Urgențele stomatologice pot implica dinții, dar și întreaga cavitate bucală (gingia, obrajii sau limba) și trebuie să tratate la fel ca orice alte probleme medicale, care nu acceptă amânare. Nu trebuie să le neglijăm, deoarece pot afecta și alte părți ale corpului sau pot necesita tratamente mai complexe și mult mai costisitoare în viitor.
Mulți dintre noi asociază urgența dentară cu o infecție a dinților, ceea ce nu e tocmai corect, pentru că aceasta apare natural, ca urmare a neglijenței față de sănătatea dinților. De fapt ar trebui să considerăm urgență, în primul rând, orice problemă dentară care ne doare. Apoi o vizită la stomatolog va stabili categoria de urgență stomatologică.
Simptome urgențe dentare
– Durere acută a dinților sau maxilarului;
– Durere la mestecare sau schimbarea temperaturii;
– Umflarea feței sau a unei părți a cavității bucale;
– Sângerarea în diverse părți ale cavității bucale;
– Umflături sau infecții ale gingiilor;
– Schimbarea culorii unui dinte după o traumă sau un accident;
– Mobilitate dentară crescută;
– Probleme de respirație.
Urgențele dentare false
– Durere de dinți atunci când se consumă mâncăruri calde – problema este legată de sensibilitatea dentară și implică un tratament special;
– Durere după aplicarea plombei – aceasta este normală și se tratează cu un Paracetamol simplu la 12 ore, timp de trei-patru zile. Dacă nu dispare în acest interval de timp, poate deveni urgență stomatologică;
– Durere după scoaterea nervului unui dinte – apar după obturațiile de canal, sunt normale și pot dura până la 2-3 săptămâni. Te poți ajuta cu câte un Paracetamol simplu o dată la 12 ore;
– Durere după detartraj – trece de la sine după câteva zile. Poate fi ajutată de folosirea unei paste de dinți cu fluor, de genul Pasta de dinți Desensin gel 75 ml Dentaid.
Urgențele dentare
1. Dintele umflat sau abcesul dentar – Ca prim pas te clătești bine cu apă de gură și încerci să îndepărtezi pe cât se poate, resturile alimentare din carie. Pasul 2: suni sau te duci urgent la dentist, eventual faci și o radiografie. Vei primi tratament cu antibiotic sau un analgezic, care însă nu va trata dintele. Va ajuta la dezumflarea zonei, însă puroiul rămâne acolo. Pentru a se elimina puroiul, trebuie să mergeți din nou la dentist. Dacă nu este tratată corectă problema, poate duce la complicații gen cangrenă.
2. Umflarea feței – Se poate produce în două situații. În prima situație umflarea se produce din cauza unui dinte cariat, este necesară prezența la dentist și administrarea de anti-inflamatoare. A doua situație este urmarea extracției, rezecției apicale sau al inserării implanturilor dentare. Umflarea feței în acest caz se numește edem și apare ca răspuns al organismului la traumatismul suferit. Pentru limitarea acestuia se folosesc compresele cu apă rece. Dacă după 48 de ore nu se remite treptat de la sine și apare febra, vizita la medic devine o urgență.
3. Dinte Rupt – ciobit sau fracturat. Se poate întâmpla ca urmare a unei mușcături într-un obiect sau aliment dur, a unei lovituri, căzături sau poate fi o consecință a bruxismului. Clătiți cu apă călduță sau soluție salină, aplicați un pansament dacă e vorba și de sângerare, localizați și păstrați toate fragmentele dintelui, pentru a-le duce la doctor. Păstrează bucățile de dinte într-un recipient steril cu lapte sau ser fiziologic. Vizitează-ți doctorul cât mai repede. Dacă fractura s-a produs ca urmare a unui traumatism (accident sau conflict), sună la numărul de urgență 112, pentru că în afara problemelor dentare poți avea și unele care cer examene medicale generale.
4. Lucrare dentară dezlipită – Restaurările dentare se pot desprinde, pot deveni mobile sau se pot rupe. Unul din cazuri se referă la căderea plombei sau coroanei dentare. Acestea nu sunt dureroase, dar expun părțile cele mai sensibile ale dintelui și deci sunt urgențe. Alt caz este legat de desprinderea sârmelor, bracket-urilor sau a arcurilor ortodontice. Dacă nu poți ajunge urgent la medic, te poți folosi de un adeziv de proteză sau puțină ceara pentru a acoperi porțiunile care zgârie.
5. Nu poți deschide gura – Se întâmplă după extracția măselelor de minte, aflate în erupție. Clătește energic cu o apă de gură, care să conțină clor-hexidină, de exemplu apa de gură Perioaid Maintenance 500 ml Dentaid. Ar putea fi necesară administrarea unui antibiotic, de aceea se recomandă consultul stomatologic de specialitate.
