oralix-logo-1431094947
    Toate articolele > , > Top probleme dentare

    Periajul dinților cu regularitate, folosirea zilnică a aței dentare, o dietă sănătoasă și controalele periodice la stomatolog sunt cele mai eficiente metode de prevenire a problemelor dentare. Ele pot rezolva unele probleme dentare care pot apărea în decursul vieții, însă în ciuda măsurilor de prevenție, unele nu pot fi prevenite, printre ele: gingivita, halena, cariile problemele otodontice și estetice…

     1. Respirația urât mirositoare – Numită și halitoză , această afecțiune poate fi de-a dreptul jenantă și este una din cele mai neplăcute probleme dentare. Este cauzată de afecțiuni dentare precum boli ale gingiilor, carii, gură uscată, bacteriile orale comune. În aceste situații utilizarea apei de gură pentru a acoperi respirația urât mirositoare, va masca temporar mirosul, dar nu va trata cauza apariției acestuia. Dacă suferi de respirație urât mirositoare cronică, este indicată vizita la medicul dentist pentru a exclude oricare din cauzele posibile și pentru a nu lăsa ca o problemă dentară rezolvabilă, să îți afecteze viața socială.

    2. Cariile dentare – Sunt cele mai frecvente probleme dentare, pentru că afectează atat dinții temporari cât și dinții definitivi. La copii, apar din cauza igienei dentare defectuoase, iar la adulți atât din cauza lipsei igienei cât și din cauza unor probleme dentare sau a unor obiceiuri vicioase. Acizii rezultați din metabolizarea zaharurilor/amidonului din alimente de către bacteriile din placa bacteriană, care se depune pe dinți, atacă smalțul dinților, provocând apariția cariilor dentare. Pentru că atacă substanţa dentară, se poate ajunge până la extirparea pulpei dentare sau în unele cazuri chiar extracţia dinților.

    În mod evident o bună igiena orală – periaj regulat, utilizarea aței dentare – și o dietă sănătoasă – evitarea gustărilor și a băuturilor bogate în zaharuri – pot limita placa ce cauzează această problemă. Dar pentru a reduce pericolul apariției cariilor, care nu sunt sesizabile totdeauna, controalele regulate la dentist sunt cea mai bună metodă pentru tratamentul și prevenirea cariilor. Caria trebuie reperată şi stopată în stadii, în care se poate trata şi reface arhitectura dintelui cu materiale estetice.

    3. Durerile de dinți și urgențele dentare – Principalul motiv pentru care pacienţii vin în cabinetul de medicină dentară este reprezentat de durerea dentară. Pentru cei mai mulți, prima vizită la medicul stomatolog, vine odată cu prima durere de dinți sau urgență dentară. Durerile de dinți și urgențele dentare pot provoca suferință și teamă, pacienților. Spre deosebire de urgențele dentare provocate de accidentări, multe dintre cauzele durerilor de dinți și ale urgențelor dentare, ar putea fi gestionate prin vizite regulate la cabinetul stomatologic și printr-o bună igienă orală.

    4. Placa bacteriană şi tartrul depuse pe suprafaţa dinților constituie deasemenea o problemă foarte frecventă în rândul pacienţilor. Controalele periodice şi igienizările regulate vor remedia relativ uşor această problemă prin detartraj ultrasonic, air-flow şi periaj profesional în cabinetul dentar. Detartrajul previne bolile paradontale, prelungește viața dinților și este mai ieftin decât tratarea dinților, când ajung să fie bolnavi. Este una din cele mai bune metode de prevenție.

    5. Sensibilitatea dentară – Se manifestă prin disconfortul sau durerile resimțite la consumul de dulciuri, înghețată, băuturi reci sau apa de gurafierbinți sau prin dureri ale dinților la aer rece. Sensibilitatea dentară poate aparea şi în timpul periajului sau folosirii aţei dentare. În afara periajului incorect, cauzele pot fi: eroziunea dinților, retragerea gingiilor, gingivita, bruxismul sau pur și simplu o problemă genetică.

    De aceea este indicat să folosesti o pastă de dinți cu compoziție specială precum, Pasta de Dinți Desensin Repair și periuțe de dinți cu peri moi, care să nu agreseze dinții sensibili, cum ar fi Periuța de dinți VITIS Gingival Dentaid – proiectată special pentru persoanele cu gingii delicate sau inflamate. De asemenea este recomandată Apa de gură Desensin Repair Mouthwash 500 ml Dentaid, care repară smalțul dintelui și ușurează durerea provocată de sensibilitatea dentară, fiind bazată pe o formulă cu nanoparticule de hidroxiapatită, nitrat de potasiu, monofluorofosfat de sodiu și alantoină.

