oralix-logo-1431094947

    Aparatele dentare sunt dispozitive folosite de medicii ortodonți pentru a corecta poziția dințiilor și a maxilarelor, a crea spații între dinți pentru o dezvoltare normală, a corecta mușcătura etc. Aparatele dentare convenționale sunt realizate din bracket-uri și fire metalice, care sunt fixate pe dinți, având rolul de a împinge și trage treptat dinții în vederea unei alinierii mai bune.

     Fiind un proces de lungă durată, sunt necesare verificări și ajustări periodice, dar rezultatele sunt remarcabile nu doar din punct de vedere estetic, dar și funcțional.

    După luarea deciziei de a purta un aparat dentar, urmează cea a alegerii tipului de dispozitiv ortodontic. Uneori, selectarea tipului de aparat ortodontic aparține pacientului, care poate opta dintr-o paletă numeroasă de opţiuni, care cuprinde braketuri cu costuri diferite, nevoi de întreţinere diferite, niveluri de vizibilitate diferite…

    Alegerea aparatului dentar potrivit va depinde de diverşi factori, cum ar fi vârsta, situaţia financiară, precum şi gravitatea problemei care trebuie tratată. Alegerea ar trebui să fie luată numai împreună cu medicul specialist, după stabilirea diagnosticului corect, a celui mai potrivit plan de tratament și trebuie să pună în echilibru resursele cu dorințele noastre și aici este vorba de prețul aparatului dentar. Cunoaşterea opţiunilor disponibile, a avantajelor şi dezavantajelor fiecăreia, este calea spre cea mai bună alegere.

    1. Aparatele dentare fixe

    Aparatele dentare fixe sunt cele mai populare tipuri de aparate, fiind folosite pentru a corecta dinții prost aliniați, mușcătura și o serie întreagă de probleme ortodontice. Un aparat tipic consta din bracket-uri mici și un arc metalic, care se ancorează pe dinți. De asemenea, pot fi utilizate module elastice mici pentru asigurarea menținerii arcului în poziție.

    Beneficiari

    • Adulții cu probleme grave de aliniere dentară
    • Copiii și adolescenții cu dantură permanentă, începând de la 10-12 ani

    Ele pot fi fixate atat pe dinții superiori căt și pe cei inferiori și sunt disponibile mai multe tipuri de aparate dentare fixe:

    • Aparatele dentare metalice – Sunt potrivite pentru cei care nu sunt alergici la metale. Sunt apreciate pentru robustețea lor și sunt mai ieftine decat alte aparate dentare fixe. Pot trata cea mai mare parte a problemelor ortodontice, iar durata tratamentului este între 6 luni și 2 ani, în funcție de complexitatea corecției.
    • Aparatele ortodontice ceramice – Sunt mai puțin vizibile decât aparatele dentare metalice, sunt o opțiune pentru persoanele care acordă imaginii o importanță sporită și sunt mult mai confortabile decat cele metalice. Dezavantajele acestui tip de aparat ortodonțic sunt: pretul mai ridicat, fragilitatea crescută rezistența la pete, dar nu și la cele de cafea, Coca-Cola, curry, fumat etc.
    • Aparatele dentare fixe Safir – Sunt foarte transparente, puternice și rezistente la cele mai multe pete, cu excepția celor cauzate de cafea, Coca-Cola, curry, fumat, etc. Nu sunt la fel de vizibile, dar au ca dezavantaj principal prețul destul de ridicat. În plus, la fel ca si în cazul aparatelor ceramice, bracket-urile sunt mai mari comparativ cu cele metalice.
    • Aparatele ortodontice Damon – Sunt similare cu aparatele dentare fixe convenționale, dar nu mai implică utilizarea de module elastice colorate, care în mod normal atrag depunerea de placă dentară. Aparatul poate fi folosit pentru a trata chiar și cele mai severe cazuri de înghesuire a dinților, overbites, underbites. Este mai discret, mai confortabil și mai ușor de intreținut. Nu are nevoie de extracții dentare, necesită mai puține ajustări, deci mai puține vizite la medicul ortodont.

