oralix-logo-1431094947
    Toate articolele > , > Când ar trebui să mergem la medicul ortodont și la ce să ne așteptăm?

    Tratamentul ortodontic prezintă beneficii și rezultate foarte bune atât în cazul copiilor, cât și al adulților.Lucrurile s-au schimbat, față de timpurile când aparatele dentare însemnau ceva incomod și o gură plină de metal, toată lumea se ferea să-l poarte sau să-l aducă în discuție. Acum, indiferent de vârstă, pacienții încearcă să-și îndrepte dinții, pentru a-și recăpăta sau construi zâmbetul mult dorit.

     A purta aparat dentar a devenit în zilele noastre un lucru firesc, chiar aproape de cochetărie. Este vorba de beneficii pe termen lung, în sensul îmbunătățirii funcționalității, aspectului și sănătății dentare. În urma acestui tratament, riscul de carii și boli gingivale este mult diminuat, iar alinierea corectă a dinților produce un efect estetic remarcabil, care influențează pozitiv starea psihologică a pacienților, redându-le încrederea și zâmbetul.

    Cum îți dai seama că ai nevoie de un tratament ortodontic?

    În general, medicul ortodont este cel care poate pune un diagnostic și apoi recomandă un tratament particularizat. Cu toate acestea, există câteva repere în funcție de care ne putem încadra într-o categorie și ne putem da seama de gravitatea sau complexitatea cazului nostru.

    1. Dantura aproape perfectă

    2. Dantura cu nereguli minore

    – dinții superiori din față, ușor proeminenți;

    – dinții ușor neregulați;

    – poziția dinților de sus și de jos nu este în întregime simetrică, dar funcționalitatea dinților este normală.

    3. Iregularitățile sunt mai evidente, dar tratamentul ortodontic nu este imperios necesar

    – dinții de sus din față, ies în afară cu până la 4 mm mai mult decât în mod normal, dar acest lucru afectează puțin funcționalitatea normală;

    – poziție neregulată a dinților (cu 4 mm sau mai puțin);

    – mușcături deschise;

    – mușcături adânci – dinții inferiori sunt acoperiți de dinții superiori, nu există suprapunere perfectă, dar nu sunt încă probleme funcționale.

    4. Dinți cu probleme mai grave, ce implică necesitatea tratamentul ortodontic

    – dinții de sus din față ies în afară mai mult de 6 mm;

    – poziția dinților superiori și inferiori este cu mai mult de 2 mm în afara poziției normale, acest lucru afectând funcționalitatea;

    – dinții de jos din față, ies în afara cu mai mult de 3,5 mm;

    – neregularități ale dinților, care își schimbă poziția cu mai mult de 4 mm;

    – mușcături deschise și adânci care creează probleme;

    – prezența unui număr mai mare de dinți decât în mod normal.

    5. Probleme grave de sănătate dentară, care implică dificultăți funcționale

    – dinți suplimentari care nu pot încăpea în gură în mod normal, din cauza obstrucției prin aglomerare;

    – un număr mare de dinți lipsă;

    – dinții de sus din față ies în afara cu mai mult de 9 mm;

    – dinții inferiori din față ies în afară cu mai mult de 3,5 mm;

    – anomalii cranio-faciale.

    Când este timpul sa mergeți la un dentist ortodont?

    Există o serie de semne pe care nu trebuie să le ignori fie că vorbim de tine sau copilul tău. Dacă observi oricare dintre semnele de mai jos, ar fi bine sa faci o programare la un dentist ortodont.

    – pierderea prea timpurie sau prea târzie a dinților de lapte

    – dificultăți la muscat sau mestecat

    – respirație pe gură

    – obiceiuri dăunătoare precum suptul degetelor

    – dinți aglomerați, deplasați sau blocați

    – dificultate la vorbire

    – dinți proeminenți

    – dinți care se intersectează într-un mod anormal sau nu se intersectează deloc

    – dezechilibru facial sau asimetrie

    – măcinarea sau încleștarea dinților

    – incapacitatea de a închide confortabil buzele

    Care sunt beneficiile unui tratament ortodontic timpuriu?

    Tratamentul ortodontic precoce prezintă foarte multe avantaje pentru evoluția dinților și este mult mai ușor de efectuat, decât la o vârstă matură.

    – poate ghida creșterea oaselor maxilarului tânăr creând un mediu mai bun pentru noii dinți permanenți în curs de dezvoltare

    – poate ghida dinții să crească în poziții optime

    – ajustează corect lățimea fălcilor

    – reduce riscul de traumatisme a dinților proeminenți din față

    – reduce probabilitatea blocării dinților sub gingii

    – păstrează sau câștigă spațiu pentru dinții permanenți

    – permite corectarea mai ușoară a iregularităților

    Dacă te confrunți cu probleme serioase de aliniere a dinților, medicul dumneavoastră dentist îți va recomanda să consulți un medic ortodont. Fiecare pacient este diferit, cu nevoi și cerințe diferite. Medicul ortodont va realiza un plan de tratament particularizat care se potrivește nevoilor tale.

