oralix-logo-1431094947
    Toate articolele > > 10 mituri false despre sănătatea dentară

    Sănătatea dentară a devenit foarte importantă în zilele noastre, mai ales pentru cei care au înțeles că de sănătatea cavității orale depinde funcționarea optimă a întregului organism. De asemenea, un zâmbet perfect și strălucitor este un atu pentru cartea de vizită, o sursă de stare de bine și de încredere în forțele proprii, pentru cel care îl are.

     De multe ori însă, deși suntem foarte bine informați, găsim o mulțime de motive pentru care să evităm vizita la medicul stomatolog și ne ascundem după diverse sfaturi stomatologice, auzite de la prieteni, moștenite de la părinți sau găsite pe Internet.

    Ca orice alt domeniu al medicinei și stomatologia este plină de mituri adânc înrădăcinate în cultură şi repetate frecvent, dezvoltate în timp dintr-o interpretare greșită a unor experiențe sau informații de specialitate stomatologică. Cel mai bine este să ne adresăm cu încredere medicului specialist, cel care are pregătirea și experiența necesară, pentru a separa logic miturile de adevăr, astfel încât să evităm să acționăm în detrimentul sănătăţii noastre orale.

    1. Dinții mei sunt sănătoși pentru că nu mă dor

    Lipsa durerii de dinți nu este neapărat un semn bun. Dacă, de exemplu, un dinte a durut o vreme și durerea a încetat, nu înseamnă că problema respectivă s-a rezolvat singură. Uneori e mai grav după ce nu mai doare; pentru ca pot apărea complicații gen gangrenă. Ai putea crede că ești bine până în momentul în care apare durerea, iar aceasta ar putea să implice un tratament mult mai complex.

    Există numeroase afecțiuni dentare care nu dor, cum ar fi problemele gingivale, cariile mici sau chiar cariile profunde, care nu au ajuns încă în vecinătatea nervului. O simplă plombă ar putea rezolva unele probleme. Ar fi bine ca medicul dentist să le depisteze (prin consultații sau radiografii) în faze incipiente, înainte ca durerea să se instaleze și tratamentul să devină mult mai complicat și mai costisitor.

    Durerea reprezintă un semnal important că ceva nu este în regulă, dar ai putea avea și alte probleme la nivelul cavității orale și să nu știi, majoritatea problemelor dentare nu prezintă întotdeauna simptome evidente. Nu degeaba, de exemplu parodontoza, este denumită “boala dinților frumoși”, pentru că debutează fără simptome și evoluează ireversibil dacă nu mergi la control periodic.

    De aceea este bine să îți faci controlul stomatologic de rutină, cel puțin odată la 6 luni, pentru a preveni afecțiunile dentare și pentru a evita surprizele neplăcute. Chiar dacă nu ți se pare nimic în neregulă, poți avea dinți fisurați, semne de gingivită, tartru în zone greu accesibile pentru periuța de dinți. Medicul stomatolog este în măsură să identifice eventuale probleme, pe care tu nu ai cum să le depistezi și să-ți monitorizeze starea sănătății orale. El va decide asupra tratamentului pentru remedierea acestora, înainte ca ele să avanseze și să creeze probleme mai mari.

    2. Aparatele dentare sunt doar pentru adolescenți/copii

    Mitul aparatelor dentare pentru copii, provine din fapul că de obicei se recomandă tratamentul cu aparate dentare de la vârsta de 8-9 ani, însă acest lucru nu este obligatoriu. Acum, indiferent de vârstă, pacienții încearcă să-și îndrepte dinții, pentru a-și recăpăta sau construi zâmbetul mult dorit.

    Ortodonția nu este o ramură care se adresează doar copiilor. Astăzi a devenit o adevărată modă și tot mai mulți adulți apelează la tratamente ortodontice pentru îndreptarea poziției dinților, pentru corectarea spațiilor interdentare, pentru a corecta înghesuirea dentară, etc.

    A purta aparat dentar a devenit în zilele noastre un lucru firesc, chiar aproape de cochetărie. Este vorba de beneficii pe termen lung, în sensul îmbunătățirii funcționalității, aspectului și sănătății dentare. În urma acestui tratament, riscul de carii și boli gingivale este mult diminuat, iar alinierea corectă a dinților produce un efect estetic remarcabil, care influențează pozitiv starea psihologică a pacienților, redându-le încrederea și zâmbetul

    3. Detartrajul îmi face gingiile şi dinții mai sensibili

    Unele persoane evită detartrajul considerând că acesta produce sensibilitate dentară sau zgârie smalţul. Total neadevărat, deoarece ansele de detartraj au doar efectul de dislocare a depozitelor de tartru cu ajutorul ultrasunetelor, fără a afecta smalţul dentar.

    Detartrajul se efectuează în cabinetul dentar și este una din principalele metode profesionale de igienizare a dinților. Este o procedură care nu afectează smalțul dinților, ci doar îndepartează depozitele de tartru și petele colorate de pe dinți, dându-le acestora un aspect mai curat și strălucitor. Tartrul este responsabil de halena bucală și de apariția bolilor parodontale, deci îndepărtarea lui nu poate decât să ajute la menținerea sănătății dentare.

    Este indicat detartrajul de 2 ori pe an, la interval de 6 luni sau doar o singură dată pe an dacă aveți o igienă exemplară. În funcție de nevoia pacientului (de igiena sa orala, de alimentație, de predispoziția la formarea tartrului), aceasta procedură se poate efectua si la mai putin de 6 luni.