     

    Purtarea unui aparat fix

    Pentru aplicarea unui aparat dentar fix, medicul ortodont va folosi un material special, care acționează ca un adeziv și permite bracket-urilor să se lipească de dinți. Medicul poate introduce, sub un anestezic local, un mini-șurub în maxilar, care este apoi atașat de aparat, cu un rol corector suplimentar, putând ajuta la repoziționarea dinților (miniimplant ortodontic).

    În primele zile de la aplicarea aparatului poate apărea disconfort sau chiar dureri, păna vă obișnuiți cu purtarea acestuia. Se pot lua calmante contra acestor dureri, dar medicul ortodont vă va sfătui cel mai bine în acest sens. De asemenea, senzația ciudată de la început se traduce și prin dificultăți în ceea ce priveste vorbitul și mâncatul. Aceste lucruri se regleaza în timp.

    Nu scoateti aparatul! Acesta este conceput să rămână fixat pe tot parcursul tratamentului pentru a fi eficient. Dacă încercați să îl îndepărtați, acesta se poate strica sau puteți să vă afectați dinții.

    Cât timp trebuie purtat un aparat dentar fix

    Purtarea aparatului ortodontic fix este necesară pentru aproximativ un an, iar perioada se poate prelungi chiar până la 3 ani. Acest lucru depinde de complexitatea problemei. În plus, în cazul în care purtarea aparatului este dureroasă sau acesta se deteriorează, procesul poate dura mai mult.

    Igiena orală

    Pentru a vă asigura că tratamentul decurge cât mai bine posibil, trebuie să aveți grijă de aparatul dumneavoastră dentar, întrucât purtarea aparatelor dentare atrage depunerea de resturi alimentare și de aici restul de probleme.

    Urmați instrucțiunile date de medicul ortodont și mențineti o igienă orală cât mai riguroasă. Este important să vă periați dinții dupa masă, să utilizați apa de gură și ața dentară, și nu în ultimul rând, să aveți grijă la tipul de alimente consumate.

    Recomandăm folosirea de Ceară ortodontică VITIS, care acționează ca strat protector pentru a preveni iritarea și fricțiunea cauzată de aparatele ortodontice, atenuând durerea.

     

    2. Aparat mobil și funcțional

    Aparatul mobil și funcțional este utilizat pentru corectarea anumitor probleme ortodontice (stimularea creșterii arcadelor pentru alinierea și îndreptarea dinților, corectarea formei maxilarelor etc.), fiind recomandat, în special, copiilor, în cazul cărora este mai facilă stimularea modificărilor corective.

    Aparatul mobil și funcțional nu implică lipirea pe dinți, acesta putând fi scos de către pacient la indicațiile medicului ortodont. Cu toate acestea, pentru eficiență, trebuie totuși, purtat cât mai mult timp și este recomandat pentru anomaliile severe, începand de la vârsta de 4 ani.

    În anumite cazuri complexe, anomaliile dinților nu sunt rezolvate în totalitate de purtarea unui aparat mobil, motiv pentru care tratamentul presupune și montarea ulterioară, a unui aparat ortodontic fix.

    Aparatele ortodontice pot fi și funcționale, recomandate atunci când copilul are probleme cu maxilarele, ajutând fie la dezvoltarea, fie la prevenirea creșterii lor excesive. În plus, aceste tipuri de aparate au rolul de a corecta și anumite obiceiuri greșite: respirația pe gură, deglutiția greșită, sugerea degetelor…

    Beneficiari

    • Copiii cu dinți de lapte
    • Adolescenții sau adulții cu dantură permanentă, care se confruntă cu probleme de aliniere și poziționare a dinților pe arcade.