6. Ulcerații orale – Dacă ai pete neobișnuite sau ulcerații în gură, trebuie să te prezinți la dentist, acesta îți va intensifica măsurile de igienizare și apoi te va trimite la un specialist în chirurgie maxilo-facială.
7. Blocarea unui corp străin între dinți – Dacă ți se întâmplă, nu forța cu obiecte ascuțite, încearcă cu ața dentară, fără să îți zgârii gingia. Dacă nu reușești apelează la doctorul dentist.
8. Respirație „ca de locomotivă” – Este îngrijorătoare dacă apare după o extracție recentă la nivelul dinților superiori și poate indica deschiderea sinusului maxilar. Alt indiciu pentru deschiderea sinusului maxilar este senzația de lichid în sinusurile maxilare. Este necesar să-ți consulți medicul stomatolog deoarece și aceasta este o urgență dentară serioasă.
9. Mobilitatea crescută a dinților și dislocarea unui dinte – Este una din cele mai mari urgențe dentare datorită riscului de a pierde dintele și a tratamentului imediat ce trebuie aplicat, de medical dentist.
10. Sângerarea gurii – Poate fi o consecință a inflamației dentare după o extracție. Sângerarea spontană putând indica inflamația accentuată a gingiilor datorată prezenței plăcii bacteriene sau a tartrului dentar, iar acest lucru poate fi o consecință a unei boli generale. Folosește comprese sterile și mergi obligatoriu la dentist.
11. Sarcina și urgența stomatologică – În timpul sarcinii, trebuie evitate intervențiile stomatologice. În primele trei luni de sarcină, se interzic pentru că, în aceasta perioadă, se formează organele fătului. În ultimele trei luni, pentru că se poate produce nașterea prematură și, din nou, se interzic intervențiile stomatologice. Doar între lunile 4-6 de sarcină se pot trata urgențele stomatologice.
Ce să faci în caz de urgențe stomatologice
– Adresează-te medicului stomatolog la primele semne suspecte;
– Dacă e weekend, sună stomatologul să îl întrebi ce să faci;
– După ce ai vorbit cu medicul dentist este bine să îți faci o radiografie pentru urgența respectivă;
– În caz de administrare de antibiotic, ele se iau după ce se mănâncă, la o distanţă de jumătate de oră, iar pansamentul gastric se administrează cu o jumătate de oră înainte de micul dejun;
– Pentru dezumflare se pot aplica comprese reci;
– Se poate folosi uleiul de cuișoare care are efect anti-inflamator.
Ce să NU faci în caz de urgențe stomatologice
– Nu lua antibiotice sau analgezice fără recomandarea unui medic. Pot apărea reacții adverse, chiar alergice, care vor face imposibilă intervenția specialistului;
– Antibioticele se administrează la indicația medicului. Acestea ajută la dezumflare, dar nu tratează cauza urgenței dentare;
– Nu aplica pe locul sau zona dureroasa medicamente, alcool sau băuturi spirtoase. Efectul pe moment poate fi de calmare, dar în urma contactului prelungit cu mucoasele, se pot produce afecțiuni grave, arsuri și chiar cancer oral;
– Nu dormiți pe partea umflată şi nu beţi lichide fierbinţi – căldura va amplifica durerea;
– Nu încerca să îți exerciți talentele de stomatolog amator. Chiar și atunci când un dinte este foarte mobil, este bine să fii consultat de un medic stomatolog. Anumite afecțiuni și starea de infecție locală pot produce sângerări după auto-extracție.
– Nu folosi spray-ul anestezic pentru a scădea durerea. Durerea va scădea pe moment, dar pot apărea probleme gen arsuri sau legate de înghițirea substanței.
Ce să faci ca să eviți urgențele stomatologice
– Programează-ți controale periodice, mai ales în situația în care ai lucrări protetice dentare sau implanturi dentare;
– Atunci când sesizezi prezența unor leziuni roșii, a unor ulcerații sau noduli la nivelul cavității bucale, adresează-te medicului stomatolog;
– Vizitează medicul stomatolog înainte de a concepe un copil;
– Înainte de a începe un tratament cronic, în special pentru osteoporoză, cancer sau intervenții chirurgicale pe cord, este bine să rezolvi problemele stomatologice;
– Menține sau dezvoltă o rutină corespunzătoare legată de igiena orală (periaj bine executat, folosirea aței dentare și a apei de gură, detartraj periodic și altele).
Sensibilitatea dentară – de ce avem dinții sensibili și cum să îi îngrijim