oralix-logo-1431094947
    Toate articolele > , > Principii de bază pentru îngrijirea dentară

    Se știe că prevenirea este mai importantă și mai ușoară decât tratarea unei probleme, iar în domeniul stomatologic, acest lucru se potrivește perfect. Dacă ai grijă de părul tău, de cum îți este tenul, de cum și cu ce te îmbraci, practic de cum arăți, nu uita să ai aceeași grijă și pentru sănătatea ta.

     Cel mai adesea suntem reprezentați de zâmbetul nostru, care ar trebui să fie perfect. Asta nu înseamnă nimic altceva decât o atenție deosebită dată sănătății dentare. Iar prevenția înseamnă, evitarea apariției afecțiunilor și îndepărtarea aproape totală a cauzelor.

    Principiile de bază ale îngrijirii dentare constau în periajul și folosirea aței dentare, consultarea periodică a stomatologului și păstrarea unei diete echilibrate, care să elimine alimentele dăunătoare danturii. Aceste reguli fiind urmate, vom preveni apariția cariilor și a bolilor gingivale, în consecință vom elimina respirația urât mirositoare, vom economisi banii pe tratamentele stomatologice și vom prelungi viața și culoarea albă a dinților naturali. Oasele se opresc din creștere după 30 de ani, astfel încât dietele extreme și stilul de viață haotic, se vor reflecta în problemele dentare și maxilofaciale ale adultului, iar costul păstrării sănătății dentare, este cu mult mai scăzul decât procedurile de înfrumusețare și tratamentele stomatologice.

    1. Pasta și periuța de dinți trebuie să fie alese, în funcție de starea de sănătate a cavității bucale. În cazul în care medicul dentist depistează o afecțiune, poate să recomande o pastă de dinți specializată, cu acțiune complementară procedurilor efectuale în cabinetul stomatologic.

    Pasta de dinți poate fi pentru copii de diferite vârste – Pasta de dinți GUM Junior 7-12 ani sau pentru adulți – Pasta de dinti GUM Caries Protect.

    Pentru albire, pasta de dinți trebuie să fie aleasă în consecință, de exemplu Pasta de Dinti Vitis Whitening toothpaste 100 ml Dentaid, în timp ce pentru dinți sensibili putem alege Pasta de dinti GUM Sensivital.

    La recomandarea doctorului pasta de dinți se poate alege dintre cele terapeutice,  în funcție de afecțiunea depistată.

    Evitați pastele de dinți cu un nivel ridicat de abrazivitate, deoarece agresează dantura și gingiile.

    Alegerea periuței de dinți urmează aceleași principii, pentru copii sau adulți, sau electrice. Nu uitați că trebuie aleasă duritate periuței de dinți și grosimea firului de păr, adică putem avea o periuță hard, medie sau soft, iar cele electrice pot fi cu tehnologie oscilantă. De exemplu periuța electrică Oral-B Professional Care 3000 Cross Action sau sonică, Periuța sonică Sonic Toothbrush GTS2060 Dr.Mayer.

    periuta electrica2. Periajul este poate cel mai important principiu în îngrijirea dentară. Periajul dentar trebuie să fie efectuat de cel puțin două ori pe zi, diminața și seara. Este important să fie făcut în mod corect pentru a nu rănii gingiile sau a deteriora smalț Periajul se începe de la nivelul implantării dintelui în gingie spre marginea liberă a acestuia, atât la cei superiori cât și la cei inferiori. Periajul trebuie să dureze peste două minute pentru a înlătura eficient placa. Presiunea pe dinte nu trebuie să fie prea mare, pentru a nu forța rădăcina sau gingiile. Este motivul pentru care periuțele electrice au atât timer de funcționare, cât și senzor de torsiune, oprind periuța în caz că presiunea pe dinte e prea mare – Periuta electrica ORAL-B PRO 4000 Cross Action.

    • Dimineața – periajul dentar este obligatoriu. Folosind o periuță cu perii medii și o cantitate de pastă de dinți cât un bob de mazăre, curățați dinții pentru a îndepărta placa bacteriană și pentru o respirație fresh pe parcursul zilei. Periați vertical cel puțin două minute, dinspre gingii spre partea liberă a dintelui.

    Curățarea ușoară a limbii cu periuța linguală este recomandată în fiecare dimineață, pentru a îndepărta stratul de bacterii adunate în timpul nopții pe limbă, care altfel ar putea fi înghițit.

    • Prânz – periajul dentar ar fi ideal, dacă nu se poate, mestecați gumă fără zahăr. Pentru pacienții care poartă aparat dentar sau care au probleme gingivale este foarte recomandat să se perieze după masă folosind și periuțele interdentare.
    • Seara – igiena orală trebuie să fie completă, fiind obligatoriu atât folosirea aței dentare cât și a periajului dentar. Înainte de periajul dentar se folosește ața dentară, care îndepărtează bacteriile dintre spațiile interdentare și locurile în care periuța nu ajunge.  Pentru pacienții cu lucrări protetice superior și/sau inferior este recomandat dușul bucal fix sau mobil, periuțele interdentare și ața dentară – super floss.

    3. Folosirea aței dentare este eficientă pentru spațiile greu accesibile periuței de dinț Specialiști recomandă folosirea aței dentare după fiecare masă. În acest mod se reduce riscul apariției cariilor în spațiile interdentaresau pe partea interioară a dinților.

    4. Folosirea apei de gură antibacteriene și a dușului oral asigură eliminarea completă a resturilor alimentare din cavitatea bucală. Apa de gură poate fi folosită după fiecare periaj, la finalul procesului de îngrijire orală, dar și după mese, în cazul în care doriți să eliminați apa de guraeficient toate resturile și să aveți o senzație de prospeț Specialiști recomandă clătirea timp de 30 la 60 secunde, interval suficient pentru prevenirea unor potențiale afecțiuni. Pentru afecțiunile depistate și în cazul apei de gură există variante terapeutice. Pentru halenă este astfel Apa de gură GUM Halicontrol în cazul paradontozei, specifică este Apa de gura Perio·Aid 0.12% clinical container Dentaid, iar pentru xerostomie alte tipuri de ape.

    De cele mai multe ori curățarea resturilor alimentare cu dușul bucal implică și o soluție de maxim 20 % de apă de gură în apa din rezervorul dușului.

    Pentru dinți și gingii sănătoase, dar și pentru un zâmbet frumos, folosiți întreaga gamă destinată îngrijirii cavității bucale: pastă și periuță de dinți, apă de gură și ață dentară.

    5. Vizita periodică la dentist este o altă regulă de bază pentru îngrijirea danturii. Astfel se poate realiza un detartraj și un periaj profesional, la fiecare șase luni. În același timp, este urmărită în amănunt orice afecțiune în evoluția ei și se poate intervenii imediat.

    6. Dieta echilibrată este o metodă simplă de a vă păstra zâmbetul sănătos. Anumiți acizi din fructe și alimente fortifică dantura și ajută organismul să dezvolte dinți albi și rezistenți la carii. Includeți în alimentația zilnică multe produse lactate și alimente bogate în calciu, precum sardinele și varza. Vitamina C din citrice păstrează gingiile sănătoase. Foarte important este să stiți și ce să evitați, mai ales dulciurile, alimentele lipicioase și băuturile carbogazoase.