Ce trebuie să știi și să faci dovadă de asta, este că de minimum două ori pe zi trebuie să îți perii dinții timp de peste două minute, de la gingie spre vârful dintelui, atât cei de jos, cât și cei de sus. De preferat dimineața la trezire și seara. După masa de prânz, dacă nu ai această posibilitate, dinții trebuiesc cel puțin, curățati cu ața dentară și clătită bine gura cu apă de gură.
De ce facem sau trebuie să facem toate astea?
- Carbohidrații din alimente, zaharurile și / sau amidonul, în prezența bacteriilor din gură, se transformă în acizi care atacă smalțul dinților, adică stratul exterior al dintelui, îl subțiază și în cele din urmă creează mici cavități, ce în timp se pot lărgi. În acest fel este liber la atacul dentinei, adică stratul interior al dintelui. Combinația dintre bacteriile din cavitatea bucală, cu resturile alimentare și cu saliva, duc la apariția unei substanțe lipicioase, care se fixează pe suprafața dinților, numită placă dentară. Neîndepărtatea plăcii duce la deteriorarea smalțului și apariția cariilor.
Slaba igienă orală poate duce și la apariția bolilor gingivale, care determină retragerea gingiilor, în acest fel crescând și suprafața care poate fi afectată de placă și logic, creșterea pericolului apariției cariilor.
- Periajul dinților poate înlătura aproximativ 50% din placă. Din cele cinci fațete ale unui dinte, periajul poate curăța numai trei. Bacteriile se așează și în părțile laterale ale dinților, acolo unde peria nu pătrunde sau o face greu și puț Fololsind ața dentară se poate înlătura placa existentă între dinți și de-a lungul gingiilor. Studiile au aratat că în momentul în care curațatul cu ața dentară este combinat cu periajul, până la 70% din placă este înlăturată de pe dinți.
- De foarte multe ori dinții pot avea fața interdentară concavă iar ața dentară nu este foarte eficientă. Spațiul interdentar periat cu periuța interdentară are șanse să ducă, combinat cu periajul, la o curățare o plăcii de până la 90%.
- Apare discuția dacă periajul interdentar este un înlocuitor al curățării cu ața dentară, flossingul.Trebuie explicat că nu se înlocuiesc, iar pentru o bună igienă bucală sunt necesare ambele metode. Este o problemă de geometrie simplă: între dinți suprafețele nu sunt perfect drepte, iar folosirea aței dentare va fi eficientă pentru resturile suficient de mari din spațiul interdentar, iar frecarea, tangent la dinte, va înlătura placa de pe suprafața atinsă a acestuia. Așa cum am mai spus spațiul interdentar este neregulat, creând în concavitățiile dintre dinți un loc unde flossingul poate să nu curețe eficient și este pusă în pericol, atăt curățirea dinților, căt și a gingiilor. Peria interdentară având diametrul perilor sensibil mai mare, decât spațiul interdentar va face o curățenie mai bună, la acest nivel.
- Trebuie să înțelegem că tot de igiena orală sănătoasă ține și eliminarea tartrului și a depunerilor din spațiile interdentare, cu masarea delicată a gingiilor. Ca rezultat vom avea gingii sănătoase. Această curățare este dată de un jet puternic de apă, pulsatoriu, este dat de dușul bucal. Dușul bucal este o pompă, alimentată de la un rezervor, care printr-o duză trimite un jet de apă, ce curăță zona interdentară și masează gingiile.
Cum ne dăm seama de prezenţa cariilor interdentare?
- La dinții din faţă, cariile interdentare sunt mai uşor de observat, deoarece produc modificări de culoare. La aceşti dinți, caria se formează mai întâi pe faţa dinspre cerul gurii, sau limbă, şi continuă să „mănânce” din dinte până când ajunge pe partea opusă, cea dinspre buze. Pe parcursul acestui proces, dintele îşi schimbă culoarea spre maroniu la brun și chiar negru.
- Rămân resturi alimentare între dinț Dacă observaţi că apar anumite zone în care stagnează alimente care se îndepărteză greu şi este nevoie să apelaţi la scobitori, este posibil să fi apărut o carie. Evitaţi să folosiţi scobitorile, deoarece traumatizează gingia.
- Aţa dentară se rupe sau este scămoşată după utilizare. Acest lucru se întâmplă atunci când se formează o carie între dinți: după ce smalţul este atacat de carie, apare o gaură care, în timp, se mărește, și ale cărei margini neregulate agaţă aţa dentară.
- Se lărgeşte spaţiul dintre doi dinți şi apare un miros neplăcut, din cauza resturilor alimentare care fermentează.
- Odată cu evoluţia în profunzime a cariei, apare şi durerea, mai ales la contactul cu alimentele dulci, reci şi acre.
- Toţi dinții sunt în contact între ei, printr-un punct de contact, care protejează gingia. Caria desfiinţează acest punct de contact. Prin urmare, alimentele ajung să traumatizeze gingia care, în timp, va creşte în spaţiul creat de carie. Aceasta este cauza sângerărilor gingivale.
Cum procedăm pentru prevenirea apariției cariilor interdentare?
Prevenirea cariilor interdentare este identică ca cea a cariile dentare, adică:
- Periajul dinților cu peria adecvată și pasta de dinți cu fluorură. Acest periaj trebuie făcut zilnic, de cel puțin două ori, pe toate fețele dinților, circa două minute, cu o pasta de dinți adecvată.
- Curățarea spațiilor interdentare prin folosirea aței dentare în acest caz este totdeauna salutară. Zilnic, după masă și înaintea periajului, folosirea aței dentare, așa numitul flossing, este incredibil de important.
Periile interdentare vor mări eficiența operației.
Folosirea dușului bucal va curăța baza dinților și va masa gingiile.
- Mâncarea sănătosă limitează formarea tartrului și deci atacul smalțului dentar.
- Folosirea apei de gură după ce mâncați, sau după periaj este indicată pentru o clătire, pentru a schimba pHul și mediul bacterian a cavității bucale. Apa de gură conține atât flor cât și alți ingredienți antiseptici folositori, pentru reducerea apariției plăcii, până la dispariția ei.
O foarte importantă procedură, pe lângă clătirea cu apă de gură este și aceea a periajului suprafeței limbii, cu o perie sau cu o racletă specială.
- Folosirea gumei de mestecat poate ajuta prin creșterea fluxului de salivă în gură și în consecință, la diminuarea placii și respectiv la prevenirea cariilor.
- Etanșarea suprefeței dinților este un strat protector, care se aplică pe suprafețele de mestecat ale dinților din spatele molarilor. Materialul de etanșare protejează smalțul dintelui, ecranând suprafața ecestuia împotriva atacului bacteriilor și al plăcii.
- Vizita periodică la dentist pentru controlul și curățirea danturii este un factor cheie în prevenirea apariției cariilor și existența unei igiene orale fără cusur. Este mai eficient, mai ieftin și mult mai puțin dureros să previi decât să tratezi o carie.