Pentru o bună sănătate orală, spălați-vă pe dinți de două ori pe zi.
Este sloganul cel mai răspândit și cel mai des folosit – dar oare câți îl și urmăm ca regulă de căpătâi? Și, mai mult decât atât, câți dintre noi sunt conștienți că sănătatea orală nu se poate menține dacă spălam doar trei din cele cinci fețe ale dinților. Periajul normal, cu oricâtă conștiinciozitate ar fi făcut, nu reușește să curețe resturile alimentare care se ”ascund” în spațiile interdentare. Practic, pentru a se forma placa este nevoie de bacterii, acizi, salivă și fragmente alimentare. Toate condițiile sunt astfel îndeplinite pentru ca zâmbetul nostru să piardă din strălucire.
Astfel că ața dentară, periuța interdentară, dușul bucal și apa de gură sunt de fapt pachetul complet dedicat curățării complete a dinților. Ele pot fi folosite de persoanele cu dantura sănătoasă, dar și de cele care au lucrări dentare, în completarea periajului dentar.
Aceste produse trebuie să fie nelipsite din rutina zilnică a igienei noastre orale, ecuația dinților perfecți. De ce să depunem acest extra efort? Iată beneficiile rutinei complete:
1. Aţa dentară
Aţa dentară sau dental floss-ul reprezintă unul din mijloacele mecanice auxiliare periajului dentar şi concepute pentru controlul plăcii dentare din spațiile interdentare, greu accesibile periuţei de dinţi. Utilizată regulat, după fiecare masă, împreună cu periajul, se reuşeşte îndepărtarea plăcii bacteriene, crucială în menținerea sănătății dinților și gingiilor. Iniţial aţa dentară a fost confecţionată din fir de mătase cerat iar mai apoi din materiale sintetice, de exemplu filamente de nailon împletite. Ultimele modele apărute sunt realizate din politetrafluoroetilen, care are o rezistenţă superioară la rupere şi scămoşare.
Există o varietate de modele disponibile, atât în funcţie de materialul din care sunt confecţionate, cât şi ca lăţime, grosime, pentru a se potrivi diverselor situaţii clinice, spații interdentare înguste sau largi. Puteți alege ață dentară sunt cerată sau nu, cu arome pentru împrospătarea respiraţiei şi alte proprietăţi speciale.
S-au conceput variante şi pentru cei mai puţin îndemânatici, cu incapacităţi fizice, cu mâini şi degete groase sau alte situaţii similare. Acestea poartă numele de floss holders, dispozitive de fixare a aţei dentare şi reprezintă nişte instrumente asemănătoare unei furci, cu un mâner din care pornesc două braţe, care cuprind între ele un spațiu de 2,5cm. Le veți întâlni sub două modele, așa zisele Y, cu rezervă de ață sau nu, sau cele în F. Datorită terminației, cele în formă de F, fără rezervă de ață, pot fi asemnătare cu scobitorile.
Ața dentara trebuie folosită înaintea periajului, pentru a ajuta la eliminarea resturilor de alimente și a plăcii bacteriene, pentru a preveni apariţia cariilor, a bolilor gingivale şi a mirosului neplăcut al respiraţiei.
Dacă folosirea aței dentare zilnic, pentru curățirea spațiilor interdentare și masarea gingiilor, va deveni un obicei alături de periajul cotidian, cu siguranță vă veți bucura în timp de zâmbet fotogenic!
2. Periuța interdentară
Periuța interdentară încearcă să revoluționeze igiena orală. Mulțumită acestor periuțe și ultimele două fațete ale dintelui, cele unde periajul normal nu pătrunde, vor fi curățate de placă. În plus față de ața dentară, periuțele interdentare vor fi eficiente în spațiul interdentar și dacă dintele are lateralul concav.
La periuțele interdentare este foarte important să alegem mărimea perfectă pentru a crește eficiența curățării plăcii. O periuță interdentară prea mică nu curață eficient și complet spațiul interdentar, iar o periuță interdentară prea mare poate forța dinții și răni gingia. Cel mai bine este ca dimensiunea fiecarui spațiu interdentar să fie determinată de medicul stomatolog. La sugestia lui vă veți alege mărimea corectă a periuțelor interdentare. Nu împingeți și nu forțați periuța între dinți.
