oralix-logo-1431094947
  Toate articolele > > Cum să îți perii corect dinții

  Apariția cariilor dentare și des întâlnita respirație urât mirositoare, sunt probleme frecvente cu care se confruntă majoritatea medicilor dentiști. Igiena orală precară duce la afecțiuni dentare serioase, dureroase și/ sau la pierderea dinților și pot duce la afectarea întregului organism. Depunerile de tartru pot duce la sângerări gingivale şi gingivită, care, netratate, pot cauza parodontoza.

   O minimă igienă orală înseamnă cel puțin două periaje obligatorii pe zi, dimineața și seara, o curățare a dinților după fiecare masă, o vizită regulat la medicul stomatolog și o dietă bogată în fructe și legume, și mai puțin în produse zaharoase.

  Periajul este obligatoriu dimineața și seara, poate chiar după fiecare masă.

  Spălatul pe dinți înainte de micului dejun realizează masajul gingiei, stimularea circulației locale, eliminarea toxinelor secretate pe durata nopții și scăderea nivelului bacterian. În timpul somnului saliva devine mai vâscoasă și favorizează aderarea alimentelor la placa bacteriană, iar bacteriile au condiții ideale de supraviețuire și multiplicare, căldură, umiditate, întuneric. Din această cauză periajul de seară este cel mai important. În mod ideal, ar trebui să existe un al treilea periaj, după prânz sau dacă ai consumat dulciuri la finalul mesei ori în afara lor.

  Periajul trebuie evitat dacă ai consumat alimente cu pH foarte scăzut, precum sucuri acidulate, suc de lămâie, portocală sau grapefruit. Timp de 30 de minute nu este recomandat periajul dinților. Aceasta din cauza faptului că, acidul împins prin periaj în profunzime este foarte nociv pentru smalț. Pentru neutralizare poți clăti cu apă sau apă cu bicarbonat.

  Nu este însă suficient doar să ne spălăm pe dinţi, trebuie să o facem şi corect.

  Periajul corect se face cu arcadele îndepărtate, spălând pe fiecare suprafața întâi dinții de sus, apoi pe cei de jos, nu ambele arcade deodată. La fiecare arcadă de incepe cu periajul de la gingi spre extremitatea liberă a dintelui. Nu uita să cureți cu grijă și implanturile, coroanele, punțile și protezele dentare.

  Pentru un periaj corect trebuiesc lămurite câteva aspecte foarte importante:

  1. Tehnica de periaj

  Stomatologul tău te poate ajuta să faci alegerea potrivită pentru dantura ta. Dar indiferent de tehnicile de periaj, există câteva mișcări comune:

  • se așează periuța de-a lungul gingiei, în unghi de 45 grade fată de dinți, perii trebuind să atingă atât gingia, cât și suprafața dinților;
  • se periază cu blândete suprafața exterioară a 2-3 dinți, descriind o mișcare dinspre gingie spre dinte;
  • se mută apoi periuța pe urmatorii 2-3 dinți și se repetă mișcarea; păstrând unghiul de 45 grade față de dințiși suprafața de contact a periuței, se periază suprafața interioară a dinților tot cu mișcări circulare, din spate către față;
  • se așează apoi periuța în pozitie verticală, în spatele dinților din față și se periază folosind jumatatea superioară a periuței;
  • se pune periuța pe suprafața orizontală a dinților si se descrie o mișcare stânga-dreapta.

  Există de fapt mai multe tehnici de periaj:

  • Periajul orizontal – tehnica cea mai ușoara și mai folosită, nu este aprobată de toți medicii stomatologi, deoarece poate produce eroziunea smalțului.
  • Periajul vertical – tehnică similară, doar că periajul se va efectua sus-jos și de preferat pe fiecare parte, pentru rezultate bune trebuie efectuată dinspre gingie spre vârful dintelui.
  • Periajul rotativ – tehnică mixtă între cele două, în principiu periuța mișcându-se în cerc.
  • Periajul unghiular – metoda mai agresivă, care implică și periajul rotativ, periuța apăsând pe partea inferioară și superioară a gingiei sub diferite unghiuri.

  Toate acestea sunt valabile în cazul periajul facut cu o periuță de dinți manuală. În momentul când folosiți o periută de dinți electrică aceste considerente, în principal, cad. Fie sonică sau oscilatorie periuța de dinți electrică nu cere decât un periaj dinspre gingi spre vârful dintelui.

  2. Cât timp se efectuează periajul

  Periajul trebuie făcut cu mișcări lente, fără grabă și fără a apăsa excesiv, deoarece îți poate afecta smalțul dintelui sau gingia. Medicii stomatologi apreciază că un periaj corespunzător, adica îți perii dinții din față, de deasupra, din spate, stând în mod egal pe fiecare dinte, se face în 3-5 minute, dacă folosești periuța manuală. Dacă folosești periuța electrică, durata periajului este de 2 minute, ele fiind mult mai eficiente. Multe dintre periuțele electrice au timer ca Periuța sonică Slim Sonic Toothbrush GTS2020 Dr.Mayer sau Periuța electrica ORAL-B Vitality D12-513 3D White.

