Aparatele dentare sunt dispozitive folosite de medicii ortodonți pentru a corecta poziția dințiilor și a maxilarelor, a crea spații între dinți pentru o dezvoltare normală, a corecta mușcătura etc. Aparatele dentare convenționale sunt realizate din bracket-uri și fire metalice, care sunt fixate pe dinți, având rolul de a împinge și trage treptat dinții în vederea unei alinierii mai bune.
Fiind un proces de lungă durată, sunt necesare verificări și ajustări periodice, dar rezultatele sunt remarcabile nu doar din punct de vedere estetic, dar și funcțional.
După luarea deciziei de a purta un aparat dentar, urmează cea a alegerii tipului de dispozitiv ortodontic. Uneori, selectarea tipului de aparat ortodontic aparține pacientului, care poate opta dintr-o paletă numeroasă de opţiuni, care cuprinde braketuri cu costuri diferite, nevoi de întreţinere diferite, niveluri de vizibilitate diferite…
Alegerea aparatului dentar potrivit va depinde de diverşi factori, cum ar fi vârsta, situaţia financiară, precum şi gravitatea problemei care trebuie tratată. Alegerea ar trebui să fie luată numai împreună cu medicul specialist, după stabilirea diagnosticului corect, a celui mai potrivit plan de tratament și trebuie să pună în echilibru resursele cu dorințele noastre și aici este vorba de prețul aparatului dentar. Cunoaşterea opţiunilor disponibile, a avantajelor şi dezavantajelor fiecăreia, este calea spre cea mai bună alegere.
Aparatele dentare fixe sunt cele mai populare tipuri de aparate, fiind folosite pentru a corecta dinții prost aliniați, mușcătura și o serie întreagă de probleme ortodontice. Un aparat tipic consta din bracket-uri mici și un arc metalic, care se ancorează pe dinți. De asemenea, pot fi utilizate module elastice mici pentru asigurarea menținerii arcului în poziție.
Beneficiari
Ele pot fi fixate atat pe dinții superiori căt și pe cei inferiori și sunt disponibile mai multe tipuri de aparate dentare fixe:
Purtarea unui aparat fix
Pentru aplicarea unui aparat dentar fix, medicul ortodont va folosi un material special, care acționează ca un adeziv și permite bracket-urilor să se lipească de dinți. Medicul poate introduce, sub un anestezic local, un mini-șurub în maxilar, care este apoi atașat de aparat, cu un rol corector suplimentar, putând ajuta la repoziționarea dinților (miniimplant ortodontic).
În primele zile de la aplicarea aparatului poate apărea disconfort sau chiar dureri, păna vă obișnuiți cu purtarea acestuia. Se pot lua calmante contra acestor dureri, dar medicul ortodont vă va sfătui cel mai bine în acest sens. De asemenea, senzația ciudată de la început se traduce și prin dificultăți în ceea ce priveste vorbitul și mâncatul. Aceste lucruri se regleaza în timp.
Nu scoateti aparatul! Acesta este conceput să rămână fixat pe tot parcursul tratamentului pentru a fi eficient. Dacă încercați să îl îndepărtați, acesta se poate strica sau puteți să vă afectați dinții.
Cât timp trebuie purtat un aparat dentar fix
Purtarea aparatului ortodontic fix este necesară pentru aproximativ un an, iar perioada se poate prelungi chiar până la 3 ani. Acest lucru depinde de complexitatea problemei. În plus, în cazul în care purtarea aparatului este dureroasă sau acesta se deteriorează, procesul poate dura mai mult.
Igiena orală
Pentru a vă asigura că tratamentul decurge cât mai bine posibil, trebuie să aveți grijă de aparatul dumneavoastră dentar, întrucât purtarea aparatelor dentare atrage depunerea de resturi alimentare și de aici restul de probleme.
Urmați instrucțiunile date de medicul ortodont și mențineti o igienă orală cât mai riguroasă. Este important să vă periați dinții dupa masă, să utilizați apa de gură și ața dentară, și nu în ultimul rând, să aveți grijă la tipul de alimente consumate.
Recomandăm folosirea de Ceară ortodontică VITIS, care acționează ca strat protector pentru a preveni iritarea și fricțiunea cauzată de aparatele ortodontice, atenuând durerea.