    6. Eroziunea dentară – Este cauzată de acizii care atacă smalțul dentar și se referă la pierderea smalțului dinților. Simptomele eroziunii dentare pot varia de la sensibilitate dentară până la probleme mai serioase, precum fisurile / fracturile dentare. Unele alimente consumate în mod frecvent sau băuturi ce conțin acizi pot ataca smalțul și slăbi structura dintelui. Acest lucru determină sensibilitate, ciobire, și fisuri. Medicul stomatolog poate repara aceste eroziuni și poate da sfaturi cu privire la dieta alimentară sau tratamente speciale.

    7. Afecțiunile parodontale – Cunoscute sub numele de parodontoză, reprezintă infecții ale gingiilor, care netratate la timp pot duce la pierderea dinților. De asemenea, aceasta este legată de o varietate de alte probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă sau diabetul. Cele două etape ale afecțiunilor gingivale sunt gingivita și parodontita. Afecțiunile gingivale pot fi prevenite prin detartraj, periaj regulat, utilizarea aței dentare, împreună cu verificarea regulată pentru a identifica afecțiunile gingivale în stadii incipiente.

    8. Molarii de minte – pot constitui o problemă dentară prin apariţia sau nu a lor, pe arcada dentară. Pentru că sunt ultimii care apar, pot modifica poziţia celorlalţi dinți, pot cauza dureri, atunci când nu apar în totalitate pe arcadă. Iar în cazul extracţiei molarilor de minte, aceasta poate fi destul de traumatizantă, în funcție de poziţia şi gradul de implantare al acestora. Dacă au crescut corespunzător și gingia este sănătoasă, molarii de minte sunt la fel de folositori ca și ceilalți dinți. Acest lucru se stabilește de către medicul stomatolog în urma unei radiografii dentare.

    9. Mușcătura incorectă – De obicei, din cauza unui maxilar dezvoltat în mod necorespunzător sau pentru ca ai avut obiceiuri proaste, cum ar fi suptul degetului, pot să apară probleme de masticație care să contribuie la boala parodontală. Trebuie să te consulți cu un specialist ortodontic sau de estetică dentară, pentru că există o gamă variată de tratamente, în funcție de gravitatea cazului.

    Lipsa unuia sau a mai multor dinți, este una din cele mai grave, dar şi frecvente probleme. În acest caz, aparatul masticator este afectat destul de major, creând probleme semnificative. Medicul va trebui prin soluţii protetice adecvate, să refacă funcţia masticatorie şi astfel, să îmbunătăţească semnificativ calitatea vieţii pacientului.

    10. Leziunile bucale – Există mai multe tipuri de leziuni bucale, majoritatea incomode, dar cele mai frecvent întâlnite sunt aftele, vezicule la nivelul gurii și al limbii asociate cu febra, herpes, ulcere bucale și infecții fungice. În mod curent ele dispar de la sine, și există mai multe soluții de a calma durerea. În cazul în care leziunile bucale nu se vindecă de la sine în cel mult două săptămâni, este indicat să faceți o vizită la medicul stomatolog pentru un control.

    11. Dinți permanenti rupti – Ruperea unui dinte poate fi provocată de leziuni sportive, lovituri, bomboane, popcorn sau mestecat de gheață… Uneori, acest dinte poate fi salvat, iar dacă nu se poate, se pot pune implanturi dentare pentru a-ți restaura dantura. Dacă ți s-a rupt un dinte, un medic specialist în implanturi dentare te poate consulta și îți va putea rezolva problema și într-o singură ședință, pe loc.

    12. Bruxismul – Este afecţiunea în care pacienţii scrâşnesc din dinți involuntar, fie în timpul zilei, fie în timpul nopţii. Consecințele sunt dureri de cap, dureri dentare, dureri la nivelul articulaţiei, iar în timp, probleme la nivelul dinților, cum ar fi abraziunile şi fracturile dentare. Dentistul poate însă depista şi rezolva problema bruxismului, prin aplicarea unor gutiere de plastic, care protejează cele două maxilare de un contact puternic între ele şi care relaxează musculatura prin poziţionarea corectă a arcadelor dentare.

    13. Zâmbet inestetic – Deși, în sine, nu reprezintă o problemă dentară, zâmbetul este motivul pentru care mulți pacienți caută un tratament dentar. Un zâmbet neatrăgător poate să scadă încrederea în sine a unei persoane. Astăzi, cu ajutorul tehnologiilor actuale, există mai multe opțiuni de tratament care-ți pot imbunătăți zambetul, fie că este vorba de albire dentară, îndreptarea dinților cu ajutorul aparatelor dentare, implanturi dentare sau alte metode care țin de cosmetica dentară.

    O altă problemă dentară frecventă este dată de poziţia incorectă a dinților pe arcada dentară, de aici plecând diverse nemulţumiri ca de exemplu zâmbetul inestetic, ocluzia incorectă, dureri la nivelul articulaţiei temporo-mandibulare. În acest caz, experții ortodonți pot concepe un plan de tratament potrivit stilului tău de viață și îți pot corecta zâmbetul. Tratamentul durează în general între unul şi doi ani, şi este relativ uşor suportat de pacient.