Blog Oralix - periute electrice si igienca dentara

Remineralizarea dinților – tratament la domiciliu, simplu și eficient

Written by daniela.boris@dentstore.ro | Aug 24, 2020 10:03:31 AM

Remineralizarea dinților reprezintă procesul de regenerare a smalțului dentar.

Cunoscut drept cea mai dură substanță din corpul uman, smalțul dentar are nevoie de o îngrijire sporită. Chiar dacă are o rezistență mare, smalțul poate fi afectat de elemente externe nefavorabile sau de structura genetică dobândită.

Atât obiceiurile alimentare, rutina de îngrijire orală, cât și unele medicamente pot influența sănătatea smalțului dentar. Cea mai des întâlnită problemă a danturii este demineralizarea. Aceasta apare atât la adulți cât și la copii, iar nedepistarea ei la timp poate duce la formarea unor carii severe.

Demineralizarea – ce este, când și de ce se produce 

În termeni medicali demineralizarea reprezintă diminuarea rezistenței smalțului dentar ca urmare a deficitului de minerale din structura acestuia.

Deși există soluții pentru acest proces distructiv, cauzele producerii lui sunt doar parțial cunoscute. Ce este știut însă, este faptul că demineralizarea apare cu precădere la copii și mai puțin la adulți.

Motivul principal al demineralizării este, la fel ca în cauzl multor afectiuni dentare, acumularea de placă bateriană.

Însă la fel de comun demineralizării sunt și factori precum:

  • Genetica
  • Alimentația mamei din timpul sarcinii și din primele luni de viață ale copilului
  • Igiena orală a bebelușului
  • Consumul de alimente pe timpul nopții(în special laptele în cazul copiilor foarte mici)
  • Refluxul gastroesofagian
  • Deficitul de Vitamina D, Deficitul de Fosfor
  • Deficitul de minerale
  • Consumul de alimente cu aciditate ridicată
  • Temperatura ridicată, pentru o perioadă lungă de timp
  • Hypomineralizarea dentară, fluoroza, amelogeneza imperfetă, forma hipocalcificată a dinților și, în unele situații, purtarea aparatului dentar fix – pot fi cauze ale demineralizării, ce e drept, extrem de rar intalnite.

Demineralizarea smalțului dentar poate fi depistată încă de la începutul apariției, în urma unui consult stomatologic. De multe ori, însă acest fenomen este descoperit abia cand se produc efectele vizibile.

Petele albe cretoase apărute pe incisivi sunt un prim semn al demineralizării dentare. Ele nu trebuie să fie ignorate, pentru că pot evolua în pete gălbui, maronii, până la carii cavitare. Dacă sunt descoperite în fază incipientă acestea pot fi tratate ușor, la domiciliu.

Netratate cariile dentare provocate de demineralizare pot duce la complicații severe. Acestea presupun un tratament mai complicat și implicit costuri mai mari.

Prevenție și taratament

Smalțul dentar demineralizat cauzează sensibilitate dentară, facilitează apariția cariilor și agravarea rapidă a celor deja existente. Cu toate acestea sunt câteva măsuri care pot stopa evoluția demineralizării:

  • Igiena orală corespunzatoare
  • Vizitele regulate la medicul stomatolog
  • Alimentația echilibrată bogată în minerale, calciu și vitamine

În urma consumului de alimente, pe parcusul unei zile se produce o ușoară demineralizare. Aceasta este urmată de remineralizare, proces natural de întărire a smalțului dentar.

Dacă aceste două acțiuni au loc în paralel, în perfect echilibru, atunci sănătatea dinților noștri nu suferă modificări.

În momentul în care apare un dezechilibru între aceste două procese, efectele sunt vizibile și adesea dureroase. În aceste cazuri procesul de remineralizare trebuie ajutat.

Pot fi benefice tratamente efectuate în cabinetul medicului stomatolog. În faza incipientă sunt utile și produsele recomandate de specialist, pentru uz la domiciliu.

Remineralizarea dentară – în ce constă și cum se poate efectua la domiciliu

Aspectul lucios al dinților este dat de stratul exterior din care este format – smalțul. Chiar dacă pare perfect neted, la nivel microscopic, smalțul dentar are mici orificii numite canalicule dentinale.

În aceste canalicule se depun componente ale alimentelor pe care le consumăm, care pot păta și distruge smalțul dentar.

Tot în micile orficii se depun și se fixează minerale care ajută la regenrarea structurii smalțului dentar.

Acest proces de refacere este susținut de fosfații, calciul, vitaminele și mineralele din saliva noastră.

Dentina are și ea un rol extrem de important. Ajută la regenerarea smalțului, din interior, ori de câte ori simte declanșarea unui proces distructiv.

Prin orificiile de pe suprafața smalțului trece un fluid produs de dentină, plin de nutrienți, cu scop de curățare și regenerare.

Cu toate acestea, adesea este nevoie de o muncă de echipă între indivizi, medic și corp.

În cazurile incipiente ale demineralizării medicul specialist poate recomanda:

  • dietă sănătoasă,
  • igienă orală riguroasă
  • aplicarea unor creme bogate în minerale.

GC Tooth Mousse este un produs bogat în Calciu și Fosfat. Acesta ajută la întărirea smalțului dentar slăbit, în fazele incipiente ale demineralizării. Datorită formulei RecaldentTM – derivat din proteine naturale din lapte – Calciul și Fosfatul rămân în stare optimă pentru absorbție rapidă în smalțul dentar.

GC Tooth Mousse este eficient atât în diminuarea petelor albe cretoase cât și în cazul pacienților cu un risc cariogen scăzut spre mediu.

Reduce hipersensibilitatea dentară și induce remineralizarea. Poate fi folosită atât de femei însărcinate cât și de copiii mai mici de 6 ani.

Cu toate acestea, pasta despre care vorbim este doar un ajutor pe care medicina modernă îl oferă. Nu ține locul unei igiene orale corecte și a unei alimentații sănătoase.

Este recomandată folosirea lui GC Tooth Mousse doar în dozele recomandate de specialist, la nevoie.