oralix-logo-1431094947
    Toate articolele > > Îngrijirea și igiena în cazul implanturilor dentare

    Implanturile dentare reprezintă cea mai avansată și eficientă tehnologie a medicinei dentare, de înlocuire a dinților pierduți. Implantul dentar este o lucrare care poate înlocui cu succes și pe termen lung, unul sau mai mulți dinți naturali, oferind funcționalitate și estetică similară, îmbunătățind astfel calitatea vieții pacienților.

    Reușita acestora depinde de calificarea medicului dentist implantolog, calitatea și tipul implantului dentar și starea de sănătate a pacientului. Este importantă atât starea generală cât și structura osoasă locală. Însă longevitatea implanturilor depinde de un program obligatoriu și corect de întreținere.

    De aceea fiecare pacient, înainte de a beneficia de tratamentul prin implanturi, trebuie să știe ce are de făcut post-operator, pentru a crește durata de viață a implantului dentar.

    • Imediat după procedura de inserare a implantului dentar, începe un proces ce va dura până la 6 luni, osteointegrarea. Succesul intervenției chirurgicale de inserție a implantului, depinde de reușita osteointegrării.
    • În acest timp se urmează un tratament medicamentos recomandat de medic, vizite de verificare la cabinetul stomatologic și se respectă o igienă corespunzătoare.
    • Ulterior, urmează procedura de descoperire a implantului, urmată de etapa protetică, de adăugare a noilor dinți. Primul control de rutină se face la 30 de zile pentru evaluarea stării gingiei și implantului.
    • De aici înainte începe întreținerea implantului dentar pe termen lung cu consultații la 4-6 luni, plus ședințele de profilaxie de 3 ori pe an, care implică detartrajul și fluorizarea.
    • Adoptarea unor obiceiuri de igienă orală care trebuie urmate toată viața și care implică periajul, ața dentară, dușul bucal și apa de gură.

     

    Recomandăm și articolele: Ața dentară versus Dușul Bucal și Ce fel de apă de gură ar trebui să folosești?.

     

    Elementele principale ale tratamentului cu implant dentar

    Implanturile au nevoie de îngrijire zilnică, foarte asemănătoare cu a dinților naturali. Zona cea mai importantă, pentru menținerea integrității unui implant este reprezentată de porțiunea unde gingia întâlnește titanul implantului și formează “sigiliul biologic”, cu rol de a proteja implantul dentar integrat în os de agresiunea microbilor prezenți în gură.

    • Implantul propriu-zis – se plasează chirurgical în os;
    • Coroana dentară – se atașează la implant (prin cimentare sau înșurubare);
    • Bontul protetic – elementul de legătură între implant și coroana.

     

    Periimplantita

    Grija față de o igiena orală riguroasă, cu atenție suplimentară suprafețelor unde se întâlnesc gingiile cu implantul, este necesară pentru a preveni bolile ce pot apărea în jurul implantului dentar. Periimplantita este procesul inflamator care afectează gingia și osul alveolar din jurul unui implant dentar, determinând pierderi osoase și, în cele din urmă, necesitatea îndepărtării implantului dentar.

    Simptomele periimplantitei

    • sângerările gingivale (la periaj, la atingere etc.);
    • dezvoltarea pungilor periimplantare;
    • supurația;
    • resorbția vizibilă a osului;
    • mobilitatea implantului dentar;
    • retracția gingiei și culoarea roșu aprins sau roșu violaceu a gingiei;
    • durerile;
    • ș.a.

     

    Cauzele periimplantitea

    • igiena orală defectuoasă;
    • schimbările survenite la nivelul ocluziei dentare, care suprasolicită implantul dentar;
    • boala parodontală preexistentă;
    • diabetul;
    • radioterapia, chimioterapia;
    • administrarea pe termen lung de corticoizi;
    • bruxismul nocturn;
    • fumatul.

     

    Periimplantita este asimptomatică și poate evolua fără dureri, de aceea igiena riguroasă și controalele regulate pot descoperi periimplantita în stadiu incipient, favorizând astfel tratarea sa cu succes, într-un timp relativ redus.

     

    Îngrijirea implanturilor și a lucrărilor protetice

     

    1. Periajul

    Este recomandat să curățați implanturile după fiecare masă, de cel puțin 2 ori pe zi. Periajul se face ca la dinții naturali, se folosește o periuță de dinți normală, pentru a curăța întreaga arcadă, inclusiv implantul dentar.