    Cât timp trebuie purtat un aparat dentar mobil sau funcțional

    Tratamentul durează, de obicei, între 6-12 luni, variațiile fiind determinate de problema pe care o intâmpină fiecare pacient în parte. De asemenea, sunt necesare programări regulate la medicul ortodont pentru ajustarea aparatului. Neprezentarea la control, deteriorarea continuă a aparatului sau ignorarea instrucțiunilor de purtare vor conduce la prelungirea duratei acestuia.

    Recomandări

    Este posibil ca în primele 3-5 zile, precum și la fiecare ajustare a aparatului mobil să apară disconfort, dar care poate fi tratat prin administrarea de calmante, utilizate în mod normal pentru durerile de cap. Pot exista și cazuri în care intervin modificări ale capacității de vorbire, acest lucru fiind temporar, de obicei, totul revenind la normal în termen de câteva zile.

    După montarea aparatului mobil, s-ar putea să nu reușiți să mâncați în mod normal. Medicul vă poate recomanda scoaterea lui în timpul mesei, astfel că trebuie să vă asigurați că nu îl deteriorați și că îl depozitați în mod adecvat.

    Igiena orală

    igiena oralaPentru evitarea afectării dinților sau gingiilor, este important ca dinții și aparatul dentar să fie menținute curate, prin spălarea lor după fiecare masă. Aparatul mobil dentar trebuie la rândul său curățat ușor, fără deteriorarea sa. Pentru protecția suplimentară a dinților este recomandată utilizarea zilnică a unei ape de gură cu fluor, de genul Apă de gură Vitis Orthodontic mouthwash Dentaid

     

    3. Aparatele ortodontice linguale

    Aparatele linguale reprezintă moduri discrete de a îndrepta dinții, oferind alternativa perfectă la aparatele dentare fixe convenționale, care sunt adesea voluminoase și mai puțin estetice. Sunt alcătuite din bracket-uri mici și sârme, care sunt lipite pe spatele dinților, motiv pentru care pot fi chiar invizibile pentru alte persoane. Bracket-urile de metal sunt adaptate pentru a se potrivi formei individuale a dinților.

    Ce implică un tratament

    În vederea montării unui aparat lingual este nevoie de cel puțin două vizite la dentist. În cadrul primei ședinte va fi realizată o amprentă a dinților, în scopul creerii aparatului personalizat, adaptat danturii și nevoilor dumneavoastră. La a doua vizită, aparatul lingual este atașat, medicul ortodont va cimenta fiecare bracket în parte și apoi va adăuga un fir metalic pentru a finaliza montarea.

    Beneficiari

    Toți pacienții cu probleme serioase de aliniere dentară, indiferent de vârstă. Singura condiție este ca dinții să fie sănătoși și bine ancorați în peridontiu – țesutul de susținere al dinților.

    Avantajele unui aparat lingual

    • Este o alternativă mai estetică la aparatele convenționale fixe;
    • Datorită design-ului plat este ușot de tolerat chiar și de pacienții cu dinți sensibili;
    • Există posibilitatea de a vedea progresul tratamentului de la început, deoarece, spre deosebire de aparatele convenționale, aparatele linguale nu acoperă suprafețele frontale ale dinților;
    • Sistemul lingual implică un grad redus de frecare, ceea ce înseamnă că durata tratamentului poate fi mult mai scurtă, decât aparate dentare clasice;
    • Permite utilizarea chiar și în cazul practicării unor activități sportive, fără să irite sau cauzeze alte răniri ale peridontiului;

    Dezavantajele aparatelor linguale

    • Adaptarea e mai lungă și mai dificilă și există la început probleme de vorbire și iritații ale limbii, pentru că poate provoca retracții gingivale interioare;
    • Nu sunt potrivite pentru toate tipurile de mușcături;
    • Tehnica folosită nu este la fel eficientă ca cea tradițională, în cazul dinților complet dezordonați;
    • Costul este, cu siguranță unul dintre dezavantajele aparatelor linguale, facându-l accesibil doar unei anumite categorii de persoane. Acesta variază în funcție de mai multe aspecte:
    • Severitatea problemelor care trebuie tratate;
    • Tipul de aparat ortodontic utilizat;
    • Cabinetul în care alegeți să urmați tratamentul ortodontic;
    • Experiența medicului ortodont

    Care este timpul mediu de tratament

    În scopul obținerii de rezultate pozitive, aparatele linguale necesită, de obicei, purtarea pentru aceeași perioadă de timp ca aparatele tradiționale, în jur de 1-3 ani, în funcție de circumstanțele individuale.

