oralix-logo-1431094947
    Toate articolele > , > Sensibilitatea dentara – tratamente sau remedii la indemana?

    Schimbarea de temperatura sau periajul dentar pot fi momente dificile pentru persoanele care se confrunta cu sensibilitatea dentara. Pentru multe dintre acestea, o inghetata rece imediat dupa o cafea calda nu este o idee prea grozava.

     De multe ori auzim expresii precum: “am dintii sensibili” sau “sufar de sensibilitate dentara”. Ce nu realizam imediat este faptul ca sensibilitatea dentara nu este o boala, ci mai degraba un simptom provocat de o alta afectiune.

    Cel mai bun remediu in cazul sensibilitatii dentare, asadar, poate fi depistarea sursei. Dupa ce acest prim pas este respectat, exista o multitudine de metode, cu eficienta dovedita clinic, care pot face lucrurile mai blande.

    Definitie, cauze, simptome.

    Daca ar fi sa explicam stiintific sensibilitatea dentara oferind o definite scurta, cea mai reprezentativa ar fi: o problema dentara comuna.

    Aceasta apare atunci cand smaltul dintelui este deteriorat complet sau subtiat, lasand dentina expusa. In acest fel terminatiile nervoase ale dintelui devin sensibile atunci cand intra in contact cu alimente acide, calde sau reci.

    Sensibilitatea dentara mai poate apare si atunci cand smaltul este intact, insa radacina este expusa. Dintele este format, la suprafata gingiei, din smalt(invelis dur), dentina(invelis cu proprietati de mineralizare) si pulpa cu terminatii nervoase.

    In interiorul gingiei se gaseste cementul(invelis protector semidur), dentina si pulpa dentara cu terminatii nervoase. Acesta structura interna a dintelui este protejata de gingie. In cazul in care gingia este afectata, cementul este expus, iar sensibilitatea dentara isi face aparitia.

    Adesea sensibilitatea dentara se manifesta prin dureri de intensitati diferite, in functie de factorul declansator.

    Cele mai frecvente cauze sunt :

    • Eroziunea
    • Cariile
    • Albirea dentara
    • Bruxismul
    • Fracturile dentare
    • Retractia gingivala

     

    Sunt, insa, si factori cu frecventa mai redusa care pot provoca sensibilitatea dentara:

    • Depunerile de tartru
    • Anumite proceduri si tratamente stomatologice
    • Periajul agresiv, realizat cu produse dure,
    • Bolile parodontale,
    • Igiena orala defectuoasa
    • Consumul de alimente acide, sau dulci

    In cazul in care apare disconfortul la nivelul dintilor, este indicata vizita la un stomatolog. Acesta poate indentifica cu usurinta cauzele sensibilitatii dentare, oferind astfel un tratament eficient.

    Tratamente sau remedii la indemana?

    Multi dintre noi preferam sa tratam simptomele usoare spre moderate in confortul casei noastre, fara ajutor de specialiate. Desi este un lucru gresit in esenta, nu este nepotrivit in totalitate.

    Inainte ca medicina sa fie atat de evoluata, existau tratamentele naturiste. Unele dintre acestea erau eficiente, altele faceau mai mult rau decat bine.

    Astazi specialistii nu au renuntat de tot la metodele naturale de combatere a diverselor afectiuni. Diferenta dintre trecut si prezent este marcata de stabilirea diagnosticului corect. Acest lucru duce la un plan de tratament corect si o imbinare perfecta a celor doua lumi.

    In functie de cauza sensibilitatii dentare, medicii stomatologi pot recomanda de la produse de igienizare specifice si pana la tratamente de durata.

    Cele mai indicate tratamente pentru sensibilitatea dentara sunt periuta de dinti cu peri moi, apa de gura si pasta de dinti specifice.

    Spunem specifice, pentru ca acestea trebuie sa aiba compusi cu proprietati antiseptice, antiinflamatoare, desensibilizante si reparatorii. Cei mai folositi agenti desensibilizanti sunt potasiul, ionii metalici si oxalatii.

    Produsele destinate sensibilitatii dentare pot contine si monoflouorofosfatul de sodiu, hydroxiapatita , alantonina sau vitamina E. Toate aceste ingrediente au scopul de a preveni, proteja si remineraliza, intarind intreaga structura dentara.

    Sunt situatii in care medicii recomanda folosirea impreuna a tratamentelor specifice si a metodelor naturiste.

    Printre cele mai recomandate redemedii, pe care le putem face usor la domiciliu, se numera:

    Gargara cu solutie salina.  Intr-un pahar cu apa calduta se dizolva jumatate de lingurita de sare. Cu amestecul obtinut se face gargara de 2 ori pe zi, dupa periajul normal. Sarea are proprietati antiseptice naturale, reduce inflamatia si poate calma durerea.

    Gargara cu ulei de cocos. Acesta are proprietati antiinflamatoare si analgezice, reducand sensibilitatea dentara. El poate fi folosit timp de 15-20 de minute, facand gargara. Acest proces poate fi eficient daca este efectuat odata pe zi, inaintea periajului de dimineata.

    Compresele cu uleiurile esentiale. Uleiul de ceai verde are proprietati antiinflamatoare si antimicrobiene. Sase picaturi din acesta amestecate cu uleiul de cocos si folosite pe post de compresa, pot ajuta. Uleiul de usturoi are efect analgezic, folosit 15-20 de minute, aplicat cu o compresa pe zona sensibila.

    Turmenicul sau gelurile pe baza de capsaicina (substanta extrasa din ardeiul iute), pot fi si ele de ajutor.

    Desigur, toate aceste metode naturiste de ameliorare a sensibilitatii dentare, nu trebuie sa inlocuiasca un periaj corect si complet.
    Cele mai folositoare raman sfaturile medicului stomatolog. Acesta poate stabili, in urma unui consult, daca toate aceste metode pot fi potrivite pacientului sau nu.