Fiecare părinte își dorește ca piticul său să nu aibă probleme cu dantura, ca aceasta să fie sănătoasă și strălucitoare, iar zâmbetul să fie unul de invidiat.
Povestea cu Zâna Măseluță arată preocuparea permanentă a celor mari, cu atât de multe experiențe trăite, cu weekenduri tratate cu antibiotice, fălci umflate la urgență și nu în ultimul rând, nopțile cu dureri de neuitat, de a-i pe cei mici să fie buni parteneri în îngrijirea dentară și să nu aibă frică de dentist și de cabinetul acestuia.
O igienă dentară impusă din copilărie va ajuta dinții să fie sănătoși la maturitate.
Se poate spune că o igienă orală precoce nu ar fi necesară pentru ”dinții de lapte”, pentru că aceștia nu sunt permanenți.
Nimic mai fals, îngrijirea danturii încă de la o vârstă fragedă pregătește ”terenul” pentru apariția și creșterea frumoasă și ordonată a noilor dințișori.
Îngrijirea dentară pentru copii va urmări evoluția acestora în cele trei perioade semnificative ale copilăriei lor, prenaștere, copilărie și adolescență.
Dinții copilului vor apărea pe la 6 luni, procesul continuând până ce toți cei 20 de dinți de lapte sunt prezenți. În jurul vârstei de 6 ani, va apărea al doilea set de dinți, procesul continuând până ce vor apărea toți dinții permanenți, mai puțin măselele de minte; proces ce se încheie în jurul vârstei de 14 ani.
1. Pentru un adult cu dinți frumoși și sănătoși, igiena dentară începe încă din sarcină
În timpul sarcinii, mama trebuie să fie zgârcită cu vizitele la stomatolog, înțelegând că multe din proceduri pot afecta fătul.
- Dacă este o intervenție de rutină este indicat să se acorde asistență stomatologică în trimestrul al doilea de sarcină. Pentru procedurile majore, cum ar fi reconstrucție sau chirurgie stomatologică, se recomanda efectuarea acestora după naștere.
- Radiografiile dentare sunt în principiu sigure în timpul sarcinii. Sorțul cu plumb va proteja atât mama cât și fătul. Cu toate acestea medicii nu recomandă radiografiile decât în cazuri absolut necesare. Radiografiile și tratamentele, în general, ar trebui amânate până după naștere.
- Zvonurile conform cărora sarcina cauzează deficiențe de calciu sau cele despre pierderea câte unui dinte pentru fiecare copil sunt false.
- Puteți observa sângerări ale gingiilor. Acest lucru se datorează schimbărilor hormonale ce au loc în corpul mamei. Acest lucru înseamnă că va trebui să mențineți un standard ridicat de igienă orală, vizitându-vă dentistul regulat.
2. Îngrijirea dinților de lapte este vitală deoarece cariile pe dinții de lapte se pot complica cu infecții și dureri grave și pot influența creșterea normală a dinților definitivi.
Unul din evenimentele speciale, în viața noului născut, va fi apariția dinților de lapte, toți cei 20. Dacă la primii, chinul noului născut pare de neimaginat, dureri și plânsete, ulterior procesul devine mult mai liniștit și suportabil. Bebelușii pot avea febră în această perioadă, obrajii lor fiind roșii și calzi la atingere.
- Prima vizită la dentist va fi discutată cu acesta, o suprapunere cu o vizită de rutină a mamei fiind salutară pentru obișnuința cu decorul și personajele. Dentistul poate oferi sfaturi.
- Vizitele propriu-zise ale copilului la dentist pot începe la circa un an și jumătate, când dinții de lapte sunt deja apăruți.