    Igiena orală

    Puteți curăța în mod eficient aparatul și puteți menține o igienă orală corespunzătoare mult mai ușor, terapia cu acest aparat nu afectează regulile de igienă orală și nici calitatea periajului zilnic.

    Tipuri de aparate ortodontice linguale

    1. STB light lingual system

    Aceste aparate sunt concepute pentru a satisface nevoile pacienților cu probleme de vorbire și de alimentație, precum și pacienții care doresc un tratament ortodontic cât mai discret. Acest sistem inovator este o alternativă la aparatele proeminente, precum și la variantele foarte costisitoare de aparate dentare discrete.

    Avantajele

    • Oferă o modalitate discretă de îmbunătățire a aspectului dinților, putând fi utilizat pentru probleme ortodontice complexe;
    • Promite rezultate rapide și eficiente, în doar câteva săptămâni sau luni;
    • Ajută la corectarea problemelor de vorbire și alimentație;
    • Este un aparat dentar foarte ușor;
    • Nu are nevoie de o curățare specială.

    Dezavantajele

    Necesită un timp mai îndelungat, pentru ca pacientul să se obișnuiască cu purtarea acestui tip de aparat – până la două săptămâni – întrucât bracket-urile sunt lipite pe partea din spate a dinților.

    În comparație cu aparatele dentare fixe tradiționale, STB light system este mult mai scump.

    2. Incognito

    Aparatul dentar Incognito este un aparat lingual de ultimă generație pentru tratarea problemelor ortodontice. Utilizează un sistem de bracket-uri individuale pentru a reduce neplăcerile frecvent asociate cu purtarea de aparate dentare, cum ar fi dificultățile de vorbire și iritațiile limbii. Aparatele dentare Incognito sunt personalizate, fiind realizate în conformitate cu cerințele pacientului și sunt confecționate din metal prețios.

    Ce implică un tratament

    Tratamentul cu aparatul Incognito implică inițial realizarea unei amprente din silicon a dinților, pe baza căreia este realizat aparatul, adaptat cerințelor, cu ajutorul unui soft special. Ulterior, medicul dentist va potrivi aparatul pe partea din spate a dinților.

    Avantaje

    • Este o metodă discretă de a vă îndrepta dinții;
    • Purtarea aparatului oferă mai mult confort, datorită sistemului de bracket-uri individuale, special gândit pentru a preveni efectele negative asupra vorbirii și mâncatului;
    • Îmbunătățește în mod semnificativ malocluziile;
    • Zâmbetul pacientului se poate îmbunătăți într-un interval de timp scurt.

    Dezavantaje

    • Tratamentul poate fi costisitor, întrucât aparatul este realizat dintr-un material prețios(aur);
    • Pacientul are nevoie de o perioadă mai lungă de acomodare cu aparatul;
    • Aparatul poate produce leziuni bucale și dificultăți în exprimare, cel puțin o perioadă după montare;
    • Fiind vorba despre un sistem destul de nou, acesta nu este oferit de toate clinicile stomatologice.

    Timpul tratamentului

    Este nevoie de circa 2 săptămâni pentru acomodare, iar rezultatele tratamentului se pot vedea în 9-15 luni de la începerea acestuia.

