oralix-logo-1431094947
    Toate articolele > , > Cum alegi periuta de dinti electrica – criterii de selectie

    Periajul dentar efectuat cu o periuta de dinti electrica este tot mai recomandat de catre specialisti, pentru ca imbunatateste semnificativ sanatatea cavitatii orale.

    Folosind un dispozitiv automat pentru igienizarea cavitatii bucale putem evita greselile frecvente pe care tindem sa le facem cu o periuta manuala.

    Cele doua instrumente de curatare nu sunt in competitie una cu cealalta. Medicii stomatologi recomanda ambele tipuri de periuta dentara, in functie de varsta si nevoile fiecarei patologii.

    De ce sa folosesc o periuta electrica?

    In cavitatea bucala traiesc numeroase bacterii daunatoare. Ele pot fi indepartate numai printr-un periaj corect si complet, efectuat de doua ori pe zi, tip de 2 minute.

    Atunci cand folosim o periuta de dinti manuala, chiar daca utilizam tehnica corecta de periaj, putem indeparta doar pana la 50% din placa bacteriana.

    Cu o periuta electrica, insa, putem indeparta pana la 90% dintre bacterii, cu mai putin efort. In plus, cele mai multe dintre miscarile pe care le facem cu o periuta manuala sunt redate automat de cea electrica.

    Asadar, periajul dentar se poate efectua mai simplu si mai eficient.

    Cum aleg periuta electrica potrivita mie?

    cum-alegi-periuta-de-dinti-electrica-care

    In functie de necesitati, ar fi raspunsul cel mai simplu. Ca sa te ajutam sa le descoperi, am pregatit un top al celor mai importante criterii de selectie.

    1. Cel mai frecvent criteriu este tipul si duritatea perilor unei periute de dinti electrice.

    La fel ca in cazul unei periute manuale distingem intre:

    • Peri tari (hard/ultra)
    • Peri cu duritate medie (medium)
    • Peri moi (soft)
    • Peri foarte moi (extra soft)

    Vizita la medicul stomatolog ne poate ajuta sa descoperim din timp diverse afectiuni. In functie de starea danturii si a gingiilor noastre putem stabili ce timp de ingrijire li se potriveste.

    Pot fi necesari peri moi pentru gingii sensibile, foarte moi in cazul interventiilor post chirurgicale, sau cei tari pentru curatarea protezelor dentare.

    Pentru periajul dintilor fara probleme, perii cu duritate medie sunt eficienti in indepartarea placii bacteriene.

    1. Tehnologia de periaj este un alt aspect extreme de importat.

    Astazi poti distinge intre 3 tipuri de periute automate:

    • Periuta electrica rotativa – foloseste miscarile de rotatie la viteze mari
    • Periuta electrica 3D – combina pulsatiile cu rotatiile
    • Periuta electrica sonica – vibreaza la viteze mari

    Toate cele 3 tipuri de periuta sunt eficiente in combaterea rapida a placii bacteriene. Fiecare in parte, poate fi o alegere buna, in functie de rezultatul dorit.

    1. Capatul de periaj ales influenteaza eficienta periutei de dinti, de asemenea.

    Putem distinge intre capete rotunde si ovale. Forma rotunda este asociata cu miscarile de rotatie, in timp ce forma ovala este asociata cu vibratiile.

    Specialistii spun ca prin rotatie placa bacteriana este aruncata la o distanta mult mai mare de pe suprafata dintelui. Forma ovala poate sparge mai usor placa bacteriana veche, indepartand-o in acelasi timp.

    Exista, de asemenea capete de periaj rotunde care combina oscilatiile cu pulsatiile. De aceea, eficienta fiecarei forme in parte este influentata direct de urmatorul criteriu.            

    1. Numarul de miscari pe care periuta electrica il poate face ajuta la indepartearea mai eficienta a placii bacteriene.

    Fie ca vorbim de oscilatii sau pulsatii, cu cat mai multe miscari, cu atat mai bine. Tipurile de miscari pot fi notate pe site-urile de specialitate, cu denumire intreaga sau prescurtata astfel:

    • RPM – rotatii pe minut
    • VPM – vibratii pe minut /PPM(pulsatii pe minut)

    De pilda, daca alegi o periuta electrica cu capat rotund, ca aceata, oscilatiile pot ajunge pana la 8800 RPM.

