oralix-logo-1431094947
    Toate articolele > , > Ce trebuie sa faci inainte de a purta aparat dentar

    Tratamentul ortodontic de îndreptare și reașezare a dinților strâmbi, necesită montarea unui aparat dentar, dar prezintă beneficii și rezultate foarte bune atât în cazul copiilor, cât și al adulților.

    Aparatele dentare nu mai înseamnă în zilele noastre, o gură plină de metal, de care toată lumea se ferește. Azi, indiferent de vârstă, pacienții încearcă să-și îndrepte dinții, pentru a-și recăpăta sau construi zâmbetul mult dorit.

    A purta aparat dentar înseamnă un lucru firesc, cu beneficii pe termen lung, în sensul îmbunătățirii funcționalității, aspectului și sănătății dentare. În urma acestui tratament, riscul de carii și boli gingivale este mult diminuat. Alinierea corectă a dinților produce un efect estetic remarcabil, care influențează pozitiv starea psihologică a pacienților, redându-le încrederea și zâmbetul.

    Pentru un astfel de tratament este necesară o pregătire cu mai mult timp înainte.

    Prima vizita la medicul ortodont nu va însemna niciodată montarea directă a aparatului dentar. Până să ajungi la aplicarea brackeților, dantura ta va trece prin mai multe cercetări amănunțite. În plus, vor exista și câteva trucuri recomandate, la care poți apela pentru a scăpa de teama de dureri și pentru a suporta mai bine procesul de montare a aparatului dentar.

    Pentru obținerea unui rezultat ideal poate dura ceva timp, dar merită! Va fi pentru totdeauna!

     

    Până la vizita la medicul ortodont, nu uita că ai mare nevoie de o serie de vizite la medicul tău stomatolog. Împreună cu acesta veți face programul pașilor necesari înaintea montării aparatului dentar, și anume:

    • Știai că detartraj și periaj-ul profesional este obligatoriu înainte de aplicarea aparatului dentar?

    Curățarea tartrului de pe dinți este necesară și împreună cu un periaj profesional vor permite medicului stomatolog o evaluare precisă a cariilor și a problemelor gingivale, probleme ce trebuiesc investigate și tratate cu mare atenție.

    • Știai că se pot depista carii dentare în urma unei radiografii, chiar dacă acestea nu sunt vizibile la exterior?

    Pentru că aparatul dentar nu se montează decât pe dinți perfect sănătoși, este necesară o radiografie pentru a depista cariile ce eventual se dezvoltă în interiorul dinților, nefiind vizibile cu ochiul liber. Tratarea cariilor este necesară pentru evitarea complicațiilor și a compromiterii rezultatelor tratamentului ortodontic.

     

    • Știai că o bună documentare înainte de montarea aparatului dentar poate învinge temerile legate de durere?

    Materialele medicale pe care le poți citi, precum și urmărirea clipurile legate de montarea aparatelor ortodontice îți vor permite să afli că durerile în urma acestui tratament sunt aproape inexistente. Este vorba de un ușor disconfort. Frica de durere nu are nici un sens, iar documentarea în acest sens este imperios necesară.

    • Știai că aplicarea aparatului dentar ajută la creșterea frecvenței periajului dentar și al folosirii aței dentare?

      curatare aparat dentar

    Avantajele obținute prin detartrajul efectuat, precum și prin tratarea cariilor, trebuiesc menținute. O dantură sănătoasă este necesară în momentul aplicării brakeților. O creștere a frecvenței periajului zilnic, precum și o mai stăruitoare folosire a aței dentare, vor menține această stare de bine a danturii dumneavoastră.

    • Știai că există câteva restricții alimentare atunci când porți aparat dentar?

    Un răsfaț culinar, cu toate mâncărurile preferate, se poate face în perioada de până la montarea aparatului ortodontic, după asta vor exista ceva restricții alimentare. În primele zile de după montare vor fi indicate alimente cu textură ușoară, piureuri, iaurturi, legume fierte, supe etc. Nici disconfortul pe care îl vei resimți la nivel gingival nu vă va lăsa să adoptați o dietă bogată în alimente cu textura tare, acre sau foarte dulci. Dieta ușoară și evitarea alimentelor tari sau lipicioase, de genul nuci, migdale, jeleuri, bomboane gumate, etc., vor trebui respectate pe toată durata tratamentului, de aceea, este indicat să te răsfeți mai mult cu ele înainte de montarea aparatului.

    Pentru o deplină reușită a tratamentului nu este nevoie numai de doi medici buni, un stomatolog și un ortodont, care să facă o treabă foarte bună, mai este nevoie, poate în primul rând, de motivație, de o stare psihică foarte bună, de optimism și de încredere.

    Trebuie să fii sigur că-ți dorești îndreptarea dinților și deci aparatul dentar.

    Trebuie să observi că aparatul dentar nu te urâțește, din contră, în scurt timp, te va face mult mai frumos, cu un zâmbet perfect-frumos și sănătos. Totul depinde de atitudine. Dacă vei vedea aparatul dentar ca pe o pedeapsă, timpul va trece mult mai greu și e păcat să nu te poți bucura de viață din cauza unui amănunt. Fii încrezător, optimist și vesel.