- De îndată ce dinții bebelușului au început să apară, va trebui să îi curățați. La început puteți folosi o bucată de tifon curat, pe care să o înfășurați în jurul degetului și să o folosiți ca pe o periuță. Pe măsură ce vor apărea mai mulți dinți, va trebui să folosiți o periuța specială pentru bebeluși. Folosiți un strop de pastă de dinți cu fluor, masând blând dinții și gingiile. Vă va fi mai ușor dacă veți ține capul bebelușului în brațe, în fața dumneavoastră.
- Pe măsură ce copilul crește, vă va fi dificil să utilizați această tehnică, însă progresiv îi puteți da copilului responsabilitatea de a-și curăța singur dinții. Este important să își curețe dinții de două ori pe zi. Vorbiți cu dentistul sau cu medicul de familie dacă aveți probleme legate de curățarea dinților copilului.
- Spălați-vă pe dinți împreună cu copilul, în jurul vârstei de 2 ani. Bunul exemplu face minuni.
- Foarte importantă este durata unui periaj corect și complet, acesta trebuie să dureze cel puțin trei minute. Cei mai multi copii își periază dințișorii orizontal pentru ca le este mult mai comod. Încearcă să îl înveți metoda periajului vertical.
- Pasta de dinți trebuie să fie una adecvată vârstei lui, vorbim despre vârstă la care copilul înghite pasta și trebuie să folosim una care să nu-i fie nocivă.
- Transformă spălatul pe dinți într-un joc. Orice tip de joc îi poate trezi interesul. Unul cu recompense ar putea fi salutar.
- Dimensiunea periuţei trebuie să fie potrivită vârstei celui care o utilizează.
- Pentru copiii până în doi ani, periuţa trebuie să aibă capul de 15 mm;
- Pentru copiii între 2 şi 6 ani, capul periuţei poate avea 19 mm, așa cum este Periuța de dinți GUM Kids 3-6 Ani Ultra Soft Green;
- Pentru copiii,între 6 şi 12 ani, dimensiunea este de 22 mm;
- După vârsta de 12 ani, periuţa poate avea capul de 25 mm lungime.
- Pentru a avea dinți sănătoși este necesară o dietă echilibrată, bazată pe fructe și legume și o igienă dentară potrivită. În al doilea rând, pentru a avea o dantură frumoasă e bine să nu lăsăm copilul să stea cu suzeta prea mult. În general, după vârsta de un an ar fi bine să se despartă de ea, să nu sugă degetul, să nu doarmă cu degetul în gură sau cu biberonul.
- O carie pe dinții temporari trebuie tratată cu aceeași seriozitate ca și o carie pe dinții definitivi, chiar dacă părinții au impresia că, din moment ce copilul pierde acești dinți, nu are rost să-l chinuie ca să-i trateze. Cariile pe dinții de lapte se pot complica cu infecții și dureri grave și pot influența creșterea normală a dinților definitivi.
3. După apariția dinților definitivi, îngrijirea danturii și controalele perioadice la stomatolog sunt extrem de importante
Problemele dentare se numără printre cele mai frecvente probleme de sănătate în rândul copiilor, iar printre factorii responsabili pentru acest fapt se numără alimentaţia bogată în zaharuri şi igiena orală defectuoasă.
La fel ca şi în cazul adulţilor, şi la copii igiena dentară este decisivă în a avea o dantură frumosă şi sănătoasă.
- Periajul de două ori pe zi, cu o tehnică corectă de periaj vertical, este o necesitate în menținerea îngrijirii danturii.
- Durata periajului trebuie să fie de două minute minimum în cazul unei periuțe de dinți electrică sau minimum trei minute în cazul uneia clasice.
- Copilul trebuie învățat să folosească și ața dentară sau dușul bucal, încă de timpuriu.
- Apa de gură, de cele mai multe ori diluată, trebuie să devină și ea o obișnuință.
O minimă igienă orală înseamnă cel puțin două periaje obligatorii pe zi, dimineața și seara, o curățare a dinților după fiecare masă, o vizită regulat la medicul stomatolog și o dietă bogată în fructe și legume, și mai puțin în produse zaharoase.