oralix-logo-1431094947
    Toate articolele > , > 5 reguli de igienă pentru cei care poartă aparat dentar

    De cele multe ori, pacienții nu se pot decide dacă să poarte sau nu aparat dentar, pentru că se tem de impactul pe care acesta îl va avea asupra fizionomiei sau obiceiurilor lor. În acest context, este important să știi că stomatologia a avansat enorm și există un numar de tehnici ortodontice aproape invizibile. Mai mult, dinții pot fi adusi în poziția potrivită cu ajutorul unor aparate linguale sau a unor gutiere.

     Indiferent de tehnica aleasă, disconfortul pacienților este, de obicei, de cca. 7-10 zile. După această perioadă pacienții se obișnuiesc și aproape că uită de existența aparatului dentar în cavitatea lor bucală. Unii dintre ei acuză retenția alimentelor în aparatul ortodontic, aceasta putând deveni, într-adevăr, o problemă atunci când igiena orală este insuficientă sau deficitară. Pentru a evita formarea cariilor, este necesară instruirea pacienților și instituirea unui program foarte strict de igienă, atât în interiorul cabinetului dentar, cât și acasă.

    Urmați instrucțiunile date de medicul ortodont și mentineti o igienă orală cât mai riguroasa, întrucât purtarea aparatelor dentare poate atrage depunerea de resturi alimentare, placă dentară și poate cauza pătarea dinților, afectarea smalțului și chiar boli gingivale.

    1. Periajul pentru aparate dentare fixe – Pentru a te asigura că tratamentul progresează cât mai bine posibil, trebuie să ai grijă de aparatul tău dentar, modul de abordare al igienei tale orale depinzând și de tipul de aparat dentar folosit.pachet ingrijire dentara

    Periajul dentar al pacientului cu aparat ortodontic fix este greu de realizat întrucât brackeții creează zone de retenție, iar pacientul trebuie să folosească periuțe speciale, care ușurează realizarea igienizarii și dușuri bucale.

    De aceea, pentru a evita posibile probleme dentare, periază-ți dinții corect și după fiecare masă:

    • Folosește pastă de dinți cu fluor de ex. Pasta de Dinți Vitis Orthodontic toothpaste 100 ml Dentaid și o periuta de dinti cu peri moi de ex. Periuța de dinți VITIS Orthodontic Access;
    • În cazul în care aparatul purtat are elastice intraorale, scoate-le înainte de periaj și atașază-le ulterior;
    • Periază ușor de-a lungul liniei gingivale folosind o mișcare circulară, oprește-te aproximativ 10 secunde pe fiecare dinte, înainte de a trece la următorul;.
    • Ulterior, perie aparatul apăsând ferm periuța de dinți, astfel încât firele acesteia să pătrundă în spațiile dintre sârmă și dinti;
    • Perie bracket-urile și firele, precum și în jurul acestora;
    • Foloseste o periuță interdentară pentru a curăța spațiile mai greu accesibile precum și între 2 brackeți vecini, pe sub arcul aparatelor;
    • Clătește-ți gura cu apa de gură și apoi inspectează îndeaproape dinții și aparatul ortodontic pentru a evalua gradul de curățare.

    Ideal ar fi să schimbi periuța de dinți o dată la 2 luni și să folosești și tabletele de identificare a plăcii bacteriene, de 3 ori/săptămână.

    De asemenea, utilizează zilnic ața dentară, chiar dacă este puțin mai dificil, deoarece este singura metodă de curățăre a spațiilor interdentare și de păstrare a sănătății gingiilor.

    Recomandăm folosirea de Ceară ortodontică VITIS, care acționează ca strat protector pentru a preveni iritarea și fricțiunea cauzată de aparatele ortodontice, atenuând durerea.

    2. Periajul pentru aparate dentare mobile – Aparatul mobil dentar trebuie la rândul său apa de guracurățat usor, fără deteriorarea sa. În cazul pacienților care aleg un aparat dentar mobil, periajul dinților se face în mod obișnuit folosind tehnicile corecte de periaj, ața dentară și apă de gură. Pentru protecția suplimentară a dinților este recomandată utilizarea zilnică a unei ape de gură cu fluor, de genul Apă de gură Vitis Orthodontic mouthwash

    3. Igienizarea aparatului dentar – Aparatele dentare mobile sunt îndepartate de către pacient din cavitatea bucală și reaplicate. În momentul în care acestea nu sunt în gură este recomandat să fie pastrate într-un recipient, perfect curat.

    • Spală aparatul dentar cu săpun și folosind o periuță de dinți diferită de cea cu care se efectuează periajul dentar;
    • Insistă cu periajul la nivelul șurubului întrucât placa bacteriană sau tartrul restante la acest nivel pot îngreuna sau chiar împiedica activarea aparatului;
    • Introdu aparatul dentar într-un pahar cu apă, cu o tableta specială de igienizare, la un interval de 5-7 zile;
    • Nu utiliza niciodată aparatul dentar, dacă nu te-ai spalat pe dinți sau nu ai spălat aparatul.

    4.  Alimentația – Este important de știut că purtarea aparatului dentar nu împiedică procesul de masticație, ceea ce înseamnă că nu ai restricții alimentare semnificative. Dar în scopul prevenirii deteriorării aparatului dentar, ar trebui evitate urmatoarele alimente sau obiceiuri:

    • Produse zaharoase și care conțin amidon, deoarece favorizează formarea plăcii.
    • Gustările crocante, lipicioase, gen floricele de porumb, covrigi, semințe, bomboane, caramele, nuci, gumă de mestecat…, deoarece sunt dificil de eliminat de pe aparatele dentare. Alimentele dure sau tari pot duce la ruperea sau desfacerea bracket-urilor. Este bine să eviți și alimentele din care trebuie să muști gen morcovii sau merele.
    • Consumul de băuturi acidulate, inclusiv băuturile dietetice și cantitățile excesive de suc de fructe.
    • Este recomandat să rupi în bucăți mici alimentele astfel încât să fie mai ușor de mestecat
    • Renunță la rosul unghiilor sau mușcarea pixurilor / creioanelor.

    În cazul aparatului mobil (aparate fără brackeți, dar care rămân cimentate tot timpul în cavitatea bucală), s-ar putea să nu reușești să mănânci în mod normal. Medicul îți poate recomanda scoaterea lui în timpul mesei, astfel că trebuie să te asiguri că îl depozitezi adecvat, pentru a evita deteriorarea lui.

    5. Igienizarea dentară profesionala – trebuie realizată frecvent la pacienții care au aparat dentar, deoarece brackeții sunt elemente care îngreuneaza periajul și rețin placa bacteriană. O dată la trei luni este recomandat ca pacientul să beneficieze de metodele de igienizare prezente în cabinet și anume detartraj, periaj profesional, air flow, tratament de fluorizare și desensibilizare.

     

    Ascultă cu atenție sfaturile medicului specialist ortodont, pentru că el știe cel mai bine cât de importantă este igienă orală în timpul unui tratament cu aparat dentar. Iar pentru orice defecţiune a aparatului (arc care vă jenează, bracket dezlipit) programaţi-vă imediat la medicul ortodont, nerezolvarea lor putând prelungi durata tratamentului