Adesea, acesti doi termeni sunt folositi drept sinonime, insa explicatiile stiintifice ne arata ca nu sunt unul si acelasi lucru. Nu doar definitia lor este diferita ci si modul de ingrijire si indepartare.
Placa bacteriana, este o pelicula incolora, lipicioasa ce se afla in cavitatea bucala si este formata din reziduuri alimentare si bacterii.
Aceasta pelicula se formeaza constant pe suprafata dentara si daca nu este indepartata la timp, poate duce la aparitia tartrului sau a cariilor dentare. Ea face parte din procesul natural al organismului.
Prezenta placii bacteriene se face simtita de fiecare data, asadar ne putem da seama usor cand e momentul sa o indepartam.
De pilda, dimineata cand ne trezim dintii nostrii se simt incarcati si usor lipiciosi. Acesta este efectul placii bacteriene formate in timpul noptii.
Aceeasi senzatie de incarcare o putem avea pe tot parcursul zilei, atunci cand consumam diverse alimente.
Tartrul reprezinta depunerea dura, alba, galbuie sau maronie, localizata pe suprafta dentara, in spatiile interdentare si la nivelul gingiei. In cele mai multe cazuri, tartrul este mai vizibil pe partea interioara a dintelui.
Aceasta depunere dura se formeaza atunci cand placa bacteriana nu este indepartata la timp sau in totalitate.
Magneziul, zincul, sodiul si sarurile de calciu din saliva, duc la mineralizarea placii bacteriene – transormarea ei in tartru – in doar 2 zile in care ratam spalatul pe dinti.
In toata aceasta perioada tartrul se formeaza in proportie de 50%.
Odata depus, tartrul face ca placa bacteriana noua sa se formeze mai rapid, pe o suprafata mai mare a cavitatii bucale.
Asadar, desi nu sunt sinonime, tartrul si placa bacteriana formeaza legatura cercului vicios.
Se dezvolta una pe cealalta si ambele depind de o buna igiena orala.
Placa bacteriana poate fi inlaturata printr-o igiena orala completa si corecta. Desi este greu de observat cu ochiul liber, e bine de stiut ca placa bacteriana se formeaza in primele 3-4 ore de la utilizarea periutei de dinti.
Iar in aproximativ 12 ore devine tot mai densa, de accea periajul dentar de doua ori pe zi timp de doua minute este cea mai buna metoda de indeparare.
Folosirea unei paste de dinti potrivite, in combinatie cu periuta de dinti preferata si apa de gura cu agenti antiseptici sunt kitul eficient pentru o igiena orala optima.
Curatarea spatiilor interdentare este un aspect foarte important de asemenea. De regula aceasta zona este frecvent uitata, iar placa bacteriana nu este in totalitate indepartata din cavitatea bucala daca aceste zone nu sunt igienizate.
Asadar, ata dentara nu ar trebui sa lipseasca din rutina zilnica. Daca nu te poti acomoda cu folosirea acestui instrument, dusul bucal ramane o varianta sigura, eficienta si rapida de indepartarea placii bacteriene. Acesta nu inlocuieste, insa, periajul dentar.
Tartrul, odata format nu poate fi indepartat decat cu ajutorul medicului stomatolog. Procedura de indepartare a lui se numeste detartraj si poate fi de mai multe feluri:
Dupa indepartarea tartrului este necesara efectuarea unui periaj dentar profesional, realizat de medicul specialist. Insa, asta nu e tot.
Aceste doua proceduri trebuie sustinute de o iginea orala corecta si vizite regulate la medicul stomatolog.
Detartrajul poate fi repetat la 4, 6, sau 12 luni – in functie de particalitatile pacientilor si recomandarile specialistului.
Ca orice alta afectiune stomatologica, placa bacteriana si tartrul pot fi prevenite cu ajutorul igienei orale corecte si complete.
Nu e nevoie de foarte mult efort pentru a preveni deteriorarea cavitatii bucale.
Inainte de periajul dentar foloseste ata dentara pentru a indeparta resturile alimentare din spatiile interdentare. Acest lucru permite substantelor benefice din produsele de curatare, sa intre in zonele dintre dinti, curatand in profunzime.
Alege o periuta de dinti manuala, sau electrica care ti se potriveste si impreuna cu pasta de dinti preferata, periaza dintii timp de 2 minute. Nu uita sa cureti limba si obrajii folosind o periuta speciala.
Pentru un plus de prospetime clateste cavitatea bucala folosind apa de gura. Poate fi utilizata ca atare, sau diluata cu apa, in dusul bucal.
Consultul stomatologic efectuat periodic tine sub control placa bacteriana si poate preveni aparitia tartrului sau a altor afectiuni dentare severe.