Poate mai mult decât în alte probleme de sănătate, oamenii apelează la ajutorul medicului stomatolog, doar în situațiile de urgență, când nu mai au practic altă opțiune. Este o problemă de educație și sunt foarte puține persoane care și-au creat obiceiul de a consulta periodic medicul stomatolog.
Aceasta este una din explicațiile pentru care majoritatea persoanelor adulte suferă de gingivită, într-o stare mai mult sau mai putin gravă. Inflamarea și sângerarea gingiilor este primul semnal de alarmă, al stadiului timpuriu al bolii parodontale și trebuie tratată de urgență.
Cauzele principale pentru gingivită
Simptome ale gingivitei
Pentru a evita ajungerea la gingivită și a ne păstra gingiile sănătoase și puternice ar trebui să luăm în considerare câteva sfaturi:
În primul rând spălatul pe dinți trebuie făcut în mod regulat, de cel puțin două ori pe zi, în mod ideal la 30 minute după fiecare masă. Periajul va îndepărta placa dentară, adică pelicula de bacterii, care se lipește de dinți.
Există câteva reguli de urmat, pentru ca periajul sa fie eficient:
De asemenea este important ca acest periaj să se facă cu periuțe de dinți corespunzătoare, speciale pentru tratarea și prevenirea gingivitelor.
Periuțele trebuie înlocuite la 3-4 luni și se poate opta și pentru:
VEZI ȘI ARTICOLUL: Cum să îți alegi periuța de dinți electrică potrivită pentru tine
Deși folosirea aței dentare a părut un moft și o corvoadă pentru cei mai mulți dintre noi, în timp s-a dovedit elementul de bază, pentru curățarea danturii și deci îndepărtarea resturilor alimentare, elemente favorizante pentru acumularea plăcii bacteriene și a tartrului. Cu ajutorul aței dentare, putem ajunge în locuri pe care periuța nu le poate accesa.
Folosirea aței dentare regulat, va aduce beneficii pentru sănatatea ta și a dinților tăi. Ea are o funcție unică de curățare, care nu poate fi suplinită de periaj.
Companiile de produse stomatologice ne rasfață cu ațe dentare cu diverse gusturi, cele mai bune fiind ațele dentare cerate.
Dacă folosiți apă de gură, pe lângă faptul că veți avea o respirație proaspătă, veți avea și un număr scăzut de bacterii dăunătoare. De aceea e bine să folosiți, chiar apă de gură antibacteriană, cu sau fără clorhexidină, care pe lângă faptul că reduce placa bacteriană, poate preveni apariția gingivitei și a restului de necazuri pe care le aduce aceasta cu ea. Ea nu este în nici un caz un substitut pentru periaj și ață dentara, dar se completează foarte bine.
Se clătește cu apă de gură antiseptică cel puțin o dată pe zi, pentru a ucide bacteriile care produc placa si boli gingivale precoce. O clătire cu flor poate ajuta la prevenirea cariilor, iar unele ape pot face ambele.
Vizita la cabinetul stomatologic trebuie făcută regulat, la cel puțin șase luni. Astfel medicul poate constata la timp orice problemă, pastrându-se dinții în stare optimă.
Medicul stomatolog va putea asigura o curățare profesională, eliminând tartrul și detectând simptomele gingivitei sau alte probleme dentare, înainte ca acestea să devină serioase. În afara acestor vizite, este bine să vă duceți la dentist imediat ce constatați că va sângerează gingiile sau orice alt simptom gen umflare sau colorare.
În concluzie, dacă nu vrei să ai probleme cu afecțiunile dentare, mai ales că nu vor dispare niciodată de la sine, e bine să ții cont de toate aceste sfaturi, să elimini toți factorii care ar favoriza apariția lor și să dai fuga la dentist, la orice simptom de îmbolnăvire a dinților sau gingiilor.