oralix-logo-1431094947
    Toate articolele > , > Boala parodontală – De la cauze la tratament

    Boala parodontală, denumită și parodontoză, este una dintre cele mai răspândite afecțiuni gingivale, întâlnită la adulți.

    Din păcate, acest tip de afecțiune nu e deloc ușoară, implicațiile ei fiind destul de serioase. Majoritatea specialiștilor incadrează boala parodontală în spectrul afecțiunilor inflamatorii cornice.

    Cu manifestări incipiente ușoare, localizate la nivelul țesuturilor moi ale dintelui, boala parodontală ignorată poate evolua rapid.

    Efectele neglijării unei astfel de boli pot fi pierderea dinților, afecțiuni ale inimii, agravarea diabetului, sau disfuncții ale întregului organism.

    Pentru a preveni apariția bolii parodontale sau pentru a stopa evoluția acesteia, e bine să îi cunoaștem etapele.

    Ce este boala parodontală

    În termeni medicali, boala parodontală este o afecțiune degenerativă, localizată la nivelul elementelor anatomice ale dintelui – gingie și os parodontal. Acestea au rolul de a ține dintele în alveola dentară.

    Popular, această afecțiune este denumită parodontoză și este caracterizată prin apariția unor infecții la nivelul gingiei. Parodontoza poate duce la afecțiuni severe, inclusiv pierderea dinților.

    Cauze, simptome, tipuri

    Principala cauză a declanșării bolilor parodontale este placa bacteriană acumulată în cavitatea bucală.

    O igienă orală incompletă, absentă sau efectuată incorect, poate favoriza apariția parodontozei.

    Din păcate, Bolile parodontale au ca factori declanșatori și elemente precum:

    • Fumatul
    • Trauma ocluzală
    • Cariile
    • Edentațiile
    • Utilizarea unor medicamente în exces
    • Bolile sistemice(diabet zaharat, anemie, leucemie, etc.)
    • Genetica
    • Pubertatea
    • Sarcina
    • Bolile reumatice

    Ca orice altă afecțiune, și boala parodontală poate fi stopată și tratată, dacă este descoperită la timp. Controalele periodice la medicul stomatolog, dar și atenția la simptomele asociate fiecărei etape a bolii, sunt esențiale.

    Primul stagiu al bolii parodontale este gingivita. Aceasta se manifestă prin inflamarea gingiilor și sângerarea acestora în timpul periajului. Depunerea de placă bacteriană, numită tartru, este principala cauză a gingivitei.

    Boala parodontală aflată la acest stagiu este reversibilă și destul de ușor de tratat. Cele mai comune semne ale apariției gingivitei sunt:

    • Modificarea culorii gingiilor. Acestea trec de la roz pal, la roșu aprins.
    • Schimbarea volumului gingiilor. Se pot umfla atât gingiile cât și papilele dintre dinți.
    • Sângerarea gingivală. Aceasta apare cu precădere în timpul periajului, dar poate fi și spontană.
    • Halena fetidă –respirația urât mirositoare
    • Dureri ușoare. Poate apare un discomfort la nivelul gingiilor și al dinților, în unele cazuri.

    Parodontita este cea de-a doua etapă din evoluția bolii parodontale. Acest stagiu este ireversibil și se manifestă prin îndepărtarea gingiei de dinte. În spațiul rămas între dinte și gingie se formează, astfel, pungile parodontale.  Această formă apare din cauza neglijării simptomelor asociate gingivitei.

    Parodontoza avansată, este ultimul stagiu al acestei afecțiuni. Ea se manifestă prin distrugerea aproape în întregime a osului și ligamentului parodontal.

    De cele mai multe ori, această etapă a evoluției bolii parodontale duce la pierderea dinților.

     Tratament

    Important de știut este faptul că boala parodontală nu poate fi vindecată, ci doar oprită din evoluție. Îngrijirea adecvată, specifică, va fi necesară și după terminarea tratamentului pentru a preveni recidiva bolii.

    Specialiștii recomandă diverse tipuri de tratament pentru fiecare stagiu al parodontozei.

    Tratamentul în cazul gingivitei constă în: detartraj și periaj profesional, netezirea gingiei și, la nevoie, folosirea unor produse pe bază de antibiotic și antiseptic.

    Pentru situațiile în care gingivita a evoluat rapid către parodontită sau chiar parodontoză acută, tratamentul este unul de durată și poate implica numeroși pași:

    1. Tratament chirurgical. Acest tip de tratament este utilizat de unii medici, acolo unde patologia parodontală necesită acest lucru.

    Operația chirurgicală se efectuează în funcție de gravitatea bolii și poate presupune: operație cu lambou, grefă cu țesut moale, grefă de os, sau regenerarea asistată a țesutului.

    1. Tratamentul laser. Acest tip de tratament reprezintă o terapie asistată, laserul fiind parte din întreg planul de tratament. Laserul ajută la eliminarea plăcii bacteriene depusă subgingival și reduce semnificativ pungile parodontale.

    Terapia laser este un tip de tratament minim invaziv. La fel ca și operația, poate fi potrivit doar anumitor pacienți, în funcție de gradul de distrugere al țesuturilor.

    Doar medicul specialist – parodontolog – poate stabili tipul de tratament potrivit fiecărui pacient.

    În cazul în care boala parodontală a dus la pierderea dinților, ultimul pas indiferent de tratamentul ales, este implantul dentar.

    Prevenție

    Cel mai important aspect al bolii parodontale este prevenția. Desigur, într-o lume ideală, am putea să numim prevenție doar măsurile luate înainte ca boala parodontală să se instaleze.

    Dacă ar fi așa, atunci: Igiena orală completă, corectă, efectuată în mod constant este cel mai bun mod de a face acest lucru.

    Preveția în cazul bolii parodontale reprezintă o serie de obiceiuri sănătoase utilizate atât în timpul, cât și după terminarea tratamentului. Printre acestea se numară alimentația sănătoasă și igiena orală efectuată  de două ori pe zi.

    Specialiștii recomandă folosirea unor produse de igienă orală adecvate, bogate în agenți atiseptici.

    Pasta de dinți, apa de gură și periuța potrivită sunt la fel de importante. Post tratament vechea periuță, dură, nu va mai fi de ajutor. Mai potrivită în acest caz fiind o periuță de dinți moale.

    Odată ce tratamentul bolii parodontale a luat sfârșit este posibil ca medicul tău să recomande introducerea unui duș bucal în ritualul de îngrijire orală.

    Toate aceste măsuri sunt necesare pentru a preveni recidiva boli.