    4. Dinții mai albi sunt mai sănătoși

    De multe ori suntem dezamăgiți pentru ni se pare, sau chiar dinții noștri nu sunt foarte albi? Este normal ca dinții să nu fie de un alb imaculat, iar nuanța dinților variază de la o persoană la alta.

    Igiena dentară e cea mai importantă, pentru ați păstra moștenirea genetică, adică zâmbetul și dinții sănătoși. Și asta înseamna să folosești periajul dentar corect, ața dentară și apa de gură. Să adopți o dietă echilibrată, să fii atent la alimentele care pătează dinții, cum ar fi cafeaua, ceaiul negru, vinul roșu, diverse sosuri și să nu fumezi. De asemenea, nu uita de vizitele regulate la stomatolog, iar pentru albirea dentară informează-te la specialiști dacă este cazul.

    5. Periajul dinților e suficient pentru menținerea sănătății dentare

    Periajul dinților se face de 2 ori pe zi și te ajută să îndepărtezi placa bacteriană doar de pe suprafețele expuse ale dinților. Pentru a curăța spațiile interdentare, acolo unde periuța de dinți nu ajunge, este necesar să utilizezi ața dentară sau periuțele interdentare. Trebuie să-ţi periezi dinții cu o pastă de dinți care simţi că îți curăţă dinţii, să foloseşti aţa dentară corect şi să te clăteşti cu o apă de gură potrivită, pentru a preveni apariţia cariilor.

    De asemenea, este importantă și curățarea profesională riguroasă, la clinica dentară, pentru a îndepărta tartrul de pe suprafața dinților

    6. Boala parodontală apare doar la vârstnici

    Mulți oameni cred că afecțiunile gingivale și boala parodontală apar doar la persoanele care au o vârstă mai înaintată. Fals pentru că și adulții mai tineri pot fi expuși acestor riscuri. Lipsa unei igiene dentare corecte, obiceiurile dăunătoare (folosirea dinților pe post unelte sau pentru a sparge alimente foarte dure, etc.), viciile (fumatul, consumul exagerat de alcool) reprezintă factori de risc în apariția afecțiunilor gingivale, dar și a altor probleme la nivelul cavității orale. Afecțiunile gingivale netratate, în lipsa controalelor stomatologice periodice, pot duce la pierderea dinților, dar pot determina și alte afecțiuni în organism, indiferent de vârstă.

    Tratamentul în parodontoză este complex și variază în funcție de fazele bolii, de la un simplu detartraj pentru îndepărtarea factorului favorizant numărul unu, respectiv tartrul, până la intervenții chirurgicale de adiție osoasă şi reconstrucție a țesuturilor afectate. Dacă se urmează însă tratamentul și sfaturile medicului stomatolog, șansele de reușită pot fi foarte mari.

    7. Scobitoarea este utilă pentru curăţarea dinților

    Folosirea scobitorilor este extrem de dăunătoare, deşi este o practică destul de comună pentru curăţarea dinților. Indiferent cu câtă blândeţe este aplicată, folosirea acestora răneşte, zgârie şi poate desprinde gingia de pe dinte.

    Folosirea frecventă a scobitorilor, va duce la retragerea gingiei, fără ca aceasta să mai poată creşte vreodată la loc. În zona respectivă se vor acumula şi mai multe resturi alimentare, creându-se astfel un cerc vicios. În alte cazuri, scobitoarea poate chiar împinge o parte din alimentele rămase între dinţi, mai adânc sub gingie. Mult mai utilă şi chiar indicată zilnic, înainte de culcare, este folosirea aţei dentare. Manevrată cu atenţie, nu va răni gingia şi va reduce riscul de carie şi parodontoză.

    8. Sensibilitatea dinților înseamnă carii

    Apariția cariilor poate provoca senzația de sensibilitate la frig și dulciuri, însă de cele mai multe ori sensibilitatea dinților este cauzată de probleme gingivale sau de apariția unor fisuri în smalțul dinților sau chiar a unor spărturi dentare. În timp ce unele carii pot provoca unele sensibilităţi la frig şi dulciuri, nu toate fac acest lucru. Este nevoie de un consult pentru a vedea care este cu adevărat cauza sensibilităţii dentare.

    9. Dinții de lapte nu pot avea carii

    Dinții de lapte pot fi cariaţi, iar infecţia se poate duce şi către cei definitivi, dacă nu este tratată. De sănătatea dinților de lapte depinde o dantură sănătoasă la maturitate. Dacă dinții copilului se pierd prematur, cei permanenți se pot dezvolta în pozitii anormale, care vor necesita tratamente cu aparate dentare ulterioare. Cel mai bine este să vii cu cel mic la stomatolog, pentru a te asigura că dentiția lui se dezvoltă normal.

    10. Mâncatul de fructe înainte de culcare este suficient pentru curăţarea dinților

    Este o presupunere greşită, dar des întâlnită, că după mâncatul fructelor, nu ar mai fi nevoie de spălarea danturii cu periuţa şi pasta dinți. Fructele conţin mult zahăr care nu este deloc benefic pentru dinţi, dimpotrivă, creşte aciditatea din cavitatea bucală şi crează un mediu propice dezvoltării excesive a bacteriilor. În plus, din cauza faptului că în timpul nopţii glandele salivare secretă mai puţină salivă, dinții sunt expuşi unui nivel de aciditate mai mare pe timpul nopţii, care în mod obişnuit ar putea fi diluat de prezenţa salivei.