    Consultația va implica o evaluare a stării de sănătate a dinților, inclusiv o examinare a dinților și a maxilarelor, apoi o serie de investigații. Acestea vor include radiografii, fotografii (set ortodontic), realizarea unei amprente a dinților necesară pentru proiectarea aparatului dentar pe care urmați să îl purtați.

    După aceste teste, medicul ortodont va discuta despre diversele opțiuni de tratament și de aparatele dentare disponibile pentru dumneavoastră. Este bine să puneți cât mai multe întrebări medicului pentru a înțelege cât mai bine ce presupune tipul de tratament, ce beneficii are, care sunt măsurile de precauție, ce riscuri și costuri implică, precum și durata tratamentului.

    Beneficiile aparatului dentar

    – Repoziționarea a dinților de pe ambele arcade

    – Rezolvarea problemelor create de dinții supraaglomerați

    – Corectarea mușcăturii, dinții superiori și cei inferiori se întâlnesc când gura este închisă, iar maxilarele sunt aliniate

    – Corectarea dinților distanțați

    – Remedierea eventualelor problemele de vorbire

    – Reducerea riscului deteriorării dinților proeminenți

    Eventuale complicații aparat dentar

    Tratamentul ortodontic are riscuri minime, dar ca în orice tip de tratament pot apărea și surprize neplăcute. Despre ele vei discuta la începutul tratamentului cu medicul ortodont. Ocazie cu care vei afla că cel mai bun sfat este menținerea unei igiene dentară cât mai riguroase, care implică periajul dinților de trei ori pe zi, folosirea aței dentare și a apei de gură pentru o curățare suplimentară.

    • Dureri gingivale – Efectele neplăcute, gingii roșii și umflate apar în primele trei zile de la montarea aparatului dentar, dar se diminuează destul de repede, odată ce te-ai obișnuit cu purtarea acestuia.

    • Dacă nu urmați regulile de igienă stabilite, complicații pot apărea și mult mai târziu în timpul tratamentului, iar în timp pot apărea carii dentare și boli gingivale.

    • Senzație de dinți dureroși – pacienții vor resimți dureri dentare la fixarea aparatului dentar și ulterior la ajustarea acestuia. Medicul ortodont îți poate oferi o ceară specială care atenuează durerea sau îți va recomanda analgezice.

    • Alte riscuri – pot fi efecte ale stării de sănătate a pacienților. De aceea e bine dacă suferi de o anumită afecțiune, să discuți cu medicul ortodont care pot fi riscurile implicate de purtarea aparatului dentar.

    Cum vă va schimba tratamentul ortodontic stilul de viata?

    Este una din cele mai frecvente întrebări pe care și le pun pacienții înainte de a începe un tratament ortodotic. Și este de înțeles, având în vedere că a purta un aparat dentar, fie el clasic sau lingual, impune o serie de restricții.

    Pacientul care urmează un tratament ortodontic va trebui să-și replanifice dieta alimentară obișnuită, atât în timpul, cât și după terminarea tratamentului. Va renunța la alimente extrem de dure, lipicioase și la excesul de zahăr, aceste alimente nu sunt indicate, întrucât au dezavantajul de a se prinde de brackeți, de a îndoi firele de sârmă de legătură, de a slăbi cimentul cu care sunt fixați brackeții, de a desprinde aparatul dentar sau de a crea carii și pete albe permanente. Alimentele moi sau alimentele tăiate în bucăți mici sunt mult mai indicate.

    În plus, în această perioadă va trebui să petreceți câteva minute suplimentare pentru a vă curăță aparatul ortodontic după mese. Se recomandă folosirea dușului bucal, care va asigura o igienă completă în acest caz. De asemenea, se recomanda folosirea pastei terapeutice Remin Pro Tub 40g Mixed Voco – care oferă protecție dentară cu fluor și hidroxiapatită.

    Cât timp va trebui purtat?

    Durata tratamentului ortodontic și purtarea unui aparat dentar depinde de severitatea problemei care necesită corecție, vârsta și nivelul de cooperare al pacientului. Problemele mai grave pot dura mai mult și necesită mai multa implicare din partea pacienților. În general, un aparat dentar este necesar a fi purtat între 9 și 30 de luni, iar media de timp a tratamentului este de la 20 la 24 de luni, dar pot apărea modificări în funcție de dezvoltarea dinților și nivelul de cooperare al pacientului.