    Tipuri de periuțe de dinți:

    pasta-de-dinti-perioaid-treatment-gel-toothpaste-dentaid-foto-blog-oralix

    Pasta de dinti Perio·Aid Treatment Gel Toothpaste Dentaid

     

    Se recomandă folosirea unei paste de dinți neabrazive, pentru a nu zgâria implanturile, ca de exemplu Pasta de dinti Perio·Aid Treatment Gel Toothpaste Dentaid.

    2. Utilizarea aței dentare

    Se inserează ața dentară în zona dintre corpul de punte și gingie, se igienizează implantul dentar și zona de joncțiune dintre implant și gingie. Se folosesc sisteme speciale pentru implantul dentar, realizate dintr-un material elastic și cu grosime mai mare. Dar se poate folosi și o ață dentară de genul, VITIS Soft Dental Floss cu Florură și Mentă.

    3. Clătitul bucal

    Se recomandă clătirea cu apă de gură nediluată timp de 1 minut, de două ori pe zi. Utilizarea ei se face în completarea periajului și a aței dentare. Este mai mult pentru împrospătarea respirației, dar și pentru îndepărtarea resturilor alimentare și bacteriilor din zonele greu accesibile. O apă de gură eficientă este Apa de gură Perio·Aid, de la Dentaid, cu diverse concentrații, a cărui formulă combină doua antiseptice (clorhexidina si clorura de cetilpridiniu), care asigură un maxim de eficiență și control asupra plăcii bacteriene și asupra periimplantitei.

     

    4. Dușurile bucale

    Sunt cele mai sigure pentru îndepărtarea resturilor alimentare din spațiile sub-gingivale proxime implanturilor dentale sau de sub punți.

    dus-bucal-waterpik-portabil-wp-450

    Dușul bucal portabil Waterpik

    Dușul bucal este un dispozitiv care proiectează pe suprafețele dentare un jet continuu sau pulsatil de lichid, cu presiuni variabile, constituind o metoda auxiliară în controlul plăcii bacteriene, fără a înlocui periajul dentar. Irigările orale masează și stimulează gingiile, și au și scop terapeutic, deoarece lichidul poate conține substanțe active nu numai apă.

    Exista dușuri bucale fixe:

     

    Sau dușuri bucale portabile, ideale pentru cei cărora nu le place sa folosească ața dentară zilnic și pentru pacienții cu aparate dentare, implanturi dentare, coroane și punți metalo-ceramice sau pentru cei diagnosticați cu afecțiuni parodontale. Un exemplu în acest sens: Dușul bucal portabil Waterpik WP-450.

    Îngrijirea implanturilor și a protezei

    Se urmeaza aceeași 4 pași, la care se adaugă spălatul protezei.

    De exemplu, se recomandă folosirea produlelor VITIS Orthodontic, Pasta de Dinți Vitis Orthodontic toothpaste 100 ml Dentaid împreună cu Periuța de dinți VITIS Implant Sulcular Dentaid și Apa de gura Vitis Orthodontic mouthwash 500 ml Dentaid. Prin substanțele pe care le conțin, acestea luptă împotriva celor mai frecvente probleme (răni, ulcere, biofilmul dentar – tartru dentar, gingivită, demineralizarea smalțului dentar, halena urât mirositoare).

    apa-de-gura-vitis-orthodontic-mouthwash-500-ml-dentaid

    Apa de gura Vitis Orthodontic

    Foarte importantă este curățarea protezei. Se verifică partea interioară și exterioară – se curăță cu periuță și pasta pentru a îndepărta resturile alimentare.

    Protezele mobilizabile au nevoie de întreținere continuă. Protezele se atașează la implanturi cu ajutorul unor sisteme speciale de ancorare, formate din 2 părți:

    • O parte este înșurubată în implanturile osoase rămânând în cavitatea bucală;
    • O parte este atașată protezei mobilizabile la laboratorul dentar;

    Componenta atașată protezei trebuie înlocuită la 1-2 ani pentru că se uzează foarte ușor.

    Atunci când protezele devin prea largi, nemaiavând stabilitate pe câmpul protetic, va avea loc rebazarea lor. Rebazarea constă în înlocuirea stratului de acrilat de pe baza protezei cu un material nou care să se adapteze noii situații. Ea se va efectua la cabinetul stomatologic sau la laborator.

    Importanța controalelor periodice

    Vizitele periodice la dentist sunt importante pentru a verifica dacă nu există motive de îngrijorare cu implantul. De obicei se verifică:

    • Igiena implanturilor;
    • Dacă gingiile și osul sunt sănătoase;
    • Proteza este perfect adaptată.

    Nu uitați că implantul dentar poate dura o viață întreagă, dacă este grijit zi de zi.