oralix-logo-1431094947
    Toate articolele > , , > Igienizarea completa – Kitul zambetelor sanatoase

    Un zambet sanatos poate influenta sanatatea intregului organism. Igiena orala completa, realizata constant, scade riscul aparitiei afectiunilor severe.

    Insa, o rutina completa de igienizare poate consuma timp si energie. De aceea multi  dintre noi tindem sa ne oprim la jumatatea drumului.

     Majoritatea reuseste sa respecte o rutina completa de periaj abia atunci cand apar problemele orale grave. Acest lucru poate duce la afectiuni severe ale intregului organism, precum boli cardiovasculare sau chiar diabet.

    Importanta igienei orale corecte si complete este, asadar, un subiect caruia  trebuie sa ii acordam tot mai multa importanta.

    Ce este igiena orala?

    img2-1-1

    Periajul dentar ar fi cea mai rapida definitie pe care am da-o daca am fi intrebati deodata, pe strada spre exemplu. Explicatia general acceptata este, insa, mult mai mult de atat.

    Igiena orala este un cumul de actiuni, efectuate zilnic, cu scop de curatare si improspatare a cavitatii bucale, de la dinti si pana la obraji sau limba.

    O igiena orala buna se recunoaste dupa:

    • Dinti curati, fara depuneri de tartru
    • Gingii sanatoase, de culoare roz, fara sangerari
    • Respiratie proaspata

    Ea poate fi obtinuta prin

    Cu siguranata acestea sunt informatii pe care le-ati mai auzit sau citit pana acum, insa nu le-ati acordat atentia cuvenita. De ce este efectuarea lor impreuna atat de importanta?

    Importanta igienizarii complete

    Imediat dupa periajul dentar apare senzatia de prospetime. Dintii sunt vizibil mai curati, iar senzatia de “dantura grea” a disparut.  Acestea sunt principalele motive pentru care majoritatea renunta la restul produselor de curatare. Pare suficient.

    In realitate, in cavitatea bucala exista o multime de bacterii daunatoare. Mai putin de 20% dintre acestea se aseaza pe suprafata dintelui, dand senzatia de murdar si lipicios.

    Mai mult de 80% dintre bacteriile din cavitatea bucala se gasesc pe limba, in saliva si in spatiile interdentare. Curatarea acestor zone este extrem de importanta.

    Prin simplu periaj riscam sa impingem resturile de mancare de pe suprafata dinteleui in spre spatiile interdentare.

    Daca nu indepartam resturile de mancare din aceste zone, ele pot duce la formarea tartrului.

    Odata depus pe suprafata dintelui, in apropierea gingiei, tartrul ofera un aspect inestetic, miros neplacut si discomfort in timpul mestecatului.

    Bacteriile nocive de pe limba si din cavitatea bucala, pot afecta atat dintii, gingiile cat si restul organismului.

    Bolile virale se pot transmite usor pe calea aerului, prin intermediul aparatului respirator. Atunci cand radem si vorbim particulele de aer contaminate pot intra in cavitatea bucala, patrunzand astfel mai usor in organism.

    Desigur, ele nu se absorb imediat, tocmai de aceea clatirea cavitatii bucale si curatarea limbii de doua ori pe zi pot fi benefice.

    Boli severe asociate

    Cu totii am auzit de carii dentare, respiratie urat mirositoare, sau boli parodontale. Acestea sunt doar cateva dintre afectiunile pe care lipsa igienei orale le poate provoca.

    Dintre cele enumerate mai sus, afectiunile gingivale degenerate in boli parodontale severe sunt cele care pot afecta si restul organismului uman.

    Gingiile care sangereaza sunt cel mai bun mijloc pentru bacterii de a trece in fluxul sangvin, provocand astfel boli cardio vasculare. Riscul este mai crescut in cazul persoanelor cu afectiuni cardiace.

    Problemele pulmonare pot fi de asemenea provocate de bacteriile existente in cavitatea bucala. Studiile arata ca aceste probleme apar din cauza unei bacterii aparuta in cazul bolilor parodontale. Efectul cel mai intalnit sunt dificultatile respiratorii.

    Diabetul este una dintre bolile asociate cele mai cunoscute. Sistemul imunitar al persoanelor cu diabet nu poate lupta cu afectiunile dentare severe. Producerea acestora, insa, impiedica organismul sa mai controleze nivelul de zahar din organism. In aceste cazuri igiena orala completa si corecta este la fel de necesara precum tratamentul.

    Creierul poate fi  direct afectat de afectiunile dentare. Adesea, gravitataea bolilor dentare poate provoca inflamarea tesuturilor creierul. Efectul cel mai intalnit sunt pierderile de memorie usoare sau boli precum Alzheimer.

    Infectiile de la nivelul cavitatii bucale, determinate de carii netratate, pot provoca nastere prematura.

    La polul opus, studiile arata ca o igiena orala necorespunzatoare poate incetini procesul de concepere a unui copil, in cazul femeilor. Disfunctiile erectile cauzate de infectiile dentare sunt si ele intalnite, insa cu o frecventa redusa.

    Preventie si tratament – Kit complet

    Inoformarea din surse sigure privind legaturile dintre sanatatea orala si restul organismului este unul dintre pasii importanti in materie de preventie.

    Constientizarea importantei igienei orale, urmeaza firesc. De aici lucrurile devin simple.

    Specialistii ne recomanda utilizarea impreuna a produselor de igienizare dentara, dupa cum urmeaza:

    • Periajul folosind pasta de dinti si periuta potrivita. Acesta trebuie sa fie efectuat de 2 ori pe zi, timp de 2 minute, sau dupa mese compioase, atunci cand este posibil.
    • Folosirea atei dentare imediat dupa periaj este estentiala. Aceasta ajuta la indepartarea resturilor alimentare din spatiile interdentare. In cazul in care utilizarea atei dentare nu este la indemana, specialistii recomanda utilizarea periutelor interdentare saua dusului bucal.
    • Dupa curatarea spatiilor interdentare se recomanda curatarea limbii folosind o periuta speciala.
    • Clatirea cavitatii bucale folosind apa de gura este ultimul pas esential. Fie ca alegi sa clatesi gura folosind produsul direct sau utilizand un dus bucal, ar fi bine sa nu ratezi acest proces.

    Consultul stomatologic odata la 6 luni este la fel de important.