărcării sau a înlocuirii bateriilor. Volumul acestor periuțe este mai mare și deci ocupă mai mult spațiu în bagaje. În același timp construcția este mai puțin robustă și deci mai sensibilă la șocuri mecanice.