oralix-logo-1431094947
    Toate articolele > , > 3 trucuri ca sa iti mentii dintii curati cand mananci in oras

    Pentru că ești o persoană conștientă de importanța aspectului și a sănătății tale, știi că trebuie să ai grijă de sănătatea ta dentară și folosești o gamă completă de îngrijire, adaptată nevoilor tale: pasta și periuța de dinți, apa de gură și ața dentară. Dimineața și seara, când ești acasă. Dar ce faci în restul zilei, când ești la serviciu, la școală, … când practic trebuie să iei masa în oraș?

     Dacă stai să te gândești la cât de mult timp sunt expuși dinții tăi la mâncare și lichide pe parcursul unei zile, este clar că alimentația ta joacă un rol important în păstrarea dinților sănătoși. Anumite alimente accelerează degradarea smalțului de la suprafața dinților, pe când alte alimente ajută la remineralizarea și protejarea dinților.

    Îmbogățește-ți alimentația cu alimente cu efect invers, care curăță dinții în mod natural. Practic alimentația ar trebui sa conțină mai ales:

    • Calciu – produse lactate si legume verzi;
    • Magneziu – cereale, nuci, alune, carne roșie;
    • Fosfor – galbenuș de ou, pește, lapte;
    • Fluor – ceai, pește;
    • Vitamine – fructe și legume;
    • Minerale – fructe, legume, semințe.

    Și alt obicei alimentar de care trebuie sa ții cont de căte ori iei masa în oraș ar fi să eviți pe cât posibil, mai ales dacă nu ai condiții pentru a respecta regulile de igiena orală minimă, alimentele care îți pot afecta dinții și sănătatea orală. În general, tot ce conține zahăr nu este bun pentru dinții tăi. De fiecare dată când mănânci dulciuri, zahărul se transformă în aliment pentru bacteriile care trăiesc în gura ta. Acestea îl vor transforma mai departe, în acid, care va afecta smalțul dinților tăi și va favoriza apariția cariilor.

    masa in oras

    Curățarea regulată a dinților și consumul de legume și fructe crude, asigură buna sănătate a gingiilor și dinților. Sigur că dacă iei masa în oraș, ai putea la sfârșit să-ți cureți dinții și să-ți împrospătezi respirația cu pătrunjel, mentă sau salată, dar dacă rămâi cu ceva verde pe dinți? Sau cu sâmburei de la căpșună? Și nu ai nici morcovi sau mere la tine… Despre scobitori nici nu poate fi vorba…

    Așa că dacă nu ai periuța de dinți sau ața dentară la îndemână, în funcție de problemele dentare și de sănătatea gingiilor, poţi să te folosești de unele trucuri.

    1. Bea multă apă – Consumul de apă reprezintă cea mai bună metodă de a stimula producerea de salivă, principalul factor de protecție al dinților, față de bacteriile care cauzează placa și duc la apariția cariilor. Ea conține fluor, un mineral care protejează smalțul dinților. Totodată, clătirea gurii cu apă ajută la eliminarea zahărului și a resturilor de mâncare dintre sau de pe dinți. Așa că dacă nu ai cum să folosești periuța de dinți, după ce ai mâncat, ca să elimini acidul rezultat, este bine să-ți clătești gura temeinic cu apă, care oricum este cel mai ușor de procurat.

    2. Folosește guma de mestecat – Atunci când nu ai la îndemână nici o metodă rapidă de curățare a danturii, mestecă o gumă fără zahăr. Aceasta ajută la neutralizarea acizilor, minimizând creșterea bacteriilor care cauzează sănătății orale. În plus, guma crește cantitatea de salivă ceea ce ajută la curățarea resturilor alimentare, păstrând gura mai uscată și mai proaspătă.

    Gumele de mestecat cele mai recomandate sunt cele “medicinale ”, sugar free, cu îndulcitori necariogeni. Specialiștii recomandă mestecarea 1 lamă / 2 pastile de gumă de mestecat fără zahăr, timp de 5-20 de minute la sfârșitul meselor și limitarea folosirii lor la maximum 3 pe zi. Guma de mestecat mai poate fi o problemă în cazul în care aveți dureri la nivelul maxilarului sau alte probleme cu maxilarul.

    3. Folosește bețisoarele/scobitorile dentare – Ca o ultima alternativă la periajul dentar și ca înlocuitor al aței dentare, fiind ușor și destul de discret de folosit. Plus ca le poți purta cu tine în geantă sau în buzunar. Sunt cele mai vechi dispozitive de curățire mecanică a dinților, cele mai folosite și se manipulează mult mai ușor decât ața dentară. Indicate sunt cele din plastic, în forma de F, cu mâner ergonomic, cu ață dentară și vărf flexibil. Se așează bețișorul cu ața dentară între dinți și cu mișcări ușoare, înainte și înapoi, îndepărtați depunerile, capătul ascuțit fiind pentru depuneri mai mari

    Deși sunt utile pentru curățarea resturilor alimentare, folosite agresiv, pot produce efecte negative asupra gingiei (retracții și sângerări gingivale).