Aparatul mobil și funcțional este utilizat pentru corectarea anumitor probleme ortodontice (stimularea creșterii arcadelor pentru alinierea și îndreptarea dinților, corectarea formei maxilarelor etc.), fiind recomandat, în special, copiilor, în cazul cărora este mai facilă stimularea modificărilor corective.
Aparatul mobil și funcțional nu implică lipirea pe dinți, acesta putând fi scos de către pacient la indicațiile medicului ortodont. Cu toate acestea, pentru eficiență, trebuie totuși, purtat cât mai mult timp și este recomandat pentru anomaliile severe, începand de la vârsta de 4 ani.
În anumite cazuri complexe, anomaliile dinților nu sunt rezolvate în totalitate de purtarea unui aparat mobil, motiv pentru care tratamentul presupune și montarea ulterioară, a unui aparat ortodontic fix.
Aparatele ortodontice pot fi și funcționale, recomandate atunci când copilul are probleme cu maxilarele, ajutând fie la dezvoltarea, fie la prevenirea creșterii lor excesive. În plus, aceste tipuri de aparate au rolul de a corecta și anumite obiceiuri greșite: respirația pe gură, deglutiția greșită, sugerea degetelor…
Beneficiari
Cât timp trebuie purtat un aparat dentar mobil sau funcțional
Tratamentul durează, de obicei, între 6-12 luni, variațiile fiind determinate de problema pe care o intâmpină fiecare pacient în parte. De asemenea, sunt necesare programări regulate la medicul ortodont pentru ajustarea aparatului. Neprezentarea la control, deteriorarea continuă a aparatului sau ignorarea instrucțiunilor de purtare vor conduce la prelungirea duratei acestuia.
Recomandări
Este posibil ca în primele 3-5 zile, precum și la fiecare ajustare a aparatului mobil să apară disconfort, dar care poate fi tratat prin administrarea de calmante, utilizate în mod normal pentru durerile de cap. Pot exista și cazuri în care intervin modificări ale capacității de vorbire, acest lucru fiind temporar, de obicei, totul revenind la normal în termen de câteva zile.
După montarea aparatului mobil, s-ar putea să nu reușiți să mâncați în mod normal. Medicul vă poate recomanda scoaterea lui în timpul mesei, astfel că trebuie să vă asigurați că nu îl deteriorați și că îl depozitați în mod adecvat.
Igiena orală
Aparatele linguale reprezintă moduri discrete de a îndrepta dinții, oferind alternativa perfectă la aparatele dentare fixe convenționale, care sunt adesea voluminoase și mai puțin estetice. Sunt alcătuite din bracket-uri mici și sârme, care sunt lipite pe spatele dinților, motiv pentru care pot fi chiar invizibile pentru alte persoane. Bracket-urile de metal sunt adaptate pentru a se potrivi formei individuale a dinților.
Ce implică un tratament
În vederea montării unui aparat lingual este nevoie de cel puțin două vizite la dentist. În cadrul primei ședinte va fi realizată o amprentă a dinților, în scopul creerii aparatului personalizat, adaptat danturii și nevoilor dumneavoastră. La a doua vizită, aparatul lingual este atașat, medicul ortodont va cimenta fiecare bracket în parte și apoi va adăuga un fir metalic pentru a finaliza montarea.
Beneficiari
Toți pacienții cu probleme serioase de aliniere dentară, indiferent de vârstă. Singura condiție este ca dinții să fie sănătoși și bine ancorați în peridontiu – țesutul de susținere al dinților.
Avantajele unui aparat lingual
Dezavantajele aparatelor linguale
Care este timpul mediu de tratament
În scopul obținerii de rezultate pozitive, aparatele linguale necesită, de obicei, purtarea pentru aceeași perioadă de timp ca aparatele tradiționale, în jur de 1-3 ani, în funcție de circumstanțele individuale.
Igiena orală
Puteți curăța în mod eficient aparatul și puteți menține o igienă orală corespunzătoare mult mai ușor, terapia cu acest aparat nu afectează regulile de igienă orală și nici calitatea periajului zilnic.