    3. Orapix Stright-wire

    Orapix Straight-wire reprezintă o evoluție tehnologică de mare finețe, disponibilă astăzi în domeniul ortodonției. Nu este un simplu aparat dentar lingual, ci reprezintă un întreg sistem care permite transformarea informațiilor scanate de pe amprentele sau modelele de gips ale arcadelor pacienților, în imagini digitale 3D.

    În urma prelucrării acestor imagini este constituit un set-up virtual în funcție de opțiunile terapeutice ale medicului ortodont, pentru obținerea celei mai bune ocluzii posibile. Bracket-urile virtuale sunt poziționate pe set-up, iar software-ul proiectează forma arcelor.

    Avantajele

    • Diagnosticul se face pe baza examinării tridimensionale a modelelor digitalizate;
    • Poziționarea bracket-urilor pe Set-up-ul virtual este complet controlabilă; nu este standardizată, fiind realizată în funcție de morfologia fiecărui dinte;
    • Medicul ortodont poate decide cu pacientul care este forma cea mai estetică a dinților, pe care o poate atinge în urma tratamentului, rezultatele fiind deja cunoscute înainte de aplicarea aparatului;
    • Folosirea arcului drept fără indoituri contribuie la confortul pacienților și la simplificarea procedurii;
    • Lipirea și dezlipirea bracket-urilor pe/de pe dinții pacientului este mai facilă și mai precisă, iar riscul dezlipirii bracket-urilor este mult diminuat;
    • Sistemul Orapix poate fi utilizat cu orice tipuri de bracket-uri și arcuri;
    • Este o formă discretă de tratament, cu o durată de timp redusă.

     

    4. Aparat dentar invizibil – ORTHOCAPS

    Aparatul dentar invizibil Orthocaps este un sistem extrem de eficient și precis, de corecție ortodontică, bazat pe inovația TwinAligner. Sistemul a fost conceput de Dr. Wajeeh Khan, un medic ortodont, pentru a satisface cererea (în special în rândul adulților), pentru accesul la un tratament ortodontic invizibil și nedureros.

    În principiu, este vorba despre două alignere transparente ce intră în componenta unui aparat dentar invizibil, asemenea unor gutiere invizibile, (hardCAPS, utilizat în timpul zilei, respectiv softCAPS în timpul nopții), care diferă atât în ceea ce privește compoziția, cât și gradul de presiune exercitat asupra dinților.

    Tehnologia 3-D de ultimă generație orthocaps permite crearea unui model vizual al rezultatului vizat, permitându-vă să vedeți cum vor arata dinții, chiar înainte de începerea tratamentului.

    Cât durează tratamentul

    Durata de utilizare depinde, de complexitatea problemei tratate, în general, durează între 6-24 luni. Oricum, veți ști de la început, întrucât primul lucru pe care medicul specialist îl va face, este să elaboreze un plan de tratament personalizat, cât mai precis.

    Avantajele aparatului dentar invizibil Orthocaps

    • Un sistem de corecție de înaltă performanță;
    • Nu există fire sau alte componente metalice;
    • Este realizat din materiale sintetice, tolerate ușor de organismul uman și care sunt aproape invizibile;
    • Este foarte confortabil și nedureros datorită gradului scăzut de presiune cu care acționează;
    • În comparatie cu aparatele dentare fixe, alignerul orthocaps poate fi îndepărtat în orice moment;
    • Este ușor de întreținut și de curățat;
    • Nu afectează discursul;
    • Posibilitatea de a crea un model vizual al rezultatului.

     

    5. Aparate de contenție

    Aparatele de contenție sunt dispozitivele folosite la finalizarea unui tratament ortodontic cu un aparat dentar fix, având rolul de a stabiliza poziția corectă a dinților în vederea prevenirii reapariției problemelor ortodontice. Durata purtării unui aparat de contenție variază de la caz la caz. În situația unor probleme minore, aparatul se poartă câteva luni, problemele majore necesitând utilizarea aparatului de contenție timp de câțiva ani.

     

    Sursă: http://www.clinicaortodonție.ro/aparate-dentare/