    O periuta electrica sonica, cu capatul oval, poate oferi vibratii de pana la 48 000 VPM.

    In ambele cazuri, miscarile periutelor electrice sunt semnificativ mai multe decat miscarile efectuate manual, cu periuta clasica. Asadar, curata in profunzime.

    1. Numarul programelor de curatare imbunatateste experienta periajului dentar automat.
      moduri de periaj

    Pentru acomodarea cu un astfel de dispozitiv, o periuta electrica cu un singur mod de curatare poate fi o alegere buna.

    Insa, atunci cand poti selecta intensitatea, periajul devine mai placut.

    In plus, tipurile de programe ofera o igienizare personalizata in functie de nevoile utilizatorului.

    Modul “Masaj” poate fi ideal pentru gingii sensibile, inflamate, sau in recuperare dupa proceduri chirurgicale.

    Modul “Soft” poate fi o alegere buna daca avem punti, coroane, pungi parodontale, sensibilitate dentara, sau pur si simplu ne place un periaj bland.

    Programe precum “whitening” pot sustine efectele unei paste de dinti pentru albire dentara, oferind un efect de lustruire.

    Pentru o experienta mai placuta, este recomandat sa optezi pentru periute de dinti cu mai multe moduri de curatare, pe care se le alternezi in functie de nevoi.

    1. Functiile suplimentare reprezinta un atuu benefic. Cu cat mai multe, cu atat mai bine.

    cum-alegi-periuta-de-dinti-electrica-tehnologie-uv

    Majoritatea periutelor au cronometru de 2 minute, pentru a sti cand periajul dentar este suficient. De asemenea exista periute cu temporizator de 30 de secunde, ce pulseaza atunci cand e timpul sa cureti urmatoarea arcada.

    Senzorul de presiune pe care unele dispozitive il au, ajuta la controlarea fortei pe care o aplicam in timpul periajului.

    Periutele electrice de ultima generatie permit conectarea smartphonului la acestea, pentru a oferi o rutina de igienizare personalizata.

    Branduri precum Dr. Mayer ofera produse calitative si tehnologii moderne la preturi accesibile. De pilda, periuta electrica cu sterilizator UV, permite sterilizarea capetelor de periaj dupa fiecare curatare, pentru eficienta sporita.

    Pe termen lung, eficienta unei periute electrice poate reduce semnificativ riscul aparitiei unor interventii stomatologice costisitoare.

    Cum folosesc si ingrijesc corect periuta electrica?

    Indiferent de model, un dispozitiv de curatare electric, bine ales, este mult mai eficient atunci cand este utilizat si ingrijit corespunzator.

    Periuta electrica nu trebuie miscata la fel ca o periuta manuala. Doar plimb-o in cavitatea bucala, de-a lungul gingiei si de la linia acesteia spre exterior. Nu e necesar sa aplici presiune, sa rotesti si nici sa uzi excesiv capatul periutei.

    Atentie, daca esti incepator, foloseste o treapta de viteza mai mica. Periaza dintii timp de 2 minute, de doua ori pe zi.

    Curatarea corecta a periutei de dinti poate prelungi durata de viata a acesteia.

    Am detaliat pas cu pas procesele de ingrijire in aceste articole:

    https://blog.oralix.ro/cum-putem-prelungi-durata-de-viata-a-unei-periute-de-dinti-curatare-schimb-pastrare

    https://blog.oralix.ro/cum-sa-ingrijim-si-curatam-periuta-de-dinti-electrica

     

     

    *Spune-ne ce ti-a placut si ce nu ti-a placut in textul de mai sus, printr-un comentariu. Imparte cu prietenii informatia si incurajeaza-i sa isi exprime parerea.
    Daca te intereseaza un aspect anume, stomatologic sau de igiena dentara, da-ne de veste. Noi vom veni cu informatiile de care ai nevoie, intr-un nou articol.