oralix-logo-1431094947
    Toate articolele > , , > 10 alimente care te ajută să îți menții dinții mai curați

    Este important pentru sănătate și frumusețe să avem o dietă sănătoasă, să ne păstrăm silueta și zâmbetul de invidiat. Alimentele pe care le consumăm ne influențează silueta, însă același lucru este valabil şi în privinţa danturii.

     Sănătatea dinților tăi este importantă, există destul de puține băuturi și alimente care pot provoca colorarea dinților, iar dacă le cunoști poți să le eviți sau să iei măsuri de igienă dentară, pentru a le combate efectele secundare

    Pentru că pe lista alimentelor care pătează dinții, vei vedea că există alimente la care nu poți renunța, pentru că sunt alegeri bune pentru sănătatea ta, atunci regula de bază rămâne respectarea unei rutine de îngrijire a dinților, care implică periat,  curățat cu ață dentară și apă de gură.

    Alimente pentru o dantură sănătoasă

    Vestea buna este că există şi alimente care ajută la păstrarea unei danturi sănătoase, îndepărtarea tartrului şi care au rolul de albire a dinţilor. Este vorba de alimente cu efect invers, care curăță dinții în mod natural. Așa că, dacă nu ai periuţa de dinţi la îndemână și în funcție de problemele dentare și de sănătatea gingiilor, poţi să optezi pentru alimente de tipul acesta:

    1. Țelina, guliile și morcovii – Ca urmare a faptului că acestea trebuie mestecate mai mult decât alte alimente, cantitatea de salivă produsă va crește și deci capacitatea ei de a neutraliza bacteriile, care duc la apariția cariilor. Mestecarea acestor alimente, abrazive în mod natural, vă asigură masarea gingiilor și totodată curățarea dinților.

    2. Ceaiul verde – în general infuziile din plante, contribuie menținerea sănătății dentare. Ceaiul verde conține polifenol, un antioxidant ce reduce acumularea de reziduuri, previne cariile și bolile gingivale. Practic, distruge bacteriile din cavitatea orală, responsabile de transformarea zahărului în placă bacteriană. Mai mult, această substanță ajută la eliminarea bacteriilor care cauzează halitoza (respirația urat mirositoare).

    3. Merele – fructele crocante au un conținut mărit de apă, care diluează conținutul de zaharuri și stimulează producția de salivă. În consecință, se realizează o spălare mai bună a particulelor de mâncare, se diminuează aciditatea fructelor și poți lupta mai eficient cu cariile. Bogate în vitamina C, merele ajută la protejarea gingiilor și la prevenirea afecțiunilor parodontale.

    4. Căpșunele – conțin acid malic, un înălbitor natural pentru dinți, dar atenție este recomandat să folosiți ața dentară după consumul lor.

    5. Salatele, broccolii, spanacul, rucola și orice tip de salată verde – bogate în fier și alte minerale, ne ajută să ținem colesterolul sub control, conțin celuloză, ajută digestia, dar, poate cel mai important, necesită masticație mai mult decât alte alimente. Astfel, îți curăță dinții în timp ce mănânci, pentru că aceste salate conțin multă apă. În același timp vei produce mai multă salivă și vei putea lupta contra bacteriilor, care produc pete și carii.

    6. Ananasul – conține „bromelaina,” care este un amestec de enzime naturale destinate în special digerării proteinelor.

    7. Semințele de susan – ajută la reconstruirea smalțului dinților și curăță placa bacteriană. De asemenea, conținutul bogat de calciu ajută la întărirea osului alveolar și ajută la reconstrucția smalțului dintelui.

    8. Pătrunjelul – conține, la fel ca și frunzele de mentă, o substanță volatilă, care ajută la păstrarea unei respirații proaspete. Mestecarea unor plante precum pătrunjelul, coriandrul sau menta ajută la menținerea prospețimii respirației înlăturând mirosurile cauzate de anumite bacterii. Ierburile uscate nu au același efect ca cele proaspete, dar pot fi folosite la prepararea unor infuzii pentru clătirea gurii.

    9. Laptele și alte produse lactate – sunt surse primare de calciu, esențial pentru sănătatea dinților. Calciul este ingredientul cheie ce întărește smalțul dinților și oasele. Produsele lactate, în special brânza, conțin cazeină, un tip de proteină, care împreună cu calciul joacă un rol important în stabilizarea și repararea smalțului dinților. Iaurtul, ca urmare a bacteriile conținute de acesta și care au ajutat iaurtul să fermenteze, ajută la balansarea florei bacteriale din gură și este benefic pentru afecțiunile dinților și gingiilor.

    10. Lămâia – bogata în vitamine, minerale și antioxidanți importanți pentru organism, lămâia este benefică și în menținerea albului dinților. Practic se amestecă sucul de lămâie, cu o cantitate egală de sare sau bicarbonat de sodiu, astfel încât să obții o pasta, cu care îți vei freca dinții. Pasta va elimina resturile de mâncare, dar și petele de pe dinți, mai ales dacă fumezi, bei cafea, vin roșu sau mănânci constant alimente care pătează dinții, gen fructe de pădure ori ciocolată. Atenție însă nu trebuie apelezi des la aceasta metoda de albire, pentru că poate afecta smalțul dinților.

    În afara acestor alimente benefice nu trebuie să uitați să beți multă apă. Consumul de apă, reprezintă cea mai buna metodă de a stimula producerea de salivă, principalul factor de protecție al dinților, față de bacteriile care cauzează placa și duc la apariția cariilor. Apa conține fluor, un mineral care protejează smalțul dinților. Totodată, clătirea gurii cu apă ajută la eliminarea zahărului și a resturilor de mâncare dintre și de pe dinți.


    Alimente care îți pătează dinții

    Cum procedăm pentru a preveni apariția cariilor dentare