  3. Urmărește modul în care perii dinții

  Acordă atenţie periajului şi observă exact locul în care curăţă periuţa. Este foarte uşor să ratezi zona dintre gingie şi dinte care este cea mai importantă. Aceasta este partea în care tartrul, bacteriile şi placa se adună şi se dezvoltă, ceea ce duce la inflamarea gingiilor. De asemena aruncă o privire asupra molarilor din spate, deoarece este posibil ca periuţa ta de dinți să nu îi cureţe în totalitate.

  Evaluarea corectitudinii periajului dentar se poate face cu ajutorul unor tablete care se țin în gură până se topesc și care colorează zonele pe care a mai ramas placă bacteriană, identificându-se zonele în care nu s-a efectuat o curățare corectă.

  Același lucru îl poți face cu periuțele electrice de ultimă generație, care se conectează prin Wi-Fi sau Bluetooth, la un program pe calculator sau telefon. Periuța electrică Oral B PRO 6000 sau Periuța electrică Oral-B Genius 9000 oferă indicații de periaj în timp real, înregistrează activitatea de periaj și ajută la crearea de programe de periaj personalizate.

  4. Periaj prea dur

  Şansele ca smaltul să se deterioreze la un periaj prea agresiv sunt foarte mari. Acest obicei combinat cu periajul lateral pot provoca crestături în apropierea gingiei. Cu presiune continua în timpul periajului, aceste cresaturi se pot adânci în straturile dinţilor. Mai mult decât atât periajul agresiv poate duce la iritaţie şi la inflamarea gingiilor. Alegerea unei periuțe de dinți mai moale, din categoria soft sau sensitive nu este suficientă. Trebuie un periaj cu o presiune mai mică asupra dinților și a gingiei. Și de data aceasta periuțele electrice sunt mai dotate, la o torsiune mai mare periuța se oprește, Periuța electrică ORAL-B D20-523-1 Professional Care 1000.

  5. Alegerea corectă a periuței de dinți.

  Pentru a evita iritarea dinților și gingiilor, periuța de dinți trebuie să fie alcatuită din peri moi, din nailon, cu fire rotunjite la capete. Primul pas pentru un periaj eficient, este reprezentat de alegerea unei periuțe de dinți bune. Cel mai bine este ca dintre cele trei oferte, de periuțe de dinți, să o alegi pe cea cu indicatorul medium, cu peri de duritate medie, cu capul mic, pentru a ajunge mai bine în toate zonele cavității bucale, inclusiv la dinții din spate, precum Periuța de dinți VITIS Implant Sulcular Dentaid. l Periuţele electrice pot fi foarte utile atâta timp cât sunt utilizate corect, ceea ce se vede în modul de actiune la Periuța Electrică ORAL-B Vitality Cross Action.  Periuţa de dinți trebuie schimbată o dată la 3 luni , chiar şi mai devreme în cazul în care perii sunt uzaţi şi îndoiţi. De-a lungul timpulu,i perii se deteriorează şi se despică, iar bacteriile se cuibăresc în aceste spaţii. Pentru a minimaliza acest fenomen, clăteşte periuţa cu apă fierbinte după utilizare şi las-o să se usuce complet.

  6. Alegerea unei paste de dinți potrivite.

  Următorul pas este reprezentat de alegerea unei paste de dinți adecvată problemelor pe care le are pacientul: tartru, sensibilitate dentară, gingivită, parodontopatie, etc. Practic pentru un periaj corect, este suficientă aplicarea unei cantități de pastă de dimensiunea unui bob de mazăre, o cantitate mai mare producând prea multă spumă, fapt deranjant pentru unele persoane. Pasta de Dinți Vitis Whitening toothpaste 100 ml Dentaid combină efectul de refacere a albului natural și cel de protecție al dinților, prevenind sensibilitatea dentară, datorită unor Nanoparticule de Hydroxyapatită, element natural ce se integrează și repară în mod eficient smalțul dentar. Pasta de dinți Halita Fluor toothpaste 75 ml Dentaid pentru tratarea și controlul halitozei, oferă protecție împotriva petelor și a tartrului datorita componentelor de genul Clorura de Cetilpiridinium și Digluconat de Clorhexidină. Pastele de dinți ce conţin bicarbonat de sodiu sunt utile pentru îndepărtarea petelor de pe dinți, deoarece sunt abrazive, însă de asemenea sunt dure cu smaltul, de aceea se recomandă a fi folosite de două-trei ori pe săptămână. Cât despre pastele de dinți pentru albire, acestea nu dăunează suprafeţei dentare.

  Toate aceste sfaturi pentru un periaj dentar eficient, sunt foarte importante de urmat, dar periajul dinților trebuie să fie continuat cu periajul interdentar. Un periaj eficient şi utilizarea aței dentare pot elimina placă bacteriana. Utilizarea apei de gură după aceşti pași, este esenţială deoarece elimină germenii rămaşi în cavitatea bucală. Periajul limbii este la fel de important în eliminarea bacteriilor din gură și a mirosului neplăcut. Dușurile bucale nu înlocuiesc periajul, ci doar îl completează.