Sârma din interiorul periuței interdentare trebuie sa fie foarte fină, iar perii trebuie să fie moi și suficient de lungi. Aceștia din urmă trebuie să aibă o rezistență mărită. Doar în acest fel, printr-un efect asemănător deschiderii și închiderii unei umbrele, aceștia se pot strange, respectiv dilata complet în momentul în care pătrund în spațiul interdentar, curățându-l eficient.
3. Dușul bucal
Dușul bucal este un alt dipozitiv folosit în îndepărtarea resturilor alimentare din spațiile interdentare și a plăcii. În cazul în care folosirea aței dentare este incomodă, datorită lucrărilor existente sau pentru afecțiuni parodontale, este indicat să investiți într-un duș bucal. Acesta, potrivit studiilor, reduce sângerările și gingivita într-o măsura mai mare decât ața dentara. În plus, curățarea dinților este mult mai delicată, totuși este mai puțin eficientă în înlăturarea plăcii. Dușul bucal proiectează pe suprafața dentară un jet continuu sau pulsatoriu de lichid, cu presiuni variabilă.
S-a demonstart că eficiența maximă a dușului bucal este înaintea periajului normal. Aceasta deoarece dușul face o curățare eficientă a spațiilor interdentare cât și a gingiilor, jetul pulsator putând îndepărta mai ușor tartrul.
Când alegeți dușul bucal trebuie să țineți seama de câte persone îl folosesc, gradul de mobilitate necesar, altfel spus căt de des și mult călătoriți și de asemenea de nevoile specifice ale unor afecțiuni sau terapii în desfășurare, posesor de implanturi dentare, punți sau coroane, probleme parodontale, posesor de aparat dentar și altele. Bineînțeles, dușul bucal nu va da nici un rezultat dacă nu este folosit cu regularitate, lucru valabil pentru oricare proces de igienă orală.
4. Apa de gură
Apa de gură este o soluție în care se găsesc diferite substanțe menite să distrugă pe cât posibil bacteriile din cavitatea orală. Se găsește sub diferite culori sau arome și sortimente a căror compoziție este concepută special pentru a se putea adapta diferitelor categorii de pacienți. Printre componentele apelor de gură se numără apa, alcoolul, diferite arome, coloranți, diferiți detergenți, fluor, conservanți, clorhexidină, fiecare apă de gură având cel puțin o parte dintre aceste componente. Apa de gură este foarte eficientă în îndepărtatrea resturilor alimentare din spațiile interdentare. Cu toate că apa de gură poate ajuta la controlul plăcii și pentru a preveni apariția cariilor dentare, acesta nu elimină nevoia de periaj interdentar și folosirea aței dentare.
Chiar dacă nu funcționează ca un înlocuitor pentru îngrijirea corespunzătoare a dinților prin utilizarea periuței de dinți interdentare sau a aței dentare, este important de știut faptul că apa de gură poate fi de un real ajutor pentru îmbunătățirea rutinei de igienă dentară, atingând și curățând zone care altfel nu sunt accesibile prin periaj. Așa că ar fi păcat să o ignorăm când vine vorba de rutina noastră zilnică de îngrijire și curățare.
Ecuația completă pentru un zâmbet perfect
O bună sănătate orală inseamnă intrarea într-o ecuație foarte exactă, zilnică, de îngrijire:
- Dimineața, după trezire – periaj și curățare interdentară, urmată de curățarea limbii și clătirea cu apă de gură.
- După fiecare masă – curățare interdentară. Dacă este posibi să periem și să folosim apă de gură este perfect – dacă nu, putem folosi gumă de mestecat pentru curățarea danturii.
- Seara, înainte de culcare, deci după masă – curățare interdentară (ață sau duș) și periaj, urmată de clătirea cu apă de gură.
Este extrem de important ca după fiecare masă dinții să fie curățați corespunzător cu produse profesionale pentru a lupta împotriva cariilor și a problemelor gingivale, pentru a menține o veritabilă igienă orală bună. Voi câți din acești pași esențiali urmați în fiecare zi?