Tipuri de aparate ortodontice linguale
1. STB light lingual system
Aceste aparate sunt concepute pentru a satisface nevoile pacienților cu probleme de vorbire și de alimentație, precum și pacienții care doresc un tratament ortodontic cât mai discret. Acest sistem inovator este o alternativă la aparatele proeminente, precum și la variantele foarte costisitoare de aparate dentare discrete.
Avantajele
Dezavantajele
Necesită un timp mai îndelungat, pentru ca pacientul să se obișnuiască cu purtarea acestui tip de aparat – până la două săptămâni – întrucât bracket-urile sunt lipite pe partea din spate a dinților.
În comparație cu aparatele dentare fixe tradiționale, STB light system este mult mai scump.
2. Incognito
Aparatul dentar Incognito este un aparat lingual de ultimă generație pentru tratarea problemelor ortodontice. Utilizează un sistem de bracket-uri individuale pentru a reduce neplăcerile frecvent asociate cu purtarea de aparate dentare, cum ar fi dificultățile de vorbire și iritațiile limbii. Aparatele dentare Incognito sunt personalizate, fiind realizate în conformitate cu cerințele pacientului și sunt confecționate din metal prețios.
Ce implică un tratament
Tratamentul cu aparatul Incognito implică inițial realizarea unei amprente din silicon a dinților, pe baza căreia este realizat aparatul, adaptat cerințelor, cu ajutorul unui soft special. Ulterior, medicul dentist va potrivi aparatul pe partea din spate a dinților.
Avantaje
Dezavantaje
Timpul tratamentului
Este nevoie de circa 2 săptămâni pentru acomodare, iar rezultatele tratamentului se pot vedea în 9-15 luni de la începerea acestuia.
3. Orapix Stright-wire
Orapix Straight-wire reprezintă o evoluție tehnologică de mare finețe, disponibilă astăzi în domeniul ortodonției. Nu este un simplu aparat dentar lingual, ci reprezintă un întreg sistem care permite transformarea informațiilor scanate de pe amprentele sau modelele de gips ale arcadelor pacienților, în imagini digitale 3D.
În urma prelucrării acestor imagini este constituit un set-up virtual în funcție de opțiunile terapeutice ale medicului ortodont, pentru obținerea celei mai bune ocluzii posibile. Bracket-urile virtuale sunt poziționate pe set-up, iar software-ul proiectează forma arcelor.
Avantajele
4. Aparat dentar invizibil – ORTHOCAPS
Aparatul dentar invizibil Orthocaps este un sistem extrem de eficient și precis, de corecție ortodontică, bazat pe inovația TwinAligner. Sistemul a fost conceput de Dr. Wajeeh Khan, un medic ortodont, pentru a satisface cererea (în special în rândul adulților), pentru accesul la un tratament ortodontic invizibil și nedureros.
În principiu, este vorba despre două alignere transparente ce intră în componenta unui aparat dentar invizibil, asemenea unor gutiere invizibile, (hardCAPS, utilizat în timpul zilei, respectiv softCAPS în timpul nopții), care diferă atât în ceea ce privește compoziția, cât și gradul de presiune exercitat asupra dinților.
Tehnologia 3-D de ultimă generație orthocaps permite crearea unui model vizual al rezultatului vizat, permitându-vă să vedeți cum vor arata dinții, chiar înainte de începerea tratamentului.
Cât durează tratamentul
Durata de utilizare depinde, de complexitatea problemei tratate, în general, durează între 6-24 luni. Oricum, veți ști de la început, întrucât primul lucru pe care medicul specialist îl va face, este să elaboreze un plan de tratament personalizat, cât mai precis.
Avantajele aparatului dentar invizibil Orthocaps
5. Aparate de contenție
Aparatele de contenție sunt dispozitivele folosite la finalizarea unui tratament ortodontic cu un aparat dentar fix, având rolul de a stabiliza poziția corectă a dinților în vederea prevenirii reapariției problemelor ortodontice. Durata purtării unui aparat de contenție variază de la caz la caz. În situația unor probleme minore, aparatul se poartă câteva luni, problemele majore necesitând utilizarea aparatului de contenție timp de câțiva ani.