oralix-logo-1431094947
    Toate articolele > > Principalele semne și simptome în caz de parodontoză

    Parodontoza este una dintre cele mai frecvente și periculoase afecțiuni stomatologice, întrucât este degenerativă, iar netratată la timp, duce la pierderea dinților. Parodontoza – boala parodontala – este o afecțiune cronică a gingiei, de tip inflamator. Ea se manifestă la nivelul țesuturilor de susținere a dintelui: gingie, ligament parodontal, os alveolar și poate duce la pierderea dinților prin distrugerea țesutului moale și a osului care susține dinții.

     Principala cauză a acestei boli inflamatorii a gingiilor este igiena orală precară, însă există și alți factori de risc care favorizează declanșarea bolii.

    Predispoziție la parodontoză

    Pentru că parodontoza interacționează cu boli sistemice, persoanele predispuse la această boală sunt:

    – Persoanele care fumează. Substanțele toxice din nicotină se acumulează pe dinții și țesuturile orale moi ale unei persoane (limbă, obraji, gingii) și au ca efect printre altele uscarea țesuturilor orale. De asemenea, fumatul mărește cantitatea de dioxid de carbon la nivelul gurii reducând oxigenul, ceea ce produce un mediu bun pentru bacterii;

    – Pacienții care urmează tratamente medicamentoase anti-hipertensive, imuno-supresoare, anti-epileptice și vasodilatatoare, acestea produc compuși secundari care provoacă uscarea gurii și deci un mediu propice bacteriilor;

    – Stresul emoțional și psihologic, care apar în timpul diferitelor situații dificile de viață, au fost identificați ca factori de risc pentru boala parodontală, pentru că acesta afectează în mod direct aparatul imunitar;

    – Persoanele care suferă de diabet zaharat;

    – Persoanele care suferă de boli reumatice;

    – Probleme ereditare;

    – Infecție HIV sau alte boli ale sistemului imunitar.

    Acești factori sunt strict legați de sănătatea fiecăruia sau de unele obiceiuri nesănătoase și sunt independenți de problemele dentare, dar pot predispune dantura la afecțiuni care pot conduce la declanșarea parodontozei.

    Semne ale parodontozei

    În prima fază, parodontoza se manifestă sub formă de gingivită, adică se formează o peliculă de placă dentară, care reacționează cu inflamarea gingiilor. În această etapă, gingiile vor fi umflate și vor sângera la fiecare periaj. Însă, atenție: parodontoza în prima fază este reversibilă, de aceea se impune o vizită la stomatolog, care îți va indica ce măsuri trebuie luate.

    Astfel, dacă mergi la stomatolog, vei primi cele mai bune indicații cu privire la măsurile pe care trebuie să le iei pentru a stopa boala parodontală.

    În a doua fază, gingivita netratată evoluează în parodontită. Boala este detectată, în general, la vârsta de 40-50 de ani, când tratarea ei este mai dificilă.

    Alte semne:

    – respirație urât mirositoare, halena;

    – depuneri de tartru la baza dinților;

    – retragerea gingiei și descoperirea rădăcinii;

    – schimbarea poziției dinților;

    – senzație de dinte mai lung;

    – mobilitate dentară;

    – formare de pungi parodontale;

    În lipsa unui tratament adecvat al parodontozei boala avansează și apar următoarele efecte:

    – distrugerea osului va fi tot mai accentuată;

    – gingiile se vor retrage mai mult și dinții vor părea mai lungi;

    – mișcarea dinților, va deveni deranjantă și chiar dureroasă

    – pierderea treptată a dinților.

    Pentru un diagnostic clar, procedura absolut necesară este sondajul parodontal, care este făcut la cabinet de specialist. Sondajul va măsura zona sau punctul unde sonda întâmpină o rezistență fizică, dată de atașamentul parodontiului la dinte. În funcție de rezultate se